× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Rozhovor s hráčom týždňa: Evan Cowley


07.10.2020

Spočiatku sa síce zdalo, že aktuálna sezóna bude z dôvodu predčasného ukončenia tej predošlej a ťažkého ekonomického postavenia klubov kvalitatívne slabšia, no postupom času a skladaním kádrov nás mužstvá veľmi rýchlo vyviedli z omylu. Titulovými ambíciami sa netají hneď niekoľko celkov naraz, menoslovy jednotlivých tímov pôsobia solídne, a to všetko je predzvesťou vysoko vyrovnanej sezóny. Presvedčili sme sa o tom už v prvých dvoch hracích dňoch, ktoré ponúkli viacero prekvapení. Medzi tie pozitívne patrili predovšetkým hokejisti Nitry, ktorým žreb v prvých dvoch dueloch pridelil ťažkých súperov - Poprad a Zvolen. Zverenci Antonína Stavjaňu však podali v oboch stretnutiach výborné taktické výkony. Keď k tomu pridáme geniálneho brankára Evana Cowleyho, jedného zo strojcov týchto víťazstiev, niet divu, že Nitra je zatiaľ neporazená. Práve so zámorským gólmanom a nováčikom v drese tímu spod Zobora sme sa ako s hráčom uplynulého týždňa veľmi radi pozhovárali!

 

Nitra minulý rok nezažívala príliš vydarený ročník. Mužstvo sa dlhodobo trápilo, chýbala ofenzívna sila, ktorá bola pri tomto celku v predošlých sezónach absolútnou rutinou, a tak sa o postupovú miestenku do play-off bojovalo pod Zoborom až do poslednej chvíle. Jedným z najväčších problémov sa javila brankárska otázka. Post, nad ktorým viselo mnoho otáznikov vyriešilo vedenie Corgoňov tentokrát už v júli. Po dvoch rokoch sa vsadilo na zámorskú kartu, keď zmluvu podpísal Evan Cowley. Dvadsaťpäť ročný gólman so skúsenosťami z AHL sa nedávno rozhodol otvoriť novú kapitolu hokejovej kariéry, keď sa vydal európskou cestou. Práve Nitra je ešte len jeho tretím pôsobiskom na tomto kontinente. Aklimatizovať sa na Slovensku údajne nebol žiadny problém. „V Nitre sme sa usadili naozaj veľmi dobre. Je to nádherné mesto so skvelou kultúrou. Spoločne so snúbenicou sme už trochu spoznávali mesto a našli sme niekoľko výborných reštaurácií a obchodov, kde sme už párkrát boli,“ hovorí sympatický ochranca nitrianskej svätyne. Kabína nitrianskeho zimného štadióna je tentokrát na legionárov o čosi chudobnejšia. Veď jedinými hráčmi spoza hraníc sú práve Cowley a obranca Jake Cardwell. Angličtinu ako primárny jazyk nemá problém ovládať bezpochyby ani Adam Dauda, ktorý v Kanade vyrastal. Preto je asi jasné, s kým trávi Evan mimo ľadu najviac času. „Jake, Adam a ja sme sa práve kvôli jazykovej bariére zblížili, no slovenskí hráči boli skutočne ústretoví. Po slovensky toho veľa nerozumiem, ale s prekladom mi vždy pomôžu,“ vyjadruje sa pozitívne smerom k svojim spoluhráčom. Pochytil za veľmi krátky čas nejaké frázy už aj on samotný? „Rozumiem niektorým slovám, pozdravom a úplným základom komunikácie. Slovenčina je však náročný jazyk,“ smeje sa rodený Kanaďan. 

 

Polmiliónový poľský Gdaňsk a dvestotisícové dánske Odense boli posledné roky mestami, kde Cowley vzhľadom na tamojšie angažmány trávil veľkú časť svojho času. Teraz ich vystriedala malebná, ani nie stotisícová Nitra. Aj v tomto meste si už však našiel obľúbené miesta. Do role akéhosi sprievodcu sa vžil spomínaný Cardwell. Ten si na Slovensku prežíva už tretiu sezónu, v treťom klube. Čo-to teda poznať musí. „Milujem dobrú kávu, takže som nejaký čas strávil v kaviarňach v okolí centra Nitry. Po tom, čo sme pricestovali a dostali sa z karantény bol prvým človekom, ktorého som tu stretol Cards. On tu už bol asi mesiac alebo dva, takže mi ukázal viacero dobrých miest,“ hovorí o trávení svojho voľného času. Plná sústredenosť je v týchto dňoch smerovaná na ligové dianie. Pelotón zápasov sa rozbehol a i napriek náročnej svetovej situácii nie je čas poľaviť. Skrátenú prípravnú fázu toto predsezónne obdobie vyplnil nový turnaj s názvom Kaufland Tipsport Cup. Elitné slovenské mužstva doplnili najlepší prvoligisti a fanúšikovia dnes už poznajú štvoricu najlepších, medzi ktorými figuruje aj Nitra. „Prípravné obdobie bolo rozhodne úspešné. Mali sme dva mesiace na to, aby sme vylepšili tímovú chémiu a zapracovali na našej kondícii. Kaufland Cup bol zatiaľ veľká skúsenosť a sme radi, že sa nám podarilo postúpiť do ďalšej fázy. Je fajn, že sa niektoré predsezónne zápasy berú o čosi dôležitejšie. Myslím si, že by sa mal konať znova,“ nachádza slová chvály na novovzniknutý turnaj. V semifinále sa Nitra stretne s bratislavským Slovanom. 

 

zdroj: MY Nitrianske noviny (Martin Kilian ml.)

 

Hodnotiť je príliš skoro, no kombinácia Corgoňov a českého kormidelníka Antonína Stavjaňu bola doposiaľ stále úspešnou. Jedno k druhému jednoducho patrí, preto niet divu, že vedenie Nitry siahlo po tomto koučovi aj tentokrát. Tento rok sa líšila aj skladba mužstva. Mladých, odhodlaných hráčov ako Vitaloš, Bodák či Kollár doplnili skúsení harcovníci v podobe Slováka, Švarného či Hrnku. „Myslím, že disponovať takouto kombináciou hráčov je vždy dobré. Draví a talentovaní mladí hráči sú v dnešnej dobe veľmi dôležití. V kombinácii so správnym vedením a schopnosťami veteránov by sa nám to mohlo túto sezónu oplatiť,“ veriac v úspech prehlasuje Evan Cowley. Po dobrom vstupe do sezóny je to o to reálnejšie. Corgoni si dokázali, že dokážu porážať silné mužstvá, zaznamenávať veľké víťazstvá, a to na mentalite v kabíne pridá. „Bol to skvelý vstup do sezóny. Poraziť dva ambiciózne tímy hneď v úvode by nám ako mužstvu mohlo dodať sebavedomie. Sezóna je dlhá a určite sa musíme neustále zlepšovať. Teraz však vieme, že šancu zvíťaziť máme každé kolo,“ motivačne vraví rodák z kanadského Cranbrooku, ležiacom v štáte British Columbia. Urastený gólman so 14 štartmi v prestížnej zámorskej AHL je pasovaný do role jednotky mužstva. Chrbát by mu mal kryť starší kolega Adam Nagy. Ak však bude Cowley podávať aj naďalej také výkony, ako tomu bolo v prvých zápasoch, svoje miesto len ťažko prepustí. „Zatiaľ sa medzi tromi žrďami cítim dobre. Snažím sa podávať vyrovnané výkony a získať si dôveru spoluhráčov, že sa na mňa môžu spoľahnúť.“ Paradoxne, v oboch stretnutiach mali ofenzívne navrch súperi Nitry. Zvolen aj Poprad vyslali na zámorského gólmana okolo 40 striel, čo je rozhodne slušná porcia, takže Cowley mal o zábavu postarané. Jeho ťažké prekonanie však dodalo spoluhráčom v útoku potrebné sebavedomie a dôveru, čo sa podarilo zúžitkovať. 

 

Ročné pôsobenie v tíme Springfield Thunderbirds, ktorý je farmou NHL organizácie St. Louis Blues dalo súčasnej brankárskej akvizícii Nitry možnosť zdieľať jednu šatňu s viacerými šikovnými hokejistami. Koniec koncov, do AHL sa len tak hocikto nedostane. V tej dobe mal Cowley možnosť pozbierať skúsenosti napríklad od Fína Harri Sätteriho, súčasnej jednotky Sibiru Novosibirsk v KHL. Pred sebou mal zase možnosť sledovať útočné kvality hráčov ako Denis Malgin, Jayce Hawryluk či Maxim Mamin, momentálne forvard CSKA Moskva. Na Slovensku sa teraz v jednej šatni stretol s Robom Lantošim. Ten sa zaradil medzi hokejistov na hosťovaní zo zámoria a Nitranom sa rozhodol pomôcť takýmto spôsobom. „Robby je určite talentovaným hráčom. Okrem svojich skvelých schopností vedie tím svojou pracovnou morálkou a charakterom. Rozhodne má motiváciu zlepšovať sa každým dňom a to sú tí hráči, ktorých okolo seba v kabíne chcete mať. Vychádzame spolu dobre a sme nadšení, že ho máme,“ veľmi pozitívne sa vyjadruje na margo svojho spoluhráča a jednej z najväčších hviezd Tipos extraligy. 

 

Vydať sa hokejovou cestou do inej krajiny je pre hráča stále malým riskom. Zvykať si treba na množstvo faktorov, veď život a kultúra sa aspoň minimálne líši všade. O to ťažšie je to teraz, keď novinové články a televízne obrazovky zaplavuje vlna negatívnych informácií ohľadom pandémie koronavírusu. „Bolo ťažké sa v tom všetkom orientovať. Spolu s COVIDom nastala úroveň nepohodlia a neistoty, ktorá ovplyvňuje všetky odvetvia, krajiny a ľudí, pričom hokej nie je žiadnou výnimkou. Snažím sa tým nijako nezaoberať, zostať tak pozitívny, ako to je len možné. Naša sezóna sa rozbieha sľubne, takže namiesto toho, aby som premýšľal či si vôbec zahráme by bolo fajn myslieť na to, že budeme hrať čo najlepšie,“ aj tentoraz ostáva nitriansky gólman v čisto pozitívnej rovine. Vládne opatrenia na Slovensku vyhnali fanúšikov zo štadiónov, ktorých brány ostali zatvorené. Zápasy sa teda nesú v komornej atmosfére, avšak hráči kvôli tomu nemôžu zo stopercentných výkonov poľaviť. Domáce zápasy Nitry sa vďaka fanúšikom vyznačovali búrlivou atmosférou, neutíchajúcim skandovaním a vernosťou pri výhrach aj prehrách. Priaznivci sú pre tímy jednoducho šiestym hráčom na ľade a ich absencia chýba nie len z ekonomického, ale aj športového hľadiska. „Veľká a skvelá fanúšikovská základňa je jedným z dôvodov, prečo som do Nitry prišiel. Vždy je skvelé hrať pred zanietenými ľuďmi, ktorí vás podporujú. Naozaj verím v to, že sa čoskoro budú môcť bezpečne vrátiť na štadióny a opäť ukázať tú slávnu atmosféru!,“ priznáva Cowley a dúfa v skorý návrat ľudí na tribúny. Dovtedy sa bude so spoluhráčmi musieť zaobísť bez nich a absolvovať ďalšiu dávku náročných ligových súbojov. Má teda nejaké krátkodobé ciele? „Samozrejme! Je nevyhnutné nadviazať na náš dobrý začiatok. Urobíme teda všetko preto, aby sme sa čo najlepšie pripravili na ďalší zápas a spravili ďalší krok,“ uzatvára najlepší hráč prvého týždňa tohto ligového ročníka Tipos extraligy.

 

Autor: Silvester Bobko / Grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY