× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Ališauskas, Rahm, Winquist


01.10.2020

Extraligové kluby čoraz vo väčšom počte ohlasujú nové akvizície a okrem známych hráčov pribúda aj veľké množstvo tých, ktorí s našou súťažou nemajú žiadne skúsenosti. Práve o tých sa budeme baviť v dnešnom dieli našej rubriky a postupne sa pozrieme na ďalšie pozoruhodné posily bratislavského Slovana, Zvolena a Banskej Bystrice.

 

Nerijus Ališauskas

Hokejový klub z hlavného mesta sa počas uplynulého týždňa dohodol na ročnej spolupráci s litovským hokejistom Nerijusom Ališauskasom. Pravoruký 29-ročný obranca v predchádzajúcich troch sezónach pôsobil v kontinentálnej hokejovej lige, konkrétne v tíme Dinamo Riga. Za jediného lotyšského účastníka v KHL odohral celkovo 152 zápasov a v nich si na svoje konto pripísal 18 kanadských bodov.

 

Značnú časť svojej hokejovej kariéry však strávil v Metalurgse Liepaja, ktorý hrával bieloruskú najvyššiu súťaž. Dohromady hájil farby tohto celku šesť po sebe idúcich ročníkov, až kým si po sezóne 2012/2013 nebol nútený nájsť nové pôsobisko. Kvôli odchodu hlavného sponzora sa klub z tretieho najväčšieho mesta v Lotyšsku musel rozpustiť. Nového zamestnávateľa si našiel v tretej najvyššej nemeckej lige, kde aj napriek svojim defenzívnym úlohám bodoval 29-krát v 23 zápasoch. Dlhoročný reprezentant Litvy sa vďaka týmto úctyhodným výkonom následne presunul do Kazachstanu a hneď v prvej sezóne 2014/2015 sa stal najlepším strelcom spomedzi obrancov v tamojšej najvyššej súťaži. Nasledujúce 2 roky, pred príchodom do KHL, prevažne nastupoval za kazašské družstvo Saryarka Karaganda účinkujúceho vo VHL, ruskej druhej najvyššej súťaži. 

 

Robin Rahm 

Rytieri spod Pustého hradu priniesli po Adamovi Trenčanovi do kádra ďalšieho výborného gólmana a otázku brankárov tým pádom majú vyriešenú. Rodák zo švédskeho Torsby väčšinu svojho hokejového života strávil v rodnej krajine, kde si postupne prešiel tromi miestnymi najvyššími súťažami. V Elitserien počas troch rokov nastupoval v dvoch kluboch, odchytal 48 zápasov a priemernú úspešnosť zákrokov mal takmer 90%. Môžeme len polemizovať nad tým o koľko by bol ten počet zápasov vyšší, keby nebol pozitívne testovaný na zákazáné anabolické steroidy v roku 2010. Momentálne 33-ročný brankár sa k užívaniu dopingu priznal aj ospravedlnil, žiaľ ani to mu nepomohlo, a tak dostal trest v podobe dvojročného dištancu hrať profesionálny hokej. 

Jeho poslednou úplnou sezónou vo švédskych súťažiach bola sezóna 2015/2016. Počas nasledujúceho ročníka sa vôbec prvýkrát rozhodol okúsiť zahraničné angažmán. Prvý rok v Dánsku odchytal len 9 zápasov za SønderjyskE, ale fanúšikovia si ho predovšetkým pamätajú najmä ako „strážcu svätyne” Bulldogov z Odense, kde v priebehu ročníka 2017/2018 odchytal 45 zápasov s 92,1-percentnou úspešnosťou zákrokov. Na nasledujúce dve sezóny sa rozhodol prebádať aj iné európske štáty. Najprv strávil rok v rakúskom Grazi, kde nastupoval v nadnárodnej EBEL lige a minulý ročník pôsobil v poľských Katoviciach a okrem zisku bronzovej medaily sa stal aj najlepším brankárom súťaže. 

 

Josh Winquist  

So zbrojením na novú sezónu začali aj Banskobystričania a prvou zámorskou posilou Baranov sa stal 26-ročný center Josh Winquist. Pre rodeného Kanaďana to bude vôbec prvé pôsobisko mimo USA a Kanady. Produktívny útočník v juniorskom veku nastupoval v prestížnej mládežníckej Western Hockey League, po presune do mužského hokeja hrával ECHL a okúsil aj AHL.  Vo WHL pôsobil od roku 2009 do roku 2014 a jeho bodové zisky sa pravidelne každým ročníkom navyšovali. Všetko to vyvrcholilo v sezóne 2013/2014, ktorá bola pre neho posledná v tejto súťaži a počas nej si do štatistík zapísal neuveriteľných 93 bodov v 67 zápasoch. 

Nasledujúcich šesť rokov striedavo hrával v East Coast Hockey League a na farmách tímov z NHL.  V AHL odohral 140 zápasov a bodoval v nich 81-krát, v ECHL síce až na toľko súbojov nenastúpil, avšak bodovo bol ešte produktívnejší. Na zisk 134 bodov mu stačilo len 126 zápasov. Udrží si aj pod Urpínom svoj vysoký štandard?

 

Autor: Kamil Schreiber / Grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY