× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda #23


06.10.2020

Článkov a správ o pandémii a rôznych obmedzeniach už bolo viac než dosť. Je čas na hokej. S jeho návratom a so začiatkom sezóny 2020/2021 slovenskej najvyššej hokejovej súťaže je takmer po sedemmesačnej odmlke späť aj naša rubrika Trieda a bieda. Nová sezóna, nový názov extraligy, nové tváre v dresoch slovenských klubov a veľká chuť na hokej. To sú faktory, ktoré mohli zamiešať karty v prvých dvoch hracích dňoch Tipos extraligy. O zaujímavé momenty, prekvapenia a zlyhania nebola núdza, aj keď sa zatiaľ odohralo iba osem duelov. Tak poďme na to!

 

TRIEDA

Kat favoritov = nový favorit?

To, že Michalovce budú mať v tomto ročníku silný káder, bolo jasné už nejaký ten čas, vďaka aktivite vedenia klubu a uskutočneniu viacerých zaujímavých prestupov. Potvrdiť to však stále treba aj na ľade. Hokejisti tohto klubu zatiaľ pôsobia dojmom, že sú si toho vedomí a ukázali to aj v prvých dvoch ligových stretnutiach. Štart do novej sezóny pre nich azda ani nemohol byť zaujímavejší. Na východ republiky pricestoval bratislavský Slovan. Prvá tretina duelu góly nepriniesla, v druhej padli tri presné zásahy a do tretej sa teda išlo za stavu 2:1. V jej úvode navýšili domáci náskok na 3:1 a zvonec na koniec pridal Mašlonka gólom na konečných 4:1. Po cennom víťazstve doma cestovali Zemplínčania do Banskej Bystrice. V polovici zápasu to už pre hostí pri pohľade na svetelnú tabuľu mohlo vyzerať zle-nedobre, pretože na nej svietilo skóre 4:1 pre ich hostiteľa. To by však v tomto kádri nesmel byť pri chuti hrajúci Christophe Lalancette, ktorý vsietil hetrik. Po jeho prvom góle sa do listiny strelcov zapísal aj Dávid Šoltés a dokopy to znamenalo obrat na 4:5 a do Michaloviec putovali ďalšie tri cenné body. Ak si teda spojíme tento michalovský obrat s domácou výhrou proti Slovanu, tak niet pochýb, že si tento tím zaslúži miesto v rubrike TRIEDA.

 

Dvakrát výhra 3:2

Vstup do nového ročníka sa podaril aj Corgoňom. V samom úvode ich čakal ambiciózny súper spod Tatier. V tomto dueli sa vo veľmi dobrom svetle ukázal gólman hostí Cowley, pripísal si totiž 39 úspešných zákrokov. Svojím spoluhráčom tak ponúkol istotu zozadu a oni sa mu odmenili kolektívnym výkonom, ktorý znamenal výhru 3:2. Následne Nitrania privítali víťazstvom v derby s Baranmi naštartovaný Zvolen. Oporou zadných radov bol opäť Cowley, ktorý tentoraz vytiahol až 41 zákrokov a keď sa k nemu pridali kvalitné individuálne výkony mladých pušiek Lantošiho a Kollára, tak z toho bol znova trojbodový zápis do tabuľky a opäť po víťazstve 3:2. Dva duely, 6 bodov, Lantoši 4 kanadské body, Kollár 4 kanadské body, jednoducho palec hore.

 

zdroj: Miroslav Slávik

zdroj: Miroslav Slávik

 

BIEDA

Proti východu bez bodu

Klub z hlavného mesta a jeho ambície netreba nijak zvlášť predstavovať. Sezóna pre Slovan Bratislava mala začať ťažkým orieškom v podobe stretnutia s Michalovcami. Hostia síce v tomto dueli dokázali ubrániť presilovky súpera a skvelý výkon predviedol aj ich brankár Durný so 43 zmarenými strelami protivníka, no gólovo sa presadili iba raz a to v hokeji málokedy stačí na získanie nejakého bodu. Po spomínanej prehre 4:1 sa identický gólový scenár zo strany Slovanu zopakoval aj v domácom zápase proti Popradu. Domáci priamo ohrozili bránku súpera len 22 strelami, čo tiež zriedka stačí na bodový zápis do tabuľky. Tentokrát z toho bola futbalová prehra 1:2. V Bratislave teda zostáva veriť v lepšie zajtrajšky. Nula získaných bodov po dvoch kolách nie je žiadna katastrofa, no predsa je to na zápis do rubriky BIEDA.

 

Ani v derby, ani proti „svojim“

Minulý ročník pomerne dominantná Banská Bystrica sa tešila na začiatok novej sezóny. Po vzájomnej dohode so Zvolenom bol k dispozícii v úvodný hrací deň derby zápas pôvodne naplánovaný až na kolo s poradovým číslom sedem. Takže piatok 2. októbra a pre oba tímy zaujímavý protivník. Prvé dejstvo sa nieslo na vlne presiloviek. Na počet hier v oslabení vyhrali hostia 4:1, no gól to neprinieslo ani jednému z účastníkov duelu. V druhej tretine sa v počte oslaboviek zrodil rovnaký výsledok, tentokrát „v prospech“ domácich. Okrem trestných minút však boli v prostrednej časti k videniu aj gólové situácie a po štyridsiatich minútach sa išlo do šatní za stavu 3:1. Posledná perióda priniesla presný zásah už v jej štvrtej minúte. Bol to druhý gólový zápis pre zvolenského Petra Zuzina, ktorým zvyšoval skóre duelu na 4:1. Po tomto momente boli znova na rade už len hry v oslabeniach a opäť ich nazbieral viac domáci Zvolen. Domáci boli na trestnej lavici celkovo až osemkrát, no hostia dokázali v gól pretaviť len jednu z týchto ponúknutých možností, a tak odchádzali z derby bez bodu. Druhý zápas mal pre Baranov pikantnú príchuť, keďže na svojom štadióne privítali Michalovce, ktoré majú v kádri nejedného bývalého hráča domácich. Banská Bystrica sa na tento duel dokázala vyhecovať, no táto eufória trvala len do polovice stretnutia. V nej totižto Barani vyhrávali už 4:1, no potom sa o slovo hlásili už len hostia, ktorí zavelili k parádnemu zvratu. Hostitelia si nepostrážili pomerne komfortný náskok a dovolili Zemplínčanom otočiť na konečných 4:5. Celkovo ich z prvého duelu môže mrzieť nemohúcnosť v zúžitkovaní presilových hier a z toho druhého nepostrážený náskok. Takto je to zatiaľ nula bodov v tabuľke.

zdroj: TASR

 

Toto boli zlomové momenty úvodných minút nového ročníka Tipos extraligy z pohľadu výkonu tímov. Koľko duelov sa v nasledujúcich kolách ligy odohrá a čo všetko to prinesie? Na to sme rovnako zvedaví ako vy a budeme vás informovať o všetkom dôležitom, čo sa udeje. Verme, že nenastanú žiadne komplikácie a my sa tu budeme „stretávať“ pri ďalších častiach tejto rubriky. Slovenskému športu a hokeju zdar!

 

Autor: Martin Lehotský / Grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY