× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

TOP5 príjemných prekvapení aktuálnej sezóny


03.12.2019

Tipsportligová sezóna je už naplno rozbehnutá a pomalými krokmi sa dostáva do svojej pokročilejšej fázy. Jednotlivé postavenia tímov sa začínajú výraznejšie kryštalizovať, čo platí aj o individuálnych výkonoch. Aj tento ročník nám zatiaľ ukazuje, že občas sa do popredia individuálnych štatistík dostanú hráči, na ktorých by sme to pred sezónou azda ani nepovedali. Viacero hokejistov si však na aktuálnu sezónu pripravilo skvelú formu a príjemne prekvapilo priaznivcov kvalitného hokeja. My sme si dnes piatich z nich vybrali.

 

5. Matej Giľák – HK Dukla Ingema Michalovce

Na piate miesto sme sa rozhodli zaradiť a tento článok tak odštartovať odchovancom spišskonovoveského hokeja, Matejom Giľákom. Bývalý juniorský reprezentant však v Tipsport lige nie je žiadnym nováčikom. Do profesionálneho hokeja po prvýkrát nazrel ešte v sezóne 2014/2015, kedy bol súčasťou projektu HK Orange 20. Po minulé sezóny obliekal v najvyššej súťaži dres Banskej Bystrice, respektíve Detvy. Na východ Slovenska, do Michaloviec sa opäť sťahoval v minulej sezóne. Konkrétne pred jej koncom posilnil útočné rady Líšok a svojimi skvelými výkonmi bol stále len 24-ročný útočník jednou z hlavných postáv Michaloviec, pri ich historickom postupe medzi elitu. Táto sezóna sa zdá byť v jeho podaní veľmi vydarenou, veď na svojom konte má už 14 kanadských bodov, tie stihol nazbierať v 25 zápasoch. K tomu podáva šikovný krídelník skvelé výkony a ak bude pokračovať v nastolenom trende, môže zažiť zatiaľ azda najúspešnejšiu sezónu v kariére.

 

4. Tamás Reszégh – DVTK Jegesmedvék Miškovec

Rumunské mesto Miercurea Ciuc je istým spôsobom zaujímavo späté so slovenským hokejom. Práve z tohto maličkého mestečka, ktoré z veľkej časti tvoria obyvatelia Maďarska pochádza aj prvý Rumun v Tipsport lige – Attila Adorján. V tejto sezóne sa však k miškoveckým ľadovým medveďom pripojil ďalší miestny rodák, Tamás Reszégh. Ten sa hneď ukazuje vo skvelom svetle. Rumunský reprezentant vstúpil do prebiehajúceho ligového ročníka ako veľká neznáma. Vysoké očakávania nedostal ani od populárnej aplikácie Fantasy Tipsport liga, veď jeho cena sa na začiatku pohybovala na úrovni 100 000. V tomto momente je už o niečo vyššia a niet sa čomu diviť. Dvadsaťdvaročný útočník si v 24 zápasoch pripísal na svoje konto slušných 18 bodov a je štvrtým najproduktívnejším hokejistom svojho tímu. Mladý pravák si hokej užíva – dokazuje, že vie skvelo vystreliť a je veľmi rýchlym korčuliarom, čím znepríjemňuje rozohrávku súpera, prípadne vie výborne prejsť do rýchleho protiútoku. Takýmto štýlom sa prezentuje celkovo maďarský celok a tak štýl trénera Rodmana Reszéghovi jednoducho sadol.

 

3. István Sorfon – MAC Újbuda

Pri mestečku Miercurea Ciuc ešte chvíľku ostaneme. Pochádza z neho totiž aj ďalšie príjemné prekvapenie tipsportligovej sezóny, István Sorfon. Ten sa narozdiel od svojho vyššie spomenutého kolegu rozhodol reprezentovať Maďarsko, v ktorého najcennejšom drese má už na svojom konte 68 duelov, so ziskom 60 bodov. Jednoznačne najskúsenejší hokejista z tohto výberu si počas svojej profesionálnej kariéry prešiel aj nemeckou DEL (Krefeld Pinguine), nadnárodnou EBEL (Villacher SV, Fehérvár AV19) a nahliadol aj do zámoria, kde sa predstavil v kvalitnej ECHL (Wichita Thunder). Pred touto sezónou siahlo po 31-ročnom forvardovi vedenie Budapešti a tento krok možno označiť za podarený. V 25 zápasoch dokázal Sorfon, že je výborným strelcom, keď sa postaral už o 10 gólov svojho tímu a ďalších 9 nachystal pre spoluhráčov. Aby toho nebolo málo, prejavenú dôveru realizačného tímu a kabíny získal aj prostredníctvom A-čka na drese. Prečo sme sa vlastne rozhodli Sorfona zaradiť do tohto výberu?! Ruku na srdce – kto pred sezónou vedel o tomto hokejistovi niečo viac a povedal by, že sa mu bude takto dariť?

 

2. Marco Halama – HKM Zvolen

Extrémne vydarenú sezónu zažíva ďalší mladík, Slovák Marco Halama. Rodák zo Zvolena a odchovanec bratislavského Slovana sa vo výbornom svetle ukazoval už počas mládežníckych kategórii, kedy bol neskutočne produktívnym hokejistom, čo pomaly, ale isto začína prenášať aj medzi seniorov. Jeho skvele rozbehnutú sezónu prednedávnom zastavili nepríjemné zdravotné problémy a ostáva nám tak dúfať, že Marco sa dá čo najskôr dokopy a nezabrzdí ho to, práve naopak, bude pokračovať v nastolenom trende a naďalej podávať solídne výkony. Svoj ponúknutý priestor v menami nabitom kádri Rytierov dokázal zúžitkovať na jednotku a už teraz je to pre neho najúspešnejšia sezóna v profesionálnom hokeji. Osem gólov a štyri asistencie je veľmi slušná vizitka. V prípade, že ju Marco Halama ešte vylepší, môže mu to zaručiť nie len pevné miesto v kádri HKM, ale možno aj zaujímavé zahraničné angažmán. Tréner Podkonický nasadzoval vzrastom nízkeho centra aj na presilové hry, kde mu to jeho zverenec náležite oplatil. Zvolen prinavrátil tomuto hokejistovi skrytý talent a ako sme už vyššie spomínali, ostáva len dúfať, že zdravotné problémy budú zvolenského útočníka v budúcnosti už len obchádzať.

 

1. Jindřich Abdul – HC Slovan Bratislava

Bolo by trestuhodné nezaradiť do nášho výberu najproduktívnejšieho hokejistu celej súťaže, Jindřicha Abdula. Vsetínsky rodák zažíva bezpochyby sezónu snov. Plnohodnotné výkony českého útočníka naberajú na obrátkach. Abdul nepoľavuje, práve naopak, čím ďalej, tým viac z neho srší zdravé sebavedomie a možno ho označiť za momentálnu oporu Belasých. Už v predošlých dvoch sezónach ukazoval v Poprade obrovský potenciál, ktorý naplno dokázal a pretavil v aktuálnej sezóne. Tréner Stantien svojho zverenca dobre pozná, ponúka mu veľa priestoru a spoločne s Tomášom Zigom tak vytvoril nebezpečné ofenzívne duo, ktoré naháňa strach všetkým súperom. Príbeh stále len 23-ročného hokejistu je veľmi zaujímavý a postupom času naberá neustále zaujímavejší spád. Doma, v Česku hrával Abdul len v nižších súťažiach. Neskôr si ho vyhliadol Prešov, kde sa vyšvihol a dostal šancu v extralige, za Poprad. Okrem toho, že s 32 bodmi vedie bodovanie celej súťaže, v tabuľky pravdy mu so ziskom 24 plusových bodov patrí druhá priečka. Bude určite zaujímavé sledovať ďalej jeho príbeh. Nateraz však možno s istotou povedať, že Jindřich Abdul je najpríjemnejším hráčskym prekvapením doterajšieho priebehu.

PODOBNÉ ČLÁNKY