× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

TRIEDA A BIEDA #28


23.11.2020

Od utorka do nedele sa v Tipos extralige odohralo šestnásť stretnutí. Tri z nich museli rozuzliť až samostatné nájazdy a v jednom z duelov priniesol rozsudok presný zásah v predĺžení. Zraky divákov opäť pútali nie len tímové súhry, ale aj výkony jednotlivcov na rôznych postoch. Poďme si to rozmeniť na drobné.

 

TRIEDA

Kanadská kvalita v hlavnom meste

Hokejisti bratislavského Slovana sa môžu za uplynulými tromi zápasmi ohliadnuť s pocitom dobre odvedenej práce. Najprv si  doma poradili s Miškovcom a po výsledku 6:3 ostali všetky body na pôde hostiteľa. Následne na strednom Slovensku ozbíjali o tri body Detvancov po rezultáte 1:3 a celé to zakončili víťazstvom v zápase proti odvekému rivalovi a vyzývateľovi, keď zdolali hostí z Košíc 4:1. Summa summarum deväť bodov, trinásť vstrelených gólov a päť inkasovaných. Strelci jednotlivých zásahov do čierneho sa nikdy nedajú prehliadnuť a nebude tomu inak ani teraz. Tento týždeň to na svoje plecia zobrala zámorská partia obliekajúca dres Slovana. Zo spomínaných trinástich bratislavských gólov strelili až desať hráči z krajiny javorového listu a k svojim menám pridali dohromady aj jedenásť asistencií. Brendan O‘Donnell  sa presadil v každom dueli minulého týždňa a v kanadskom bodovaní si polepšil o chvályhodných 4+2. Druhý Brendan pôsobiaci v Bratislave bol veľmi aktívny najmä v stretnutí s DVTK, v ktorom pri jeho mene svietilo 2+3. Ranford potom ešte asistoval na jeden gól proti Oceliarom, takže celkovo pre neho 2+4. Vydarené duely má za sebou aj Cameron Carleton Lee, ktorý sa na výhre proti Miškovcu podieľal až štyrmi asistenciami, aby si v nedeľu proti mužstvu z metropoly východu k svojmu menu napísal prvé dve gólové čiarky v našej najvyššej hokejovej súťaži, čiže ďalší Kanaďan so zápisom 2+4. Tretím do partie zámorských dvojgólových strelcov je Brant Harris a opäť to bolo na úkor maďarského účastníka našej ligy. Práve tu vstrelil Harris svoje minulotýždňové dva presné zásahy, ku ktorým pridal asistenciu proti Košiciam. Je teda jasné, že zámorské kvarteto bolo pre Slovan posledné dni viac než oporou a jednoznačne si zaslúži uznanie a pochvalu nie len od spoluhráčov a trénerov, ale aj od protivníkov a takisto od našej redakcie.

 

Ďalší strážca svätyne Liptákov

Po nedávnych pútavých výkonoch Filipa Krasanovského sa v stredu proti Zvolenu postavil do bránky Liptovského Mikuláša Patrik Kozel. Pre devätnásťročného gólmana to bol siedmy duel v našej extralige a treba povedať, že naozaj stál za to. Podľa oficiálnych štatistík kryl tento mladík až 48 streleckých pokusov súpera. Svojimi reflexami privádzal favorita zo Zvolena miestami až do zúfalstva. Na mladého brankára bolo zo strany spoluhráčov veľké spoľahnutie a namotivovaný Patrik ich nechcel sklamať. Čisté konto si držal až do zlomovej 58. minúty zápasu, v ktorej prvýkrát inkasoval. Následne bol o sto sekúnd prekonaný opäť, čo znamenalo, že svoje umenie bude môcť predviesť aj v predĺžení. V tom za svoj chrbát nepustil nič a k slovu sa dostala lotéria v podobe samostatných nájazdov. Tu sa Patrikovi až tak nedarilo a z troch pokusov dostal dva góly, ktoré rozhodli. Každopádne za predvedený výkon a odhodlanie v riadnom hracom čase a predĺžení smeruje od nás k tomuto mladému talentu klobúk dole, palec hore a želanie pokračovania v nastolenej forme.

zdroj: Tomáš "Tomyno" Somr 

 

BIEDA

Len bod pre Detvu

Pre slušne rozbehnutých Detvancov znamenali posledné boje o body mierne pribrzdenie. Z ostatných troch duelov sa im podarilo vydolovať iba jediný bod za remízu udržanú po šesťdesiatich minútach v nedeľu proti Banskej Bystrici, ktorá rozhodla o osude stretnutia a svojej výhre až v samostatných nájazdoch a celkovo sa zrodil výsledok 4:3. Dva dni predtým privítala Detva protivníka zvučného mena, keď sa na jej ľade predstavil Slovan Bratislava. Domácim robila veľké problémy početnosť ich striel, ktorých na bratislavskú bránku vyprodukovali iba dvadsať. Cestu do siete si našla len jediná z nich, súper bol v tomto parametri efektívnejší a zo stredného Slovenska si zobral všetky body. Ešte na začiatku týždňa Detva zviedla súboj pod Zoborom. Proti Nitre nebola problémom spomínaná početnosť streľby, ale jej efektivita. Množstvo striel hostí sa síce zastavilo až na čísle 37, no prvá gólová z nich prišla až v 46. minúte, bohužiaľ, bola aj poslednou a tri body ostali pre domácich po víťazstve 4:1. Jeden získaný bod z minulého týždňa sa Stredoslovákom určite máli.

 

Síce blízko, no stále bez výhry

Žiaľ, Liptáci nepremenili na prvé víťazstvo ani ďalšie z odohraných stretnutí. Treba však pripomenúť, že v stredu vo Zvolene k nemu mali skutočne veľmi blízko. Vďaka výborne chytajúcemu brankárovi a dvojgólovej prostrednej tretine sa im začala zjavovať reálna vidina zisku troch bodov. Prišla ale nešťastná posledná trojminútovka, v ktorej hostia sľubný náskok rázom stratili a išlo sa do predĺženia. To víťaza neprinieslo, no samostatné nájazdy už áno, ale opäť to neboli Liptáci, kto by mal dôvod na radosť. Vzhľadom na ich doterajšie pôsobenie v novej sezóne, by pred zápasom bod z klziska Rytierov možno brali s potešením, no keďže mali na dosah všetky tri, tak spokojnosť v kabíne určite nevládla. Na výkon zo Zvolena však absolútne nedokázali nadviazať v ďalších dvoch dueloch. Najprv im v Nových Zámkoch zaspieval kanárik, ktorý oznámil prehru 6:0. Následne to v Trenčíne bolo z výsledkového pohľadu len o kúsok lepšie, domáci zvíťazili 5:1 a pre hostí to znamenalo ďalší zápas bez bodu. Slova chvály smerom k Liptákom asi putovať nebudú, ale v nasledujúcich bojoch im držíme palce.

 

9 striel, 3 góly a lavička

Brankárske remeslo určite nie je žiadna hračka, obzvlášť keď si gólman nepripíše v úvode duelu žiadne zákroky, ktorými by sa dostal do tempa a získal nimi zápasové sebavedomie. V tejto nezávideniahodnej situácii sa v piatok ocitol brankár Oceliarov. Jakub Sedláček sa na domácej pôde postavil do bránky ako jednotka Košičanov, no to ešte netušil, koľko minút v nej ostane. Bolo ich totižto necelých štrnásť a počas nich naňho hostia z Nitry vyslali deväť striel, z ktorých až tri skončili za jeho chrbtom a český legionár sa musel porúčať na lavičku k spoluhráčom, keďže bol vystriedaný kolegom Riečickým. Jakuba to môže mrzieť o to viac, že gólové manko sa jeho tímu už dohnať nepodarilo a bola z toho domáca prehra 3:4.

 

Ďalších šestnásť zápasov je už nenávratne za nami a opäť boli k videniu zaujímavosti z pozitívnej, ale aj z tej druhej stránky hokeja. Pred nami je v nasledujúcich dňoch síce o zápas menej, no originálnych a záživných momentov snáď ešte viac. Zostaňte naladení!

 

autor: Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY