× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Seppänen, Sedláček, Baránek


01.10.2020

Ako sme si už počas tohto prestupového obdobia zvykli, tak tipsportligové tímy na trhu s hráčmi nezaháľajú a do svojich radov prinášajú aj veľké množstvo hokejistov, ktorí si v nadchádzajúcej sezóne odbijú premiéru v našej najvyššej súťaži. Počas uplynulého týždňa boli najaktívnejší Košičania. Vzhľadom aj na ich mediálne známe finančné problémy boli dlho jediným tímom, ktorý nemal podpísaného ani jedného hráča. To už však neplatí, a preto si dnes predstavíme dve nové posily Oceliarov a okrem iného aj ďalšieho Fína, ktorý si oblečie novozámocký dres.

 

Janne Seppänen

Začneme posledným spomínaným. HC Mikron Nové Zámky sa počas najbližšieho súťažného ročníka budú opierať o produkty severskej hokejovej školy. Rodák z Porvoo je v poradí už piaty hráč z Krajiny tisícich jazier, ktorý odohrá sezónu 2020/2021 v klube z juhu Slovenska. Pre produktívneho 25-ročného hokejistu to bude vôbec prvé pôsobisko mimo rodnej vlasti. Seppänen si prešiel všetkými tamojšími mládežníckymi kategóriami a po skončení svojej juniorskej kariéry v roku 2016 sa presunul do ligy Mestis. V druhej najvyššej fínskej súťaži iba 172-centimetrov vysoký útočník odohral dokopy štyri sezóny, počas ktorých vystriedal až tri kluby. Za jeho najvydarenejší ročník môžeme s určitosťou považovať ten minulý, kde skončil na celkovo štvrtom mieste v kanadskom bodovaní so ziskom 51 bodov v 47 zápasoch. Vďaka svojim vysoko kvalitným výkonom si dokonca na 2 zápasy vybojoval aj miesto v tíme Ilves, účastníka SM-liigy. 

 

Jakub Sedláček

Za jednu z najzvučnejších posíl klubu z metropoly východu môžeme bez okolkov označiť 30-ročného skúseného gólmana Jakuba Sedláčka. Rodák z českého Zlína má za sebou odchytané obrovské množstvo zápasov a to v rôznych ligách. Onedlho si do svojho životopisu bude môcť zapísať aj tú našu. Na Slovensku síce už v minulosti pôsobil a to v Slovane Bratislava počas sezóny 2017/2018, avšak vtedy klub z hlavného mesta ešte účinkoval v KHL. Niekdajší mládežnícky reprezentant našich najbližších susedov najväčšiu časť svojej kariéry strávil v českej najvyššej súťaži, kde za tri rôzne tímy odohral celkovo 263 zápasov so slušnou vyše 91-percentnou úspešnosťou zákrokov.

Svoje najlepšie roky však prežil v družstve Dinama Riga. V drese jediného lotyšského účastníka druhej najlepšej ligy sveta pôsobil počas rokov 2013-2017  a aj tu sa jeho úspešnosť pohybovala na úrovni viac ako 91%. Okrem už spomínaných súťaží vyskúšal aj na zopár zápasov nadnárodnú EBEL ligu vo farbách talianskeho Bolzana. Pred príchodom k Oceliarom hájil svätyňu pražskej Sparty, kde však počas sezóny 2019/2020 odchytal „len” 22 zápasov. V Košiciach by mal byť brankárskou jednotkou a určite aj on verí a dúfa v to, že v novom pôsobisku dostane viac príležitostí na preukázanie svojich kvalít ako v tom minulom.

 

Marek Baránek

Osemnásobný majster Slovenska sa dlhodobo snaží ísť tzv. česko-slovenskou cestou pri budovaní kádra. Do tejto skladačky okrem Jakuba Sedláčka zapadá aj ďalší niekdajší mládežnícky reprezentant českého národného tímu. Pre 25-ročného beka budú Košice jeho prvé zahraničné angažmán. Robustný obranca strávil väčšinu svojej kariéry na severe Čiech, v družstve Litvínova. Jednoznačne najúspešnejšiu sezónu zažil hneď v svoj premiérový rok medzi seniormi. Počas ročníka 2014/2015 síce ešte vekom bol junior, ale aj on dopomohol Verve k historickému zisku titulu v tamojšej najvyššej súťaži. Okrem iného sa počas tej istej sezóny zúčastnil aj svetového juniorského šampionátu.

Ak sa pozrieme na jeho štatistiky, tak tie nám celkom jasne ukazujú, že sa jedná skôr o klasického tvrdohrajúceho obrancu ako o ofenzívne ladeného beka. Aby sme boli presnejší. V posledných troch sezónach si na trestnej lavici odsedel 126 minút v 115 zápasoch, zatiaľ čo bodovať sa mu podarilo „len” 14-krát. Marek Baránek to má našliapnuté ešte na pomerne dlhú hokejovú budúcnosť, no so svojimi bohatými skúsenosťami z českej najvyššej súťaže by mal patriť medzi najväčšie defenzívne opory Oceliarov v blížiacom sa tipsportligovom ročníku.

 

Autor: Kamil Schreiber / Grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY