× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Tri momenty druhého hracieho dňa


05.10.2020

Ubehol jediný voľný deň a skupinka mužstiev, ktorá pre zdravotné dôvody našťastie nemusí vynechať úvod sezóny opäť smerovala do boja. Nechcene zúžený rozpis zápasov nám priniesol tri duely druhého kola a jednu predohrávku toho šestnásteho. Brány štadiónov zostali už tradične zatvorené, takže priaznivci sediaci pred televíznymi obrazovkami mohli od porcie štvorice atraktívnych stretnutí sľubovať kvalitné vystúpenia iba na diaľku. A nečakali márne. Zaujímavé predstavenia sme videli na všetkých štadiónoch, preto si aj dnes môžeme spätne vychutnať tri najlepšie momenty druhého hracieho dňa!

 

Netradičný moment postupne tradičným?

Fair-play momentov v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži každým zápasom pribúda. Na ľadových plochách majú fanúšikovia čoraz častejšie možnosť vidieť krásne športové gestá hokejistov aj v takýchto situáciách. Povedzme si pravdu, v minulosti ich rozhodne takéto množstvo nebolo. Možno je to náhoda, no dnes zaraďujeme férový počin v podobe odvolania „faulu“ od Miroslava Preisingera do tejto rubriky už druhýkrát za sebou. Práve proti Popradu sa v piatok rovnakým spôsobom prezentoval Marek Slovák. Center Kamzíkov si na ľade bratislavského Slovana po ataku O´Donnella na prvý pohľad vypýtal faul, čím by svoj celok dostal do početnej výhody. Po prerušení hry však nasledoval známy scenár – dohovorenie rozhodcom a uvedenie situácie na pravú mieru. Pokračovalo sa tak v hre 5 na 5, i keď už o pár sekúnd na to smeroval jeden z hráčov Belasých na trestnú lavicu predsa len. Ako počas prestávky povedal hosť v štúdiu RTVS Boris Valábik, každý hráč by sa takto nezachoval. Preto takýto moment v podaní Preisingera kvitujeme a musíme ho zaradiť medzi trojicu najlepších momentov. Navyše ani tentoraz nemusí Poprad, podobne ako spomínaná Nitra, rozhodnutie nemať presilovku ľutovať, keďže sa na konci tešili z troch bodov.

 

One man show

Že majú aj kvalitní legionári záujem po vydarenej sezóne predĺžiť svoju anabázu na Slovensku nám už v minulosti ukázala Banská Bystrica. Práve tá včera vo Zvolene, kde by mala dočasne hrávať svoje domáce zápasy privítala hokejistov Michaloviec. Zápas špeciálny vo viacerých ohľadoch musel fanúšikov baviť bez ohľadu na to, komu fandili. Sedem bývalých hráčov Baranov, plus ex-asistent trénera Ivan Droppa na hosťujúcej strane barikády čelili svojmu niekdajšiemu zamestnávateľovi. Keď kúsok po polhodine zápasu zvyšoval domáci útočník Patrik Lamper na 4:1, väčšina ľudí si zrejme povedala, že mužstvo ako úradujúci majster takýto zápas stratiť nemôže. Nuž, ako sme sa už viackrát presvedčili, hokej je nevyspytateľná hra a možné je jednoducho všetko. Obrovská sila, motivácia, sebazaprenie a chuť zvíťaziť akú vidno málokedy zo seba vypustili hráči Dukly. Do konca stretnutia dokázali nie len že vyrovnať, ale zápas dokonca otočili vo svoj prospech. To by sme mohli zaradiť do tejto rubriky už ako moment samotný. Tému zotrvania kvalitných legionárov sme však nezačali iba tak. Práve Kanaďan Christophe Lalancette bol hráčom, ktorý ukázal strelecký kumšt a stal sa režisérom dokonalého obratu. Už v 37. minúte potrestal nedisciplinovanosť domácich a v početnej výhode o dvoch hokejistov znižoval na rozdiel dvoch gólov. V poslednom dejstve k tomu strelou zo 44. minúty vyrovnal, aby následne osem minút pred koncom stretnutia sám zavŕšil hetrik a rozhodol o druhom sezónnom víťazstve Michaloviec.

 

Exkluzívna asistencia nitrianskeho obrancu

Nitra pred touto sezónou výrazne obmenila svoj hráčsky káder a vďaka skvelým výkonom má po dvoch úvodných zápasoch na svojom konte plný počet bodov. Obidve víťazstvá sa zrodili v pomere 3:2 z pohľadu hráčov spod Zobora, najskôr v piatok proti favorizovanému Popradu a v nedeľu opäť proti papierovo silnejšiemu súperovi zo Zvolena. Za najväčšie hviezdy týchto stretnutí môžeme rozhodne považovať skvelo chytajúceho gólmana Nitranov Evana Cowleyho a reprezentačných útočníkov Robérta Lantošiho a Andreja Kollára, ktorí si na svoje konto pripísali zhodne po štyri body. Zo zápasu proti Rytierom nás však najviac zaujal moment zo 47. minúty, kedy Corgoni vsietili víťazný gól po nádhernej a rýchlej akcii. Všetko to začalo u skúseného „beka“ domácich Miroslava Pupáka, ktorý v obrannej tretine posunul puk svojmu partnerovi z defenzívy a nová posila nitrianskeho klubu, Martin Bodák bezprostredne, prihrávkou cez polku klziska, vysunul útočníka Mareka Slováka, ktorý následne svoj únik chladnokrvne zakončil do pravého horného rohu bránky a upravil skóre zápasu na 3:1. Hostia spod Pustého hradu aj napriek hernej prevahe už výsledok len skorigovali a aj zásluhou tejto učebnicovej asistencie sa mohli Nitrania tešiť z druhej tohto sezónnej výhry.   

 

Autor: Silvester Bobko, Kamil Schreiber / Grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY