× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Expanzia fínskej légie v Tipos extralige


30.11.2020

Hráči z krajiny tisícich jazier v minulosti nepatrili k tým, ktorí by mali v našej najvyššej súťaži veľké zastúpenie. Posledné sezóny však môžeme vidieť, že tímy čoraz častejšie lovia práve v týchto vodách. Tento nový trend našich klubov sa naplno ukázal aj počas uplynulých siedmich dní, keď na súpisku Detvy, Popradu a Michaloviec pribudlo po jednom Fínovi a do kádra trápiacich sa Liptákov smerujú až dvaja. V dnešnom dieli našej rubriky si predstavíme troch z nich, a budú nimi Janne Tavi, Antti Erkinjuntti a Karolus Kaarlehto.

 

Janne Tavi 

Začneme najnovšou posilou momentálneho lídra tabuľky z Popradu. Kamzíci disponujú enormnou útočnou silou, no ani to im nebránilo pri podpise skúseného krídla. Šampión fínskej ligy z predminulej sezóny vôbec prvýkrát okúsi angažmán mimo svojej rodnej vlasti. Ľavoruký  31- ročný útočník počas 12 rokov v Liige odohral 646 zápasov a v nich zaznamenal 275 bodov. Pochopiteľne, nepôsobil len v jednom družstve, celkovo obliekal dresy až 6 účastníkov tamojšej najvyššej súťaže. Niekdajší mládežnícky reprezentant krajiny tisícich jazier s hokejom začínal v slávnom Jokerite Helsinki. Pod Tatry prichádza po tom, čo prvýkrát od sezóny 2008/2009 nie je na súpiske žiadneho celku z už spomínanej Liigy a isto pevne verí, že práve v Tipos extralige sa mu podarí nájsť jeho stratenú formu. 

zdroj: liiga.fi

 

Antti Erkinjuntti

Michalovčania v priebehu minulého týždňa predstavili fínskeho trénera Tomeka Valtonena, no a teraz prichádzajú s ďalšou fínskou posilou v podobe 34-ročného skúseného útočníka. Rodák z Rovaniemi strávil prevažnú časť svojej kariéry v prvej a druhej najvyššej fínskej súťaži, avšak v sezóne 2017/2018 vyskúšal aj pôsobenie v kvalitnej švajčiarskej lige, kde v 37 stretnutiach nazbieral slušných 29 kanadských bodov. Toto číslo je však len zlomok oproti tomu, koľko zápasov odohral v Liige. Počas 12 ročného pôsobenia nastúpil dohromady až na 753 vystúpení, v ktorých sa gólovo presadil 124-krát a prihrávok zaznamenal až 287. Pri takýchto číslach je jasné, že má na svojom konte aj nejaký tímový úspech. Majstrom sa stal iba raz, a to na konci ročníka 2009/2010, keď získal titul so známym TPS Turku. Okrem toho bol vo finále ešte trikrát, no Tapparu Tampere už k výhre potiahnuť nedokázal. Antti Erkinjuntti prichádza na Zemplín bez zápasovej praxe v tejto sezóne, takže adaptácia mu môže trvať trochu dlhšie, ale každopádne sa jedná o hráča, ktorý by Líškam mal výrazne pomôcť, a to najmä v ofenzíve.

 

Karolus Kaarlehto

Liptovský Mikuláš v doterajších 14 zápasoch nevyhral ani raz. Je preto pochopiteľné, že v kádri sa musia vykonať isté zmeny. Jednou takou je príchod mladého pomerne vysokého brankára, ktorý už má skúsenosti s dvoma najvyššími fínskymi súťažami a k Liptákom sa premiestňuje z dánskej ligy. Momentálne 23-ročný gólman si prešiel akadémiou TPS Turku a predstavil sa aj na Majstrovstvách sveta juniorov v roku 2017. Sezónu 2016/2017 môžeme označiť aj za jeho osobne najúspešnejšiu. V lige Mestis mal spomedzi všetkých brankárov najlepší priemer inkasovaných gólov na zápas (1,88) a dokonca bol nominovaný aj do najlepšieho tímu celého ročníka. Zaujímavosťou v jeho kariére je aj to, že v sezóne 2018/2019, ktorú zavŕšil ziskom titulu v druhej najvyššej fínskej súťaži, strelil dokonca aj jeden gól. Priemerná percentuálna úspešnosť jeho zákrokov v posledných 25 zápasoch však nedosahovala ani 90%, preto bude zaujímavé sledovať či práve na Liptove si dokáže zlepšiť túto štatistiku.

 

autor: Kamil Schreiber | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY