× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda #29


30.11.2020

Posledné týždne sa hráči a diváci nemôžu sťažovať na nedostatočnú nádielku zápasov. Hokejistom nastolená kadencia duelov vyhovuje a v uplynulých dňoch sa to odzrkadlilo v počte gólov a kanadských bodov. Z ostatných pätnástich stretnutí teda bolo z čoho vyberať a my sme do našej rubriky zvolili nasledovné detaily a okamihy.

 

TRIEDA

Gólové a bodové hody Rytierov 

Zvolen si po víťaznom zápase s Liptovským Mikulášom vyskúšal necelý týždeň bez hokeja, aby rovnakého protivníka privítal na svojom ľade aj v utorok. V spomínanom dueli si domáci uchmatli víťazstvo proti bojovnému súperovi z Liptova až v samostatných nájazdoch. Následná odveta, ktorá bola dohrávkou tretieho kola, bola už však o niečom úplne inom. Hostitelia mali veľmi ofenzívne chúťky a Liptákov nabalili dvojciferným číslom presných zásahov. Konkrétne ich bolo desať a výraznou mierou sa na nich podieľala pätica hokejistov vo zvolenskom drese. Najskromnejšími z tejto skupiny boli Thomas Joseph Melancon spolu s Jurajom Mikúšom. Prvý menovaný si svoje individuálne bodové konto obohatil o tri body za gól a dve asistencie. Mikúš spoluhráčove čísla obrátil a v tomto stretnutí si pripísal 2+1. Ďalšími do partie boli štvorbodoví hráči McPherson a Bondra, keď obaja zhodne strelili po jednom góle a takisto zhodne pridalo táto dvojica aj tri asistencie. Najviac pri chuti bol fínsky útočník vo zvolenských radoch Mikko Daniel Nuutinen. Ten si k svojmu hetriku dovolil pridať aj dve nahrávky na gól pre spoluhráčov a po zápase odchádzal spokojný s kontom 3+2. Domáci síce čelili protivníkovi, ktorý sa dlhodobo trápi, no to vôbec neznižuje kvalitu ich výkonu. Nastrieľať desať gólov v najvyššej hokejovej súťaži si určite zaslúži pochvalné uznanie.

 

Pri chuti aj Trenčania

V utorkovom zápase na Zemplíne si Dukla ešte výhru nepripísala a z neskôr vytvoreného prvého útoku si body do osobných štatistík bral len Nicholas Shore, ktorý sa raz presadil gólovo a raz asistoval. O niekoľko dní  na to Trenčín privítal Nové Zámky a v prvom útoku sa už predstavila novozložená ofenzívna trojica Shore – Shore – Okuliar, ktorá sa pri výhre 5:4 po predĺžení len spoznávala a obaja z bratskej útočnej dvojice si pripísali len po jednej asistencii. To si však spolu s Oliverom Okuliarom len zahrievali motory na nasledujúce stretnutie pod Zoborom. V tom sa totižto zrodilo víťazstvo hostí 6:3 a nový prvý útok mal na tom leví podiel tvorený piatimi trefami. Najviac zažiaril mladý talent Okuliar, ktorý k dvom gólom pridal hetrik nahrávok na presné zásahy. Andrew Shore Jr. sa po zápase tešil z troch bodov pre svoj tím a rovnako aj z dvoch vstrelených gólov a jednej asistencie. Jeho brat Nick si štatistiky obohatil o 1+3. Tejto trojici celý týždeň veľmi dobre sekundoval aj obranca Carl Ackered, ktorý okrem troch vyprodukovaných asistencií vsietil aj dva presné zásahy a jedným z nich rozhodol spomínané predĺženie proti Novým Zámkom. Dôvod na radosť po tomto dueli mal určite aj tréner Ján Pardavý, ktorému sa rysuje produktívne ofenzívne trio.

zdroj: HK Dukla Ingema Michalovce

 

Riečického 40-ka

Zase raz sa nám do našej triednej rubriky svojím výkonom pretlačil zástupca brankárskeho remesla.  Tentokrát je to gólman Oceliarov Dominik Riečický, ktorého kolegu sme nedávno zaradili do chvíľkovej biedy, no Dominik sa teraz ocitne medzi tým lepším, čo ostatné duely priniesli. Konkrétne je to jeho počin vo východniarskom derby v Michalovciach. Proti ofenzívne veľmi schopnému kádru Zemplínčanov je udržať si čisté konto zložitou úlohou, no košickému rodákovi sa to podarilo. Počas duelu viackrát prečítal úmysel súpera a dokázal tak vopred reagovať, na to čo príde. Párkrát to dokonca bolo aj pri protiútoku dvoch hráčov súpera. Čo však nečítal dopredu, to dokázal pokryť rýchlymi reflexívnymi zákrokmi. Celkovo kryl štyridsať streleckých pokusov protivníka a s nulou na konte inkasovaných gólov dotiahol spoluhráčov až ku samostatným nájazdom. V tých ho síce hneď v úvode prekonal Bartánus a pri druhom nájazde mal Riečický šťastie, keď sa strela Hickmotta do žrde odrazila od konštrukcie bránky do chrbta brankára Košíc a od neho tesne mimo jeho svätyne. Šťastie však praje pripraveným, tým Dominik rozhodne bol, ďalší puk už za jeho chrbát neprešiel a mohol sa tak tešiť z víťazstva dobre odvedenej práce.

 

BIEDA

Dva duely a skóre 4:13

Banská Bystrica sa od úvodu nevie dostať do výsledkovej pohody a ani na nejakú víťaznú vlnu. Bohužiaľ pre nich, inak to nebolo ani tentoraz. Čo sa týka mimogólových štatistík, tak si Barani neviedli až tak zle, no trápila ich koncovka. V piatok v Košiciach z toho po rôznych vzájomných vylúčeniach a šarvátkach bola pre Stredoslovákov prehra 7:3. To veru nie je najlepší spôsob, ako sa naladiť na derby so Zvolenom. Barani inkasovali v každej z tretín po dva góly, dokázali sa presadiť iba raz v prostrednej časti zápasu a na pomery derby si odniesli potupnú porážku v podobe výsledku 1:6. Do tabuľky si teda nepripísali ani bod, ba naopak len trinásť inkasovaných zásahov, čo ich obranu radí na druhé najhoršie miesto.

 

Liptov a 23 gólov

O doterajšom nevýraznom pôsobení Liptákov v Tipos extralige sa toho popísalo už dosť a ani tento týždeň ich z hernej biedy nevytrhol. Týždeň pre nich azda ani nemohol začať horšie ako prehrou 10:3 so Zvolenom. Negatívnou zaujímavosťou boli výkony oboch brankárov, ktorých sme v našej rubrike nie tak dávno chválili. Už v piatej minúte sa na lavičku porúčal Filip Krasanovský za nepriaznivého stavu 0:2. Nahradil ho kolega Patrik Kozel a do konca druhej tretiny prešlo za jeho chrbát až šesť striel. Na tretiu tretinu do bránky nastúpil opäť Krasanovský, inkasoval znova dvakrát a katastrofálny úvod ďalšieho týždňa v lige bol na svete. Potom na Liptovský Mikuláš čakalo stretnutie s Nitrou, v ktorom to miestami vyzeralo nádejne na bodové vyhliadky , no nakoniec z toho bola tesná prehra 7:5. V nedeľu sa k tomu všetkému pridala prehra 6:2 so Slovanom a zase raz nula bodov smerom na Liptov. Dokopy v ostatnom týždni dostali liptovskí hokejisti až 23 gólov. To je číslo, ktoré hovorí za všetko.

 

Nasledujúce dni na nás v Tipos extralige čaká opäť pätnásť zápasov a na pláne sú zaujímavé merania síl, ktoré môžu dopadnúť skutočne hocijako. S Triedou a biedou sme tu znova o týždeň.

 

autor: Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY