× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda #25


03.11.2020

Naša obľúbená rubrika sa vám neozvala už tri týždne a práve teraz je čas to zmeniť. Od 16.10. 2020 sa v uplynulých hracích dňoch nestihlo odohrať také množstvo zápasov, z ktorého by sme vám po každom týždni dokázali priniesť objektívne, plnohodnotné a hlavne ku každému z klubov férové zmapovanie tímových a individuálnych výkonov. Preto sme sa dnes rozhodli priblížiť si niektoré z detailov, ktoré pútali pozornosť počas spomínaného a zo strany našej redakcie hluchého obdobia. Tak ako teda vyzerá dnešná nevšedná Trieda a bieda?

 

TRIEDA

Umenie Filipa Krasanovského

Liptáci na tom nie sú v úvode nového ročníka vôbec najlepšie, no mladý strážca ich svätyne im svojimi výkonmi dodáva nádej a snaží sa spoluhráčov vytiahnuť z najhoršieho. V dueloch proti Košiciam a Michalovciam to na body síce nestačilo, ale zákroky, ktoré Filip predviedol, stáli naozaj za to. Spoluhráči, ale najmä aj útočníci oboch súperov Liptákov museli uznanlivo dať klobúk dole pred parádami, ktoré vytiahol stále ešte mladý gólman. Za uznanie stojí  takisto aj počet zákrokov, ktoré 22-ročný brankár vyprodukoval. Proti Košiciam ich bolo 34 a v Michalovciach dokonca 44! Od nás smerom k Filipovi veľká poklona . Pre kolektív je jednoznačne motivujúcim faktorom a ostáva dúfať, že podobné umenie bude predvádzať aj naďalej.

 

Namieriť a páľ!

Za posledné tri týždne sa najviac nastrieľali mužstvá z východu a nemalá časť ich pokusov skončila práve v moci Krasanovského, takže sú to celky Oceliarov a Zemplínčanov. Michalovce odohrali v týchto dňoch štyri duely a na bránku protivníka vypálili 159-krát. Košice stihli o zápas viac a z hokejok hráčov z metropoly východu vzišlo 182 streleckých pokusov. Pre oba tímy teda úctyhodná početnosť streľby za posledné dni.

 

Efektivita ako lusk

Pred chvíľou sme pochválili počet a teraz to bude účinnosť palebnej sily. Nedeľa, 18. október 2020 a meranie síl medzi Novými Zámkami a Trenčínom. Domácim sa v tomto stretnutí podarilo z 19 pokusov na bránku vyťažiť až 5 presných zásahov a taktiež všetky tri body za víťazstvo 5:1. Po jednom školení z efektivity prichádza ďalšie o sedem dní na to. Nabitý káder zemplínskej Dukly síce dovolil hosťom vystreliť len 22-krát, no tým to aj tak stačilo až na štyri trefy do čierneho a znova tri body za výhru 4:3 u favorita. Hokejisti Nových Zámkov jednoducho ukážkovo predviedli svoju presnú mušku.

 

zdroj: sport24.pluska.sk

 

Najviac stihli, najviac pozbierali

V meste na juhozápade ešte chvíľu ostaneme, pretože sú to práve hokejisti Nových Zámkov, ktorí za uplynulé obdobie stihli spolu s celkom Košíc nazbierať najvyšší počet odohratých zápasov. Pri tomto tíme svieti síce až 6 stretnutí za posledných 14 dní, no jedno z nich skončilo kontumáciou v neprospech Miškovca, teda poľahky získaný plný počet bodov. Avšak okrem toho prišli dve už spomínané víťazstvá v riadnom hracom čase proti obom Duklám v našej najvyššej súťaži. Po nájazdovej dráme so Zvolenom sa najmä vďaka umu a vycibrenej technike Samuela Zahradníka pridal ešte dvojbodový zápis do tabuľky za ďalšie víťazstvo. Dvanásty bod v tomto časovom úseku si Nové Zámky pripísali za remízový stav po šesťdesiatich minútach v Detve. Duel nakoniec v predĺžení prehrali a následne ich doma o všetky body obral Slovan. Celkovo je to však 12 bodov zo šiestich stretnutí a chvályhodné individuálne a tímové výkony na konte Novozámčanov.

 

Naplno vpredu aj vzadu

Silu tohtoročného kádra Zvolena nemožno spochybňovať a Rytieri to v plnej kráse ukázali v stretnutí, v ktorom doma hostili Košičanov. Po skončení duelu to pre trénera Oremusa musel byť potešujúci pohľad na ukazovatele zvolenských hier v presile a v oslabení. Domácim sa podaril pomerne husársky kúsok, keď sa ubránili proti všetkým deviatim presilovkám protivníka a zo svojich troch pretavili na gól takisto všetky. Treba však dodať, že niektoré z trestov plynuli súbežne s trestami protivníka. Každopádne to viedlo k stopercentnému bodovému zápisu hostiteľa po výhre 5:3.

 

BIEDA

Z východu bez bodu

Výkony jednotlivca z radov Liptákov sme dnes síce velebili, no pri tímových to bude skôr naopak. Liptovský Mikuláš má za sebou ťažký trojzápas na východe republiky. Ako prvé ich doma privítali Košice a do blízkych Michaloviec vyprevadili hostí s nádielkou 5:1. Na Zemplíne si hosťujúci tím počínal už lepšie, no bola z toho iba prehra 4:2. Konečnou destináciou cesty po východe bol Poprad. Domáci Podtatranci hostí vôbec nešetrili a domov ich poslali bez bodu po výhre 6:1. Súhrn teda ukazuje nulu pri počte získaných bodov do tabuľky a z týchto meraní síl nelichotivé skóre 4:15.

 

Jeden z deviatich a kontumácia

Mužstvo z krajiny našich južných susedov sa v úvode novej sezóny neukazuje v najlepšom svetle a ostáva skôr zatienené. Na svojom konte síce nemá žiadne hrozivé výsledky, no takisto na ňom zatiaľ nemá ani žiadne víťazstvo. Šestnásteho októbra z toho bola domáca prehra 2:3 s trenčianskou Duklou. O štyri dni neskôr nula bodov z duelu v Košiciach po výsledku 4:1 v prospech domácich. Následne nepríjemný výsledok v podobe kontumácie 5:0 proti Novým Zámkom a nakoniec zisk bodu za prehru po predĺžení na Zemplíne. Takže celkom pripísanie si jediného bodu to tabuľky Tipos extraligy, v ktorej Miškovcu patrí priebežná desiata priečka. 

 

Ani vpredu ani vzadu

To, za čo sme chválili zvolenských Rytierov, je dôvodom na pokarhanie pre Oceliarov. V spomínanom stretnutí síce niektoré tresty plynuli na oboch stranách súbežne, no hostia nedokázali využiť ani jednu z deviatich ponúknutých príležitostí v podobe nižšieho počtu hráčov súpera.  Ako to v hokeji býva, zákonite prišiel trest, no nie len v podobe celkovej prehry, ba dokonca v podobe nulovej úspešnosti pri bránení sa v troch hrách v oslabení. Tento duel si z hľadiska hry pri nižšom počte hráčov na ľade Košičania do svojej vitríny určite nepridajú.

 

zdroj: HKM Zvolen (V. Chramzda)

 

Počet zápasov každého hracieho dňa v momentálnej situácii síce do poslednej chvíle nikdy nie je istý, no o zaujímavosti v našej najvyššej hokejovej súťaži nemáme starosti. Už teraz sme zvedaví, čo sa udeje v nasledujúcich dueloch a budeme pripravení vám to opäť zreprodukovať a pripomenúť.

 

autor: Martin Lehotský grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY