× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Trojica zámorských legionárov v Detve


01.10.2020

Hokejový klub z Detvy bol počas uplynulého týždňa na prestupovom trhu veľmi aktívny, vďaka čomu sa mu podarilo uloviť tri pozoruhodné posily zo zámoria. Konkrétne sa jedná o dvoch kanadských útočníkov a jedného amerického obrancu. Bežnému hokejovému fanúšikovi zo Slovenska mená ako Trevor Cox, Jonathan Charbonneau a River Rymsha takmer nič nehovoria, a preto sme sa rozhodli, že v nasledujúcich riadkoch vám o nich povieme niečo viac.  

 

River Rymsha 

Začnime posledným menovaným. Pre rodáka zo Spojených štátov amerických bude Detva vôbec prvé pôsobisko mimo svojej rodnej vlasti. V minulej sezóne pôsobil v americkej East Coast Hockey League (ECHL), kde hrával v klube Norfolk Admirals. Pre upresnenie, ECHL sa považuje za nižšiu súťaž AHL. 23-ročný obranca si počas svojej premiérovej sezóny v tejto súťaži pripísal na svoje konto 18 bodov v 52 zápasoch, čím sa stal najproduktívnejším bekom vo svojom tíme. Koniec koncov jeho osobné výkony sa nepreniesli aj na kolektívnu úroveň a jeho mužstvo sa v predčasne ukončenom ročníku umiestnilo beznádejne na poslednej priečke tabuľky. Sezóna 2019/2020 bola pre Rivera Rymshu vôbec prvá medzi profesionálmi, keďže predtým strávil 5 ročníkov v univerzitnej súťaži NCAA, kde nastupoval prevažne za Darthmouth College, avšak posledný rok prežil na univerzite v Miami, kde okrem iného získal aj titul z politických štúdií. 

 

Jonathan Charbonneau 

Pravoruký krídelník taktiež pôsobil naposledy v ECHL, avšak v kruhu profesionálnych hokejistov sa pohybuje dlhšie ako vyššie spomínaný River Rymsha. Charbonneau nahliadol prvýkrát do ECHL v sezóne 2017/2018, kde sa nezľakol svojej šance a v 9 zápasoch nazbieral 9 bodov, čo mu výrazne pomohlo k predĺženiu zmluvy s tímom South Carolina Stingrays aj na ďalší ročník. Vo svojej prvej kompletnej sezóne sa mu nesmierne darilo, veď počas 60 zápasov bodoval 51-krát a dokonca si zahral aj v prestížnom zápase hviezd. Žiaľ, sezóna 2019/2020 neprebiehala, tak ako si predstavovalo vedenie klubu. V 34 zápasoch si pripísal „len” 18 bodov za 9 gólov a 9 asistencií, čo viedlo k jeho januárovemu prestupu do tímu Toledo Walleye, ktorý ho však hneď na druhý deň  vymenil do mužstva Idaho Steelheads, kde pokračoval vo svojej „forme” a v 15 zápasoch bodoval 7-krát. 26-ročný Kanaďan taktiež pôsobil pred ECHL v NCAA a to na univerzite Mercyhurst a aj pre neho bude Detva prvé európske angažmán.

 

Trevor Cox

Síce ho predstavujeme ako posledného, ale nie preto, že by bol najmenej zaujímavý, skôr naopak. Narozdiel od predchádzajúcich dvoch posíl má 24-ročný útočník minimálne skúsenosti s  hokejom na najvyššej úrovni, veď ako profesionál odohral len 7 zápasov v ECHL počas sezóny 2015/2016.  Čo je ale na jeho životopise najviac prekvapujúce? Nepochybne jeho pôsobenie v juniorskej súťaži WHL (Western Hockey League), ktorá je považovaná za jednu z najlepších líg pre mladých hráčov na svete a odkiaľ tí najlepší putujú priamo na draft NHL, kde si ich organizácie  častokrát vyberajú z popredných priečok. A treba poznamenať, že vo WHL si spravil vynikajúce renomé. 

V lige pôsobil od roku 2011 do roku 2016 a za zmienku stojí najmä sezóna 2014/2015 v priebehu ktorej zaznamenal neskutočných 109 bodov v 69 zápasoch. Pre porovnanie, Braydon Point, ktorý v súčasnosti patrí medzi najväčšie hviezdy Tampy Bay v NHL získal v tom istom období "iba" 87 bodov v 60 zápasoch. To hovorí za veľa.  Tu je na mieste otázka prečo nebol hráč s takými štatistikami draftovaný žiadnym tímom z NHL? Odpoveď na túto otázku by najlepšie vedeli zodpovedať skauti klubov z NHL, avšak niektoré zdroje uvádzajú ako jeden z hlavných dôvodov jeho nedraftovania to, že meria iba 172cm. V roku 2016 sa presunul z WHL na univerzitu do Alberty, kde počas štúdia odohral 4 ročníky v kanadskej univerzitnej lige USports.

 

Ako sme už spomínali, tak pre všetkých troch hráčov to bude prvé pôsobisko na európskych klziskách. Detva získala pomerne mladých a perspektívnych hráčov, ktorí majú predispozície na to aby sa stali  oporami klubu spod Poľany. Jedine čas nám ukáže či sa Detvanom tento krok podaril a či zanechajú títo legionári výraznejšiu stopu na našich klziskách.  

 

Autor: Kamil Schreiber / Grafik: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY