× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Alec Rauhauser, Zach Jordan, Adam Helewka


08.11.2020

Sezóna Tipos extraligy sa po kostrbatom štarte začína naplno rozbiehať. Pochopiteľne, kluby už neposilňujú ako v lete, avšak postupne nachádzajú na svojich súpiskách pozície, ktoré by chceli posilniť. K týmto celkom patrí napríklad DVTK Jegesmedvék Miskolc a taktiež aj HKM Zvolen. Jediný maďarský účastník našej najvyššej súťaže bude mať v tomto diele až dvojnásobné zastúpenie a predstavíme si aj novú hviezdnu akvizíciu Rytierov.

 

Alec Rauhauser

Ako prvého si predstavíme robustného Američana, Aleca Rauhausera. Tento 25-ročný obranca bude u našich južných susedov pôsobiť len do začiatku prípravných kempov v zámorí. Rodák z Bismarcku ešte v marci podpísal dvojcestný kontrakt s tímom NHL, Floridou Panthers. Predtým pôsobil štyri po sebe idúce sezóny v NCAA, teda v americkej vysokoškolskej lige, kde patril k najväčším hviezdam, o čom svedčí aj to, že dvakrát vyhral ocenenie pre najlepšieho obrancu ročníka. Minulý rok bol dokonca aj kapitánom Bowling Green State University a z pozície „beka“ bodoval v 38 stretnutiach až 35-krát. Celkovo bol počas svojho pobytu na vysokej škole veľmi produktívny. V 159 zápasoch získal až 122 kanadských bodov. Keď k tomu ešte pridáme vysoko kvalitnú defenzívu, nečudo, že po ňom siahla organizácia z najlepšej hokejovej ligy sveta. V Miškovci si síce odbije svoju premiéru na širokom európskom klzisku, no aj napriek tomu by mal patriť k ťahúňom Ľadových medveďov. Zaujímavosťou je, že Raushauser má už 26 rokov, no na profesionálny duel vo svojej kariére ešte nenastúpil.

 

zdroj: bgsufalcons.com

Zach Jordan

Ďalšou dočasnou posilou DVTK je fyzicky zdatný útočník Zach Jordan. Do tretieho najväčšieho maďarského mesta prichádza z klubu AHL, Cleveland Monsters, ktorému sa upísal len začiatkom septembra. Predchádzajúce štyri roky strávil rodený Američan tiež v NCAA. Stále iba 23-ročný hokejista v útočnom pásme využíva najmä svoju mohutnú postavu, ktorou si vie výborné pokryť puk a rovnako aj cloniť brankárovi. Vlaňajšia sezóna mu však z bodového hľadiska rozhodne nevyšla podľa predstáv. Zatiaľ čo v ročníkoch 2017/2018 a 2018/2019 atakoval hranicu priemeru bod na zápas, tak počas toho minulého v 35 vystúpeniach nazbieral „iba“ 16 kanadských bodov. Svoju stratenú formu sa bude usilovať nájsť na našich klziskách, a to či sa mu to aj podarí nám ukážu až najbližšie týždne a mesiace.

 

Adam Helewka

Ako posledného si predstavíme tentokrát kanadského útočníka, ktorý bude hosťovať v družstve HKM Zvolen. K rytierom prichádza z AHL, kde rovnako ako Zach Jordan háji farby Clevelandu Monsters. Oproti dvom posilám DVTK je životopis tohto hokejistu o mnoho rozsiahlejší. Dobre stavaný 25-ročný center svoju mládežnícku kariéru strávil v jednej z najlepších juniorských líg na našej planéte, teda vo WHL. Najväčšiu časť už svojej seniorskej kariéry odohral v AHL. Súťaž, kde pôsobia farmárske tímy celkov z NHL mu nestačila a minulý rok sa rozhodol pre svoje premiérové angažmán v Európe, konkrétne v družstve Astany z KHL. Tam sa však dlho neohrial a už v októbri 2019 sa po ôsmych zápasoch premiestnil o niečo severnejšie a sezónu dohral vo švédskej najvyššej súťaži. V drese Linköpingu sa mu pomerne darilo, ked  v 38 vystúpeniach zaznamenal 16 kanadských bodov za 6 gólov a 10 asistenciíPri jeho mene netreba zabúdať ani na to, že v roku 2015 si ho v štvrtom kole draftu NHL zo 106. miesta vybrala organizácia San José Sharks. Bodovo najvydarenejší rok zažil v sezóne 2018/2019, keď bol síce v jej polovici vymenený z Tucsonu do Milwaukeeno dohromady v 65 stretnutiach bodoval úctyhodných 50-krátAdam Hewelka by síce nemal brázdiť slovenské klziská celý ročník, avšak mal by sa zaradiť medzi najväčšie hviezdy, nie len samotného Zvolena, ale aj celej Tipos extraligy.

 

zdroj: WHL


autor: Kamil Schreiber | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY