× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda #30


07.12.2020

Naša rubrika oslavuje 30-ku a hokejisti na slovenských klziskách nám dali darček v podobe veľmi slušného počtu duelov s hojnou gólovou nádielkou. Dá sa povedať, že ani v jednom zo stretnutí sa diváci nemohli sťažovať na malé množstvo presných zásahov. Gólová efektivita tímov sa odzrkadlila aj v individuálnych štatistikách lídrov jednotlivých mužstiev a niektorí z nich si v tabuľke kanadského bodovania výrazne polepšili. Týždeň však priniesol aj nevydarené výkony a negatívny rekord.

 

TRIEDA

Trojminútový zlom v derby a efektívny kapitán

V utorok malo byť pod Tatrami horúco, pretože na pláne bolo derby proti Košiciam a až nečakane horúco bolo domácim najmä v úvodnom dejstve. Na konci šiestej minúty sa hostia dostali do vedenia zásluhou premiérového gólu Réwaya v prebiehajúcej sezóne. Veci sa výraznejšie dali do pohybu až od štrnástej minúty stretnutia, keď sa Oceliarom podarilo za tri minúty a deväť sekúnd vsietiť až štyri presné zásahy. V sedemnástej minúte to teda bolo už veselých 5:0 z pohľadu efektívnych Košičanov, ktorým na tento počet gólov stačilo len osem streleckých pokusov. Tesne po prvej polovici pridal Mráz šiesty gól Košíc a bolo vymaľované. Do konca duelu sa skóre menilo už len dvakrát, keď Poprad vymazal svoju gólovú nulu. Tri body tak smerovali najmä po vydarenej trojminútovke a celkovo po víťazstve 6:2 do metropoly východu. Za uznanlivú zmienku do radov Košíc stoja aj tohtotýždňové výkony ich kapitána. Michal Chovan si v každom z ostatných troch stretnutí pripísal tri kanadské body. Prvé z nich pribudli na jeho osobné konto za tri asistencie zo spomínaného derby. V piatok opäť proti Popradu to pre Chovana bolo 1+2 a rovnaký počin zopakoval aj v nedeľu v Miškovci. Vydarený týždeň a celkovo 2+7. Kapitánovi verne sekundovali aj Réway s Mrázom. Prvý menovaný si v utorok najprv otvoril strelecký účet v ročníku 2020/2021, aby o pár dní na to pridal štyri asistencie v jednom dueli a následne sa druhýkrát presadil. Bruno si v ostatných troch zápasoch počínal viac ako slušne a svoje štatistiky obohatil o päť gólov a dve asistencie. Za výkon v derby a slušnú efektivitu si Košičania pochvalu jednoznačne zaslúžia.

 

Plný počet a traja šesťbodoví

Týždeň plný zdaru a úspechu má za sebou trenčianska Dukla, ktorej sa podarilo vyhrať všetky tri stretnutia uplynulých dní. To utorkové proti Liptovskému Mikulášu bolo rozlúčkou pre efektívnu zámorskú bratskú dvojicu. Nick Shore a jeho brat Drew sa so svojím krátkym pôsobením na slovenských ľadoch rozlúčili dvojbodovými zápismi. Nick najprv asistoval pri prvom góle Trenčanov a následne sa gólovo presadil práve po prihrávke od svojho brata, ktorý pridal ešte jednu asistenciu. Pridali sa k ním aj iní spoluhráči a domáci sa napokon tešili z víťazstva 5:2. V piatok už bez dua bratov Vojaci privítali súpera z Bratislavy, ktorému síce dovolili streliť úvodný gól zápasu, no zvyšok už bolo v domácej gólovej réžii a po výhre 4:1 sa pre hostiteľa zrodil cenný trojbodový zápis. Hrací týždeň ešte ukončili pohodlným víťazstvo 5:1 proti Banskej Bystrici vo Zvolene. Značný podiel na plnom bodovom zisku Dukly má trojica Okuliar, Alderson a Ackered. Všetci menovaní si v ostatných dňoch polepšili o šesť kanadských bodov. Oliver pridal na svoje konto gól a päť asistencií. Brandon čísla oboch štatistík vyrovnal a bolo z toho preňho 3+3. Bodovo veľmi potentný obranca Carl Ackered vstrelil dva presné zásahy a pridal k tomu štyri gólové prihrávky. K spomínanej trojici a k celému kádru Trenčína smerujú od nás len slová chvály a uznania.

 

Kanadské body aj pre Kamzíkov

Derby v utorok síce Popradu absolútne nevyšlo podľa predstáv, no v ďalších dvoch dueloch nastrieľali Podtatranci až pätnásť gólov a logicky sa to premietlo do zisku bodov. Piatok ich čakala ťažká odveta na košickom ľade a po jej zaujímavom priebehu svoju česť zachránili osemnásť sekúnd pred záverečnou sirénou vyrovnávajúcim gólom na 5:5, ktorý znamenal, že sa vo východniarskej bitke pôjde do predĺženia. Do tejto pridanej časti stretnutia vstúpili hostia zhurta a dva body z derby si na svoju stranu uchmatli už po minúte. O pár dní na to hostili pod Tatrami hostí zo Zvolena a treba povedať, že ich vôbec nešetrili. Súperovi totižto nasúkali až deväť kúskov a dojem z celého týždňa si vylepšili tromi bodmi po víťazstve 9:2. Okrem bodov do ligovej tabuľky si Kamzíci pripísali slušné cifry aj k ich individuálnym parametrom. Najviac vyčnievalo trio Haščák, Skokan, Handlovský. Líder kanadského bodovania našej najvyššej hokejovej súťaže si opäť udržal svoj trón, keďže sa mu v posledných troch zápasoch podarilo až päťkrát skórovať a dvakrát asistovať. Dávid Skokan sa ukázal ako cenný tímový hráč s finálnou myšlienkou a k počtu asistencií si pripočítal číslo sedem. Lukáš Handlovský má za sebou vydarený a vyrovnaný týždeň s bilanciou 3+3.

zdroj: Martin Krystynek

BIEDA

Nový negatívny rekord

Naďalej sa trápiaci Liptáci zaznamenali ďalšie dni bez víťazstva. Po prehre 5:2 na úvod týždňa v Trenčíne cestovali s nádejou na zápas proti Baranom, v ktorom počas celého priebehu doplácali na vylúčenia a hru v oslabení. Všetky tri inkasované zásahy obdržal Liptovský Mikuláš pri početnej nevýhode, no keďže sa mu podarilo vstreliť rovnaký počet gólov, tak po druhýkrát v sezóne sa prepracoval až k predĺženiu, ktoré znamenalo zisk minimálne jedného bodu. Pri jednom bode to ale aj ostalo, pretože hostia štvrtýkrát inkasovali a štvrtýkrát to bolo počas oslabenia. V nedeľu na Liptákov čakal prvý duel na domácej pôde v tejto sezóne, keď privítali hostí z Michaloviec. O vydarenej domácej premiére však hovoriť nemožno. Hostitelia podľahli Zemplínčanom vysoko 1:7 a postarali sa o nový negatívny rekordný zápis, keďže od úplného úvodu ligového ročníka 2020/2021 prehrali už osemnásťkrát po sebe. Bohužiaľ, opäť veľká bieda.

 

Tentoraz bez zisku bodov

Pre Nové Zámky posledný týždeň znamenal len dva hracie dni, no takisto znamenal aj nula bodov do tabuľky. V piatkovom stretnutí pod Zoborom ťahali hostia celý čas za kratší koniec. Pri najlepšom sa im podarilo dotiahnuť na rozdiel dvoch gólov, keď v úvode posledného dejstva strelili gól na 2:4 z ich pohľadu. Rovnaký rozdiel ostal zachovaný až do konca, no skóre sa ešte zmenilo na výsledných 5:3 pre domácu Nitru. Nádejnejšie to však  začínalo vyzerať v nedeľu na domácom ľade proti Detve. Hostitelia vyhrávali v deviatej minúte už 2:0, ale po prostrednej časti sa šlo do kabín za stavu 2:3. V úvode tretej tretiny domáci síce vyrovnali , no po jej štrnástich minútach inkasovali rozhodujúci a posledný gól zápasu, ktorý vykreslil konečný rezultát na 3:4.

Ziskom bodov rovnaký, no pomerom vstrelených a obdržaných presných zásahov oveľa horší týždeň zažil Miškovec. DVTK totiž v piatok v Detve dostal na cestu domov poltucet a po prehre 6:0 mal následne doma privítať efektívne Košice. Oceliari pridali domácim ešte o jeden gól viac ako Detva a z Maďarska odchádzali s výhrou 7:2. Celkovo pre DVTK nula bodov a skóre 2:13.

 

Okrem trojky v jubilejnom poradovom čísle našej rubriky prinieslo uplynulých sedem dní viacero iných zaujímavých trojok a trojíc. Uvidíme, aké čísla prinesie so svojimi zápasmi ďalší týždeň v Tipos extralige.

 

autor: Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY