× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PROGNÓZA - HK Poprad


10.10.2020

Keďže prestavba nášho webu a jeho opätovné sprevádzkovanie trvala určitú dobu, nemohli sme Vám v dostatočnom predstihu priniesť naše predsezónne pohľady na jednotlivé mužstvá a ich predpokladané úspechy v novej sezóne. Sezóne, ktorá chtiac – nechtiac, bude ovplyvnená aktuálnym dianím vo svete a množstvom rozličných opatrení. Tým najnepriaznivejším je nemožnosť navštevovať jednotlivé zápasy Tipos extraligy, ktorá bude platiť minimálne ešte najbližšie týždne. Buďme napokon radi aspoň za to, že samotná liga sa odštartovala v plánovanom termíne, i keď niekoľko dní pred týmto dátumom bol aj jej štart ohrozený. Hoci zatiaľ vidíme neúplné kolá a niektoré tímy ešte neodohrali ani jeden zápas, HK Poprad patrí k tým šťastnejším, ktorým sa koronavírus zatiaľ vyhol a podarilo sa im odohrať všetky tri plánované zápasy. Preto sme sa na začiatku aktuálnej sezóny pozreli pod Tatry, aby sme Vám priblížili tri aspekty, ktoré môžu byť kľúčové pre úspešnosť Popradu v novej ligovej sezóne.

Po predčasnom ukončení sezóny 2019/2020 v marci tohto roku, sa HK Poprad na základe v tom čase aktuálneho ligového rebríčka umiestnil na 4. mieste. Sezónu mali Kamzíci rozohratú veľmi dobre, poškuľovali dokonca aj po najvyšších priečkach. Žiaľ, osud to zariadil inak a Poprad, ako aj všetky ostatné kluby, nedostal šancu ukázať svoje kvality v play – off.

Pod Tatrami sa však takmer od momentu predčasného ukončenia sezóny začali pripravovať na tú nasledujúcu, hoci v tom čase vládla, nie len v hokejovom svete, veľká neistota. Neistota ohľadom prežitia klubov, začiatku novej sezóny a mnohých ďalších vecí. Klub to ale zobral po svojom, a aj počas najťažšieho obdobia sa snažil zostať v čo možno najužšom, i keď len virtuálnom, kontakte so svojimi priaznivcami. Pripravil si pre nich mnoho aktivít a zaujímavých článkov a fanúšikovia to klubu odplatili virtuálnym vypredaním štadiónu, či nákupom klubových rúšok, čo bolo aspoň čiastočnou náplasťou na straty spôsobené neodohratím zápasov vo vyraďovacej časti. Okrem toho patril Poprad medzi najaktívnejšie kluby aj na prestupovom trhu a so stavbou kádra na aktuálnu sezónu začal medzi prvými v rámci extraligy.

Prvým krokom bolo predĺženie spolupráce s hlavným trénerom, Petrom Mikulom. Následne Kamzíci predĺžili spoluprácu s viacerými oporami z predchádzajúcej sezóny, ako napríklad s Marekom Zagrapanom, Tomášom Vošvrdom, Patrikom Svitanom či Miroslavom Preisingerom, ale aj inými hokejistami, ktorí v sezóne 2019/2020 patrili k oporám klubu. Okrem toho sa mužstvo posilnilo viacerými ďalšími hráčmi, podobne ako v ostatných extraligových kluboch, zväčša odchovancami a v tomto prípade rodákmi spod Tatier. Medzi takých patrí napríklad Dávid Skokan či Marcel Haščák. Priestor dostanú aj mladíci, prevažne z domácej „liahne“. Z hráčov, ktorí posilnili klub, no nie sú jeho odchovancami, patria napríklad Patrik Lušňák a Adam Drgoň. Tí sú vhodne doplnení štvoricou legionárovMikeom Dalhusienom, Joonom Ervingom, Petrom Ulrychom a už spomínaným Tomášom Vošvrdom, ktorých vidíme vo farbách popradského klubu. Práve zohratosť a kvalita kádra je teda jedným z aspektov, na ktorom môžu v novej sezóne v Poprade stavať.

 

zdroj: HK Poprad

 

Vedenie Popradu spolu s trénerom Mikulom zvolilo mix hráčov, ktorí by mohli priniesť Popradu vytúžené ovocie – zisk majstrovského titulu. S touto ambíciou sa pod Tatrami netaja už niekoľko sezón v rade, a k tejto méte sa postupne približujú. Kvalita tímu tvorená odchovancami, doplnená kvalitnými legionármi a ambicióznymi a dravými mladíkmi nasvedčuje tomu, že aj v aktuálnej sezóne, ak sa nič mimoriadne nestane, bude patriť Poprad k mužstvám, ktoré sa budú držať v horných pozíciách tabuľky, s reálnou možnosťou umiestnenia na medailových priečkach. Napovedajú tomu aj výsledky v prípravných zápasoch – Poprad prehral iba raz, a to v zápase Tatranského pohára so Slovanom Bratislava. Okrem toho si pripísal jednu remízu v odvete Kaufland cupu s Detvou a 10 výhier, pričom najviac „udrela do očí“ práve výhra 13:2 nad Liptovským Mikulášom. Ofenzívna sila mužstva je tak druhým z aspektov, ktoré Kamzíkom dopomôžu k umiestneniu na horných priečkach tabuľky.

Do najvyššej súťaže síce vstúpili Podtatranci prehrou 2:3 na domácom ľade s Nitrou, v dvoch ďalších zápasoch však už boli úspešnejší – dokázali zvíťaziť na ľade Slovana a ofenzívne divadlo v podobe výhry 7:1 previedli v zápase doma s Banskou Bystricou. Zložením kádra je možné predpokladať, že v sezóne uvidíme viacero, na góly bohatých zápasov Popradu, Kamzíci môžu stavať na zohratosti z minulej sezóny, ktorú doplnili skúsenými hráčmi z iných tímov a vhodnými mladíkmi. Hráči ako Haščák, Svitana, Skokan či Zagrapan sú zárukou gólov, gólovo sa vedia presadiť aj ďalší útočníci Popradu. To môže byť výhoda, v prípade zranenia alebo výpadku formy, dokážu jeden druhého zastúpiť a nahradiť, útočná sila Popradu tak nestojí na jednom či dvoch strelcoch. Okrem toho môžu stavať na spoľahlivej obrane podoprenej už etablovaným a kvalitným brankárom Vošvrdom.  V priebehu sezón môžu prekvapiť aj niektorí z mladíkov, gólovo sa napríklad presadil už Filip Mešár, ktorý spolu s Alexom Šotekom patria so svojimi šestnástimi rokmi k najmladším hráčom Kamzíkov. Rozloženie sily na viacero formácií a priestor pre mladých hráčov je tretím kľúčom k možnému úspechu HK Poprad v novej sezóne.

Neistota z konca predchádzajúcej sezóny sa čiastočne preniesla aj do tej aktuálnej a existuje mnoho rôznych faktorov ktoré môžu výrazne ovplyvniť dianie v lige ako aj v športe samotnom, čo môže mať rozličné dopady na kluby a ich formu, resp. úspešnosť. Ak sa ale nič zásadné nestane, predpokladáme, že HK Poprad bude patriť ku klubom, ktoré sa budú držať v horných priečkach tabuľky a v následnom play – off to môžu dotiahnuť ďaleko, kľudne aj ku bránam finále. Kamzíci už nie sú čiernym koňom súťaže, od ktorého čakáme prekvapenie, patria skôr k favoritom na medailové priečky. Či sa naše predsezónne predpoklady naplnia, alebo Poprad nenaplní svoj potenciál, uvidíme nie len v najbližších zápasoch, ale, dúfame, že po ročnej prestávke aj v najkrajšej a najnapínavejšej časti extraligy – v play – off.

 

Autor: Radovan Slávik / Grafika: Kristína Prievlská

PODOBNÉ ČLÁNKY