× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PROGNÓZA - 1. kolo Tipos extraligy


01.10.2020

I napriek tomu, že situácia v posledných dňoch nevyzerala príliš optimisticky, je definitívne, že piatkovým prvým kolom sa začne 28. ročník našej najvyššej hokejovej súťaže. Tento raz s názvom Tipos extraliga. Hoci si v tomto ročníku budeme musieť zvyknúť na množstvo preložených, dohrávaných alebo predohrávaných zápasov, tešme sa aspoň z horko-ťažko vybojovaného začiatku extraligy. Na úvod si ešte zhrňme podstatné fakty – liga bude mať 12 účastníkov, z maďarských tímov sa na našich klziskách predstaví už len DVTK Miškovec a isté je, že najbližšie týždne si hokej na vlastné oči nepozrieme. Náhradou budú online streamy a živé prenosy v televízii, takže si hokej budeme môcť vychutnať aspoň cez obrazovky a monitory.

Prejdime však už k prognóze piatkových zápasov. Aj prvý deň sa bude niesť v duchu nekompletnosti, odohrajú sa 3 zápasy 1. kola a jeden zápas 7. kola. Priblížime si ich v nasledujúcich riadkoch.

 

Dukla Michalovce – HC Slovan Bratislava (18:00, RTVS)

Za normálnych okolností by sme s istotou mohli tvrdiť, že zápas v Michalovciach bude do posledného miesta vypredaný. Atraktívny súper, dlhá pauza od hokeja a zvedavosť na nové mužstvo, to všetko sú atribúty, ktoré by v hojnom počte prilákali divákov na michalovský zimný štadión. Aj preto sa zrejme RTVS rozhodla tento zápas odvysielať vo svojom piatkovom priamom prenose. Zaujímavosťou bude sledovať výrazne obmenené michalovské družstvo s neprehliadnuteľnou banskobystrickou stopou. Či tomu bude prináležať aj predvádzaná hra, to uvidíme zrejme až v najbližších kolách. Výsledky Líšok v príprave boli ako na hojdačke, výhra striedala prehru a zrejme aj fanúšikovia na Zemplíne očakávali viac. Príprava však sezónu nerobí, a tak výsledky a predvedená hra Michalovčanov môžu byť v jednotlivých ligových kolách odlišné od toho, čo sme mohli zaznamenať v príprave, hoci sa už aj počas nej hrali „ostré“ duely. Tie môžu napovedať, kam sa bude michalovský hokej túto sezónu uberať, príkladom je gólová nádielka v poslednom zápase. Preto si myslíme, že aj v novej sezóne budú hrať Michalovce atraktívny, útočný hokej s množstvom gólov a pekných akcii. Domáci sa so svojim piatkovým súperom stretli len nedávno, na Tatranskom pohári dokázali otočiť nepriaznivo sa vyvíjajúci  zápas z 0:3 na 5:3 a svojho súpera zdolať. Pred týmto sa budú Slovanisti musieť mať na pozore aj tentokrát, v ich neprospech bude hrať aj dlhá cesta na východ republiky. I v prípade Slovana Bratislava očakávame, vzhľadom na obnovený a posilnený káder, atraktívny, ofenzívny hokej, podobne ako tomu bolo aj v minulej sezóne. Slovan bude opäť patriť k ašpirantom na titul, má na to tie najvyššie predpoklady, a preto určite bude chcieť začať víťazne. Potvrdil to aj v príprave, kde sa mu podarilo zvíťaziť vo všetkých prípravných zápasoch, práve okrem spomínaného. Preto budeme veľmi pozorne sledovať, či to tak bude platiť aj v extraligových zápasoch. Prehra s Michalovcami bolo jediné zaseknutie, v príprave dobre namazaného bratislavského stroja. Očakávame pekný hokej s množstvom gólov od oboch aktérov tohto duelu.

 

HC 07 Detva – MHK 32 Liptovský Mikuláš (18:00)

Najmenej atraktívny zápas zo štvorice piatkových duelov sa odohrá pod Poľanou, kde Detva privíta Liptovský Mikuláš. Aj Podpoľanci sa v období medzi sezónami posilnili, hoci nešlo o až tak zvučné mená, o to väčšmi môžu prekvapiť, najmä čo sa týka mladých zámorských posíl. Detvania si však udržali kostru mužstva s lídrami ako Sýkora, Gašpar či Ščurko, na ktorých môžu stavať. Aj v tejto sezóne preto bude platiť, že Detva bude nepríjemným súperom, ktorý môže obrať o body každého protivníka, nasvedčujú tomu aj výsledky v príprave, i keď v posledných troch zápasoch sa Medveďom až tak nedarilo. Aj Detva sa v príprave stretla so svojim prvým tohto sezónnym súperom, dokázala ho v domácom prostredí zdolať tesne 2:1. Naopak na Liptove ako keby priťahovali problémy. Nekonečným príbehom je odpredaj licencie, resp. jej aktuálne riešený prevod na nový subjekt, ktorý bol zo strany SZĽH zamietnutý. Bola preto pozastavená činnosť spoločnosti MHK 32, a. s, ako vlastníka licencie. Odhliadnuc od týchto problémov, Liptáci nedokázali počas leta pritiahnuť výraznú posilu do tímu a nech je súčasná skladba kádra akokoľvek ambiciózna a odhodlaná, v konkurencii ostatných klubov to bude mať ťažké. Svedčia o tom aj prípravné zápasy, v ktorých Liptovský Mikuláš nedokázal zvíťaziť ani raz. Pokiaľ si teda na Liptove čím skôr nevyriešia svoje interné problémy, hrozí, že aj ďalšia sezóna dopadne pre tento tradičný celok neúspešne. Aj v zápase s Detvou preto očakávame víťazstvo domáceho celku.

 

HKM Zvolen – HC 05 Banská Bystrica (18:00)

Nečakane nás v prvom hracom dni čaká aj pohronské derby. Predohrávka 7. kola sa uskutoční hneď na začiatku, pretože zápas medzi Banskou Bystricou a Novými Zámkami bol z dôvodu prítomnosti koronavírusu v tíme Novozámčanov odložený. V posledných sezónach sa v dueli týchto dvoch mužstiev zvyklo dariť hosťujúcemu celku. V aktuálnej sezóne je však na zvolenskom štadióne „doma“ rovnako Zvolen ako aj Banská Bystrica, keďže zimný štadión v meste pod Urpínom je momentálne v rekonštrukcii. Domáci Zvolen patril k prvým tímom, ktoré sa po predčasnom ukončení sezóny začali posilňovať a meniť pôvodné mužstvo. Obmena kádra bola pomerne výrazná, cieľom vedenia HKM je už zopár sezón zisk titulu. V príprave Zvolena prevažovali výhry, do očí „bije“ prehra s, hoci prvoligovými, ale kvalitnými Topoľčanmi. Rytieri však odohrali v príprave slušnú porciu zápasov, prevažne s víťazným koncom. Vedenie Banskej Bystrice už tradične deklarovalo, že do hokeja pôjde v novej sezóne menej financií. Aj napriek tomu sa však Baranom opäť podarilo vybudovať kvalitné mužstvo s množstvom zaujímavých mien, ktoré môžu, ako každoročne, prekvapiť. V porovnaní s minulým ročníkom ale káder nie je tak dobre fyzicky stavaný, najmä čo sa týka výškových parametrov, čo môže byť pre Baranov určitá strata. Aj tieto dve mužstvá sa v príprave stretli, tesné víťazstvo (2:1) si pripísali hráči Zvolena.

 

HK Poprad – HK Nitra (19:00, Sport 2)

Posledným zo štvorice zápasov prvého dňa extraligy je duel medzi Popradom a Nitrou. V tomto prípade môžeme očakávať stretnutie dvoch ambicióznych mužstiev na lavičkách s výbornými trénermi. Poprad sa pod vedením trénera Mikulu bude opäť snažiť predvádzať hokej podobný tomu v minulej sezóne, nasvedčuje tomu aj zloženie kádra a ambície Podtatrancov. Otázkou je ako ďaleko by sa Kamzíci dostali v prípade, keby sezóna neskončila predčasne, našliapnuté to totiž nemali najhoršie. Nešťastím v aktuálnej situácii je, že na zimný štadión pod Tatrami sa v minulej sezóne postupne začínali vracať vo väčšej miere aj diváci a určite by ich veľa navštívilo aj tento zápas. Motiváciou by boli určite aj výsledky domáceho mužstva v príprave, Popradu sa podarilo v 12 zápasoch 10 krát zvíťaziť, raz remizovať a raz prehrať. V Nitre s minulou sezónou spokojní neboli a tak vedenie vsadilo na osvedčenú kartu – trénera Antonína Stavjaňu, ktorý je s týmto mužstvom už akosi spätý a úspechy jedného či druhého prichádzajú iba vo vzájomnej kombinácii. Ine sa neočakáva ani tento krát, Corgoňom sa podarilo pritiahnuť najmä domácich odchovancov a vhodne ich doplniť mladými hráčmi, čo je filozofia ktorú úspešne razil Stavjaňa aj počas predchádzajúcich pôsobení. Dá sa preto očakávať, že ovocie prinesie aj tentokrát. V príprave odohrali Corgoni iba deväť zápasov, z toho tri prehrali. V prvom kole pôjde o jedinú dvojicu ktorá sa v lete vo vzájomnom zápase nestretla.

Zápasy medzi Banskou Bystricou a Novými Zámkami, ako aj medzi DVTK Miškovec a Duklou Trenčín, sa z dôvodu potvrdeného ochorenia Covid-19 u hráčov v tíme Nových Zámkov a DVTK uskutočnia v náhradnom termíne.

 

zápasy 1. kola Tipsport extraligy

 

Autor: Radovan Slávik Grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY