× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Komentár: Mladíci v zápase HK Nitra – HC Slovan Bratislava


04.11.2020

Keďže väčšina tímov našej najvyššej súťaže si už prešla „povinnou“ prestávkou spôsobenou koronavírusom, narastá aj počet odohratých ligových zápasov. K extralige sa v priebehu tohto týždňa pridá aj Kaufland Super Cup. Turnaj, ktorý mal byť pôvodne náhradou sa neodohraté play -off sa vzhľadom na opatrenia odohráva prevažne bez diváckej podpory v hľadisku. Napriek tomu je v aktuálnom týždni na programe prvé kolo semifinálových zápasov, v ktorých sa stretne HK Nitra so Slovanom Bratislava a HK Dukla Ingema Michalovce privíta HK Poprad. V našej redakcii sme sa zamerali na prvý menovaný duel, a to najmä z jedného dôvodu.

Pre Nitru pôjde totiž o prvý zápas po karanténe, Corgoni naplno trénujú od piatka, 30.10. a prvým súperom bude práve Slovan Bratislava. Okrem toho ich však v závere týždňa čakajú aj dva extraligové zápasy (doma s Košicami a s Liptovským Mikulášom), tri zápasy v priebehu piatich dní budú náročným reštartom do aktuálnej sezóny. Zrejme aj preto sa tréner Stavjaňa rozhodol  na stredajší pohárový zápas nasadiť viacero veľmi mladých hráčov a dať im tak šancu, aby mohli ukázať svoje kvality. Práve toto nás  pred semifinálovými zápasmi zaujalo najviac. Už pri skladaní kádra na aktuálnu sezónu, sa vybrali Nitrania cestou omladzovania kádra, s filozofiou zapracovávania mladých hráčov sa Nitra prezentuje už pomerne dlhú dobu a v prípade správnej kombinácie so skúsenými hráčmi sme neraz mohli vidieť, že takáto koncepcia prináša očakávané a zaslúžené „ovocie“. V kádri Nitry pre extraligu je 8 hráčov, ktorý majú menej než 23 rokov a viacerí z nich patria k oporám mužstva, resp. sa to od nich očakáva - najmä pätica Kollár, Žitný, Bodák, Vitaloš a Knižka. Na tom by však nebolo nič výnimočné, najmä v tomto ročníku sa viacero tímov snaží zapracovať čo najviac mladých hráčov, prevažne zo svojich mládežníckych kategórii. V prípade Nitry sa trénerská dvojica rozhodla v spomínanom zápase okrem toho zaradiť ešte viacero ďalších mladých hráčov.

V zápase sa predstaví talentovaný Šimon Nemec, ktorý je viac menej stabilnou súčasťou kádra Corgoňov a svoju  premiéru medzi mužmi absolvoval už v priebehu minulej sezóny, v ktorej nastúpil vo veku 15 rokov a 7 mesiacov. Tým sa zaradil medzi najmladších hráčov v histórii najvyššej slovenskej súťaže. Už onedlho sa k nemu môže pridať Ondrej Molnár, 15 ročný šikovný krídelník, ktorý je odchovancom domácej liahne. Molnár pravidelne nastupoval v nitrianskej „osemnástke“, v prebiehajúcej sezóne je súčasťou tímu Slovensko U18, ktorý hrá v prvej lige a v stredu ho s veľkou pravdepodobnosťou bude čakať debut medzi mužmi vo svojom materskom klube. Mladý útočník je považovaný za veľký talent vo svojom ročníku, a je tiež považovaný za jeden z top talentov draftu NHL 2023. Uvidíme, ako sa syn niekoľkonásobného majstra Slovenska v boxe popasuje s ponúknutou šancou a či ukáže svoj talent aj v mužskej kategórii. V troch zápasoch prvej ligy si pripísal na konto kanadského bodovania 3 body za 1 gól a 2 asistencie, čo nasvedčuje, že vekový rozdiel mu až taký problém nerobí. Ak by si Molnár po zápase v Kaufland cupe svojim výkonom potvrdil svoje kvality a vypýtal miestenku aj do ďalších zápasov v extralige, tiež by sa zaradil k najmladším hráčom, ktorí sa v histórii našej najvyššej súťaže predstavili v niektorom z tímov.

V zápase Nitry so Slovanom však netreba upínať pozornosť len na jedného jediného hráča. Medzi mladíkov, ktorí by sa mali predstaviť na Kaufland cupe, bude patriť aj Oliver Stümpel. Sedemnásť ročný mladík si za „Áčko“ Nitry zahral počas prípravy, v súťažnom zápase za Nitru ešte nenastúpil. V minulej sezóne si zahral medzi mužmi v tíme Žiaru nad Hronom, kde sa okrem iných predstavil po boku Mareka Urama, Tomáša Nádašdiho či svojho otca a legendy nitrianskeho, ale aj slovenského hokeja, Jozefa Stümpela. V 2 zápasoch druhej ligy sa mu v drese Indiánov zo Žiaru podarilo vsietiť aj jeden gól. Stümpel ml. sa predstavil aj v mládežníckych reprezentačných kategóriách a v súčasnosti je spoluhráčom Molnára v tíme Slovensko U18.

 

zdroj: Rastislav Búgel

 

Ďalšou mladou krvou bude rodák zo Zlatých Moraviec, Marek Šramaty. Rovnako sedemnásťročný krídelník zatiaľ pôsobil iba v mládežníckych kategóriách Corgoňov, patril však k bodovo produktívnym hráčom, v nitrianskom doraste si v sezóne 2018/2019 v 46 zápasoch pripísal 39 kanadských bodov za 17 gólov a 22 asistencií, darilo sa mu aj v reprezentácii hráčov do 17 rokov, kde v 18 zápasoch získal 11 kanadských bodov. Je rovnako súčasťou tímu Slovensko U18 a očakáva sa jeho draftovanie do NHL v roku 2021.

V bielo- modrom drese nastúpi do tretice sedemnásťročný Samuel Socha. Mladý obranca nabral určité skúsenosti s mužským hokejom v priebehu minulej sezóny, kedy ho vedenie Nitry poslalo na hosťovanie do prvoligových Levíc, hoci odohral len 7 súťažných zápasov a pripísal si -6 bodov v bodovaní +/-. Oveľa lepšie čísla mal ako obranca v doraste Nitry v tej istej sezóne, kde v 39 zápasoch vsietil 5 gólov, pripísal si 15 asistencií a až 33 bodov v bodovaní +/-, čo mu otvorilo dvere aj do mládežníckych reprezentačných kategórií. 

Šesticu mladíkov uzatvára šestnásťročný  krídelník Adam Sýkora. Rodák a odchovanec Piešťan strávil prevažnú časť svojej doterajšej kariéry pod Zoborom. A jemu sa v sezóne 2019/2020 veľmi dobre darilo v mládežníckych kategóriách Nitry, prevažnú časť sezóny odohral v doraste.  V semifinále Kaufland Cupu očakávame jeho debut medzi mužmi. Aj Sýkora je spolu so Sochom a ostatnými spomínanými hráčmi súčasťou projektu Slovensko U18, v prvej lige zatiaľ získal 1 kanadský bod v 3 odohratých zápasoch.

Priestor dostane aj osemnásťročný Lukáš Škvarek, ktorý už má, podobne ako Šimon Nemec, skúsenosť s mužským hokejom, za Nitru nastúpil už v minulej sezóne a hoci je v tej aktuálnej stále hráčom Corgoňov, zatiaľ odohral len jeden duel na hosťovaní v Leviciach.

Aj podľa klubového webu hockeynitra.com je hlavným dôvodom, prečo sa v semifinále Kaufland Cupu predstaví väčší počet mladých hráčov, najmä šetrenie síl starších hráčov pre extraligové zápasy, ktoré Nitru čakajú v krátkej dobe. Výhodou ich nasadenia má byť najmä výborná znalosť domáceho klziska, ktoré spolu s dravosťou, rýchlosťou a motiváciou ukázať svoje kvality, môžu byť atribúty, ktoré nahradia minimálnu skúsenosť s mužským hokejom. Trénerské duo chce tiež čerpať aj zo vzájomnej zohratosti týchto hráčov, keďže všetci šiesti pôsobia v spomínanom projekte Slovensko U18. Podľa vyjadrenia Dušana Mila pre klubový web, by mala trojica Stümpel, Šramaty a Sýkora nastúpiť v jednej formácii, Ondrej Molnár bude dokonca krídelníkom prvej pätky, takže ho čaká akýsi „krst ohňom“.

Na druhej strane Slovanisti neavizujú zmeny v kádri, môžeme teda očakávať, že nastúpia v zostave podobnej, ako tomu bolo v nedeľu v Nových Zámkoch. Na juhu Slovenska absolvovali Bratislavčania prvý zápas po vynútenej prestávke, rozbehnutých Býkov zdolali pomerne hladko, 3:0. V porovnaní s nitrianskymi hráčmi tak budú o niečo viac rozohratí, nebude to však výrazný rozdiel.

Očakávať teda môžeme, najmä zo strany domácich mladých hráčov, bojovné a motivované výkony, každý z mladíkov bude chcieť využiť šancu ukázať sa a zabojovať aj o ďalšie nasadenie v extraligových zápasoch. Je sympatické, že priestor dostane toľko juniorských hráčov, obzvlášť v zápase proti súperovi zvučného mena, akým Slovan určite je.

 

autor: Radovan Slávikgrafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY