× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda #24


13.10.2020

Druhýkrát po sebe platila v Tipos extralige rovnica, ktorá hovorí, že dva hracie dni = osem zápasov. K videniu boli opäť kvalitné individuálne výkony jednotlivcov, duely bohaté na zásahy do čierneho, no na druhej strane aj isté tímové zlyhania. Tak teda ako sa uplynulé dni v našej najvyššej hokejovej súťaži premietli do našej rubriky?

 

TRIEDA

Rytieri 2:0 Vojaci

Nastúpiť proti rovnakému súperovi v rozpätí zopár dní? To nie je jednoduché v žiadnom športe a obzvlášť nie v dynamickom odvetví akým je hokej. Túto neľahkú úlohu si vyskúšali tímy zo Zvolena a Trenčína. Ako prví sa role hostiteľa ujali Zvolenčania v piatkovej predohrávke pätnásteho kola. Už úvodné dejstvo stretnutia naznačilo spôsob, ktorým sa domáci budú snažiť pokoriť svojho súpera. Boli to presilové hry a hlavne efektivita v tejto hernej situácii.  Rytieri v prvej tretine využili dve z dvoch početných výhod, Dukla kontrovala a do šatne sa šlo za stavu 2:2. V zostávajúcich dvoch periódach zápasu pridali domáci ešte ďalšie dva góly z presiloviek. Keď si oba celky pripísali ešte po jednom presnom zásahu a Radovan Puliš tým skompletizoval svoj hetrik, tak konečný rezultát mal podobu 5:3 v prospech Zvolena, ktorý dokázal využiť až štyri z piatich presilových hier. 

Prvý duel týchto protivníkov teda do veľkej miery rozhodli presilovky, keďže v nich padlo až päť z ôsmich gólov. Nedeľnú odvetu pod hradom Matúša Čáka však rozhodla hra v plnom počte hráčov na ľade. V početnej výhode či nevýhode sa nezrodila ani jedná z gólových situácií. Hostí potiahol dvojgólový McPherson a mal značný podiel na zvolenských troch bodoch, ktoré si Rytieri odnášali domov po víťazstve 3:2. Tímová efektivita v početnej výhode a výkony Puliša s McPhersonom. To boli dôležité faktory šiestich zvolenských bodov do tabuľky, za ktoré si zaslúžia uznanie našej redakcie.

 

Detviansky western na Slovane

 To, čo sa v nedeľu udialo na Štadióne Ondreja Nepelu , tak to sa v sezóne nestáva často. Diváci pri televíznych obrazovkách boli svedkami skutočného hokejového divadla v priamom prenose. Poďme pekne po poriadku. 8. minúta duelu a 2:0 pre Slovan. Stav po prvej tretine? 2:4 pre Detvu. Ďalej je tu 24. minúta a na tabuli už svieti výsledok 2:6! Pomer gólov v polovici stretnutia? Prekvapujúcich 3:7. Konečný rezultát po záverečnom hvizde? Westernových 6:7 pre hostí z Detvy. Keď si však rozmeníme výkon Detvancov na drobné, tak zistíme, že sedem presných zásahov sa im podarilo vsietiť len z 24 striel. Že z piatich presiloviek pretavili v gól až štyri. Že góly strieľali len v prvej polovici stretnutia. Že zo 73 vhadzovaní dokázali vyhrať na svoju stranu len 22. Že obrovskou oporou im bol brankár Sholl, ktorý kryl až 47 streleckých pokusov súpera. Takisto zistíme, že hráč zo štvrtého útoku si do tabuľky kanadského bodovania pripísal v Bratislave úžasných 2+3! Bol ním krídelník Rastislav Gašpar, ktorý tvorí samostatnú extratriedu v našej rubrike TRIEDA. Takže bojovnosť, efektivita, tímový duch, opora vzadu aj vpredu a cenný skalp pre Detvu. Jednoznačne palec hore a klobúk dole.

 

zdroj: Denis Sivák (Projekt Timeout)

 

BIEDA

Sedem a domov!

Po úvodných dvoch prehrách čakal na Baranov silný protivník v podobe domácich Podtatrancov. Veci sa v tomto dueli dali do pohybu až od druhej tretiny. Pre hostí mal však tento pohyb udalostí negatívny smer, keďže po štyridsiatich minútach prehrávali v Poprade 1:5. Záverečné dejstvo ešte ani nespoznalo svoje prvé buly , no tresty za šarvátku vzniknutú pri rozkorčuľovaní už boli rozdané. Po upokojení vášní si slovo zobral opäť hokej.  To, čo výborne hrajúci  prvý popradský útok načal v predchádzajúcej časti, dokončil v tej poslednej a pre Banskú Bystricu to znamenalo prehru 7:1, ktorá je ich najvyššou od 18.1.2015, kedy prehrali s Nitrou 2:8. Takisto je tu faktor troch prehier v úvodných troch zápasoch sezóny a ani na toto nie sú hráči a fanúšikovia v srdci Slovenska zvyknutí. Barani si čiastočne vylepšili náladu následným víťazstvom 2:1 po nájazdoch proti DVTK Miškovec, no za zápas v Poprade si vyslúžili miesto v rubrike BIEDA.

 

Smolný vstup do sezóny

Pre maďarského účastníka  Tipos extraligy odštartovalo súťažné dianie až tento týždeň úvodným a domácim duelom proti Slovanu Bratislava. Vstúpiť však do nového ročníka zápasom, v ktorom sa necháte desaťkrát vylúčiť? To asi nie je cesta, ktorá by mala viesť k trom bodom zo stretnutia s účastníkom z nášho hlavného mesta. Domáci síce dotiahli hostí až do predĺženia, čo už znamenalo minimálne bod, no v ňom prišlo posledné a rozhodujúce vylúčenie pre hostiteľa, ktoré Slovan potrestal zásahom na 1:2 a z Maďarska si odniesol dva body.

Následne čakala na DVTK cesta do Banskej Bystrice a duel proti Baranom. Na vylúčenia si už hráči z Miškovca dávali pomerne pozor a 39 zákrokmi ich v riadnej hracej dobe podržal gólman Rajna. Futbalový výsledok 1:1 po 60 minútach a aj po predĺžení viedol k rozuzleniu v samostatných nájazdoch, kde malo DTVK opäť smolu a po celkovej prehre 1:2 si bralo zo stredu Slovenska iba bod. Z prvých dvoch kôl to pre Miškovec z istého uhla pohľadu môžu byť dva cenné body, no na vstup do ročníka sú to dve smolné prehry. Nič hrozné ani hodné prehnanej  kritiky, no pre nás predsa len miesto medzi tým negatívnym, čo sa uplynulých sedem dní v slovenskom hokeji udialo.

 

Niekto už ma odohraté štyri duely a s dvanástimi bodmi je na čele ligy, niekto však do nového ročníka ešte ani nevstúpil. Na úvod súťažného ročníka 2020/2021 je tu rôznorodá tabuľka a aj samotné dianie. Verme, že všetko nabehne do tých správnych koľají.

 

Autor: Martin Lehotský / Grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY