× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zástupcovia Tipos extraligy na MS hráčov do 20 rokov


24.12.2020

Z dôvodu koronakrízy je reprezentačný hokej takmer úplne utlmený, najmä čo sa týka mužskej reprezentácie, ktorá od februára nenastúpila na žiadny súťažný zápas. Avšak, svetlú výnimku v aktuálnej situácii predstavuje reprezentácia hráčov do 20 rokov. Juniorský šampionát sa aj v tejto sezóne uskutoční, v tradičnom termíne na prelome starého a nového roka. Dejiskom Majstrovstiev sveta hráčov do 20 rokov bude kanadský Edmonton, kam naši reprezentanti už odcestovali. Výsledkom zrazu, ktorý sa uskutočnil za prísnych opatrení vo zvolenskej bubline, je tridsaťčlenná nominácia hráčov, z ktorých presnú polovicu tvoria zástupcovia extraligového hokeja. A práve na nich sme sa bližšie pozreli.

 

Brankári

Štvoricu brankárov tvorí skúsený Samuel Hlavaj, ktorému bude kryť chrbát trojica Latkóczy, Rabčan a Kozel. Poslední dvaja menovaní sú zástupcami najvyššej súťaže, Eugen Rabčan je hráčom Banskej Bystrice a Patrik Kozel oblieka dres Liptovského Mikuláša.

Devätnásť ročný rodák z Levoče Eugen Rabčan, je odchovancom spišskonovoveského hokeja. V sezóne 2018/2019 si obliekol reprezentačný dres „osemnástky“, kde sa však predstavil len v jednom zápase, no úspešnosť jeho zákrokov predstavovala 93,7 %. O rok neskôr sa predstavil v zápasoch juniorskej reprezentácie. Tu odohral 4 zápasy a úspešnosť jeho zákrokov sa pohybovala len na úrovni 80%. V aktuálnej sezóne v drese Baranov nastúpil na 4 zápasy, plnú minutáž však zaznamenal len v dvoch dueloch – oboch proti Michalovciam.

Patrik Kozel patrí do tej istej vekovej kategórie ako Rabčan. Rovnako si v sezóne 2018/2019 obliekol dres „osemnástky“  a to aj na majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie. V tomto ročníku si v extralige obliekol mikulášsky dres už 10 krát, je tak o niečo viac „rozchytaný“ než jeho banskobystrický kolega. Plnú minutáž zaznamenal v presnej polovici zápasov a jeho úspešnosť sa aktuálne pohybuje na úrovni 87,42 %. Predpokladáme, že jeden zo spomínanej dvojice nakoniec zostane pred bránami záverečnej nominácie, ktorý to bude, sa však dozvieme až večer.

 

Obrancovia

Do 30 člennej nominácie sa dostalo 6 obrancov pôsobiacich v extralige, konkrétne ide o dvoch hráčov Detvy, dvoch hráčov Dukly Trenčín, po jednom zástupcovi majú Košice a Nitra.

Detvianska dvojica Oliver Turan a Andrej Golian majú pomerne veľké skúsenosti, či už s juniorským hokejom, ale dostatočnú porciu zápasov odohrali aj medzi seniormi. Prvý menovaný je odchovancom popradského hokeja, 3 sezóny pôsobil aj v zámorských mládežníckych kategóriách. Dobre stavaný zadák má na konte 12 zápasov na majstrovstvách sveta do 18 rokov, na ktorých získal dovedna 5 bodov za asistencie, v sezóne 2018/2019 bol tiež kapitánom výberu v tejto mládežníckej kategórii. Predstavil sa aj v drese juniorskej „dvadsiatky“, vlani odohral na majstrovstvách 5 duelov a zaznamenal 3 mínusové body. V aktuálnej sezóne nedostáva v Detve až toľko príležitostí, odohral iba 7 zápasov a nepripísal si žiadny kanadský bod, čo môže pri záverečnom výbere zavážiť v jeho neprospech.

zdroj: hokej.spravy.sk

Andrej Golian je odchovancom zvolenského hokeja a od sezóny 2018/2019 je s malými prestávkami súčasťou detvianskeho mužstva. V aktuálnej sezóne chcel okúsiť zámorský hokej, no vzhľadom na situáciu začal ročník v Detve. V nej odohral veľkú porciu zápasov najmä v lanskej sezóne – 51, pripísal si 6 kanadských bodov za gól a asistenciu, no v hodnotení +/- zaznamenal celkovo až 14 mínusiek. Rovnako ako jeho rovesník, aj on má skúsenosti s reprezentačným hokejom na úrovni kategórie 18- aj 20- ročných.

Zástupcom extraligových Košíc je ďalší zvolenský odchovanec a rodák, David Mudrák. Kmeňový hráč tímu Oshawa Generals (OHL) začal aktuálnu sezónu hosťovaním v Košiciach, kde odohral 7 zápasov a pripísal si dva kanadské body za asistencie. Mudrák má pomerne bohaté skúsenosti z fínskych juniorských súťaží, kde pôsobí od sezóny 2018/2019, v minulej sezóne sa mu v drese juniorského tímu TPS aj bodovo darilo, predstavil sa tiež na juniorskom šampionáte, kde získal v piatich zápasoch 3 body  za asistencie. Vzhľadom na jeho skúsenosti nepredpokladáme, že by sa mal ocitnúť mimo záverečnej nominácie.

Zaujímavá príležitosť sa môže naskytnúť Šimonovi Nemcovi. Ešte iba šestnásť ročný obranca bojuje o nomináciu medzi oveľa staršími hráčmi. Odchovanec Liptovského Mikuláša je od minulej sezóny hráčom HK Nitra, a v tej aktuálnej aj stabilnou súčasťou kádra Corgoňov. Po Andrejovi Podkonickom je druhým najmladším hráčom, ktorý nastúpil v extralige. Prešiel si tiež mládežníckymi reprezentáciami 16 a 18 ročných a v súčasnosti je blízko k tomu, aby sa predstavil aj na majstrovstvách sveta v kategórii 20 ročných. Nemec patrí k hráčom, u ktorých je predpoklad, že v drafte NHL v roku 2022 po ňom siahne niektorý z tímov už v prvých kolách V aktuálnej sezóne nastúpil v drese Nitry po boku skúsenejších spoluhráčov, v trinástich zápasoch zaznamenal 4 kanadské body za gól a 3 asistencie. Budeme pozorne sledovať, či sa mu napokon podarí prebojovať až do záverečnej nominácie.

Trenčianska dvojica Stacha – Bečár, je v porovnaní s tou detvianskou, úplne odlišná. Kým Stacha patrí k obrancom, u ktorých je veľká pravdepodobnosť, že sa napokon predstavia aj v skupinovej časti šampionátu, u Bečára je táto šanca pomerne nízka. Šimon Bečár je rodákom a odchovancom Trenčína, no zatiaľ sa mu vo veku sedemnásť rokov ešte nepodarilo nastúpiť na seniorský zápas, hoci v aktuálnej sezóne figuruje aj na súpiske seniorského tímu Dukly. V predchádzajúcom ročníku sa mu však na svoj vek výrazne darilo v juniorskom tíme Trenčína, v 32 zápasoch zaznamenal 3 góly a 14 asistencii. V reprezentácii sa zatiaľ predstavil len v kategórii sedemnásťročných v sezóne 2019/2020, v aktuálnej sezóne je jeho zápasová prax minimálna.

Marko Stacha je síce len o rok starší od svojho trenčianskeho kolegu, no podstatne skúsenejší, či už na úrovni reprezentačnej, alebo klubovej. Za seniorský tím Dukly pravidelne nastupoval už v minulej sezóne a patril k tým výraznejším hráčom v mužstve. Dostal sa aj do výberu juniorskej reprezentácie na majstrovstvá sveta do 20 rokov a nastúpil na 3 zápasy. V tejto sezóne nastúpil v deviatich dueloch a pripísal si dva body za gól a asistenciu. Po rozbehnutí zámorských súťaží by sa mal presunúť do tímu Vancouver Giants (WHL). 

 

Útočníci

Do Edmontonu odcestovalo tiež 7 útočníkov, zastupujúcich našu najvyššiu súťaž. Ide o hráčov Popradu, Banskej Bystrice, Trenčína, Zvolena, Slovana a Košíc. Aj tu budeme pozorne sledovať, koľko z nich sa napokon dostane do 25 člennej nominácie.

Pomerne veľké šance dávame tretiemu zástupcovi Trenčína, Martinovi Chromiakovi. Kmeňový hráč tímu Kingston Frontenacs (OHL) sa po prvý krát predstavil v seniorskom hokeji v sezóne 2018/2019, hoci len v dvoch dueloch. Viac priestoru dostal o sezónu neskôr, čo mu otvorilo cestu aj do zámoria. Po odohratí 32 zápasov za Duklu sa presunul do, už spomínaného zámorského klubu, kde sa mu výraznejšie darilo. V 28 stretnutiach získal 33 kanadských bodov (11+22), čím si výrazne dopomohol k zotrvaniu v tomto klube. Aj v ôsmich zápasoch aktuálnej sezóny v drese Dukly bodoval. Skúsenosti má aj s reprezentačným hokejom, predstavil sa vo všetkých mládežníckych kategóriách.

zdroj: HK Dukla Trenčín

V podobnej situácii ako Šimon Nemec, je aj o pár dní starší popradských odchovanec Filip Mešár. Hoci má o niečo menšie skúsenosti so seniorským hokejom, než jeho nitriansky rovesník, jeho šance sú podobné. Ide taktiež o veľmi talentovaného hráča, ktorý má pre draft v roku 2022 snubné vyhliadky. V aktuálnej sezóne odohral za Kamzíkov 13 zápasov a pripísal si 3 kanadské body (1+2). Ak by sa spolu s Nemcom  prebojovali do finálnej zostavy, podarilo by sa im to, čo pred nimi dokázali iba dvaja hráči – Marián Gáborík a Erik Černák. Obaja totiž hrali na šampionáte dvadsaťročných už vo veku 16 rokov.

Juraj Eliaš je devätnásťročný odchovanec Košíc. Pôsobil v juniorských súťažiach Oceliarov, v aktuálnej, ako aj minulej sezóne sa prebojoval aj do seniorského tímu HC. V prebiehajúcej sezóne má na konte rovnaký počet zápasov medzi seniormi ako v predchádzajúcej, podarilo sa mu však pripísať si gólový zásah. Okrem toho pôsobil počas dvoch sezón aj v tíme RedBull hokejovej akadémie v Rakúsku, ktorá je známa výbornými podmienkami pre mladých hokejistov. Fanúšikovia sledujúci juniorské reprezentácie ho mohli vidieť aj na majstrovstvách sveta 18 ročných v sezóne 2018/2019, na ktorých zaznamenal v 7 zápasoch 2 kanadské body (1+1).

Jediným zástupcom Slovana Bratislava je devätnásťročný Dominik Jendek. Bratislavský rodák a odchovanec Slovana dostal priestor v seniorskom hokeji už v predchádzajúcej sezóne, a to až v 39 zápasoch, no bodovo sa mu príliš nedarilo. To platí aj v aktuálnej sezóne, Jendek získal v 13 zápasoch iba 1 kanadský bod za asistenciu, čo je na útočníka pomerne málo. V juniorských kategóriách však patril k produktívnym hráčom, čím si vypýtal miestenku do mládežníckych reprezentácii. Na minuloročných juniorských majstrovstvách sveta ale nebodoval, hoci nastúpil vo všetkých 5 zápasoch. Čo sa týka jeho šancí na zotrvanie vo výbere, veľa záleží najmä na jeho hernom prejave a aktuálnej forme, resp. prínose pre tím.

Zástupcom Banskej Bystrice je okrem brankára Rabčana aj útočník Dominik Sojka. Napriek náročnosti vybojovať si miesto v A-tíme Banskej Bystrice v minulých rokoch, sa to tomuto rodákovi a odchovancovi Baranov podarilo už v ročníku 2018/2019. A to aj napriek tomu, že sa mu v tejto a ani nasledujúcej sezóne, bodovať nepodarilo. Prvé kanadské body medzi seniormi tak zaznamenal až v aktuálnej sezóne, v 14 zápasoch má na konte 2 kanadské body (1+1). Rovnako patrí medzi reprezentačne „ostrieľaných“ hráčov medzi svojimi rovesníkmi, dvakrát sa predstavil na MS hráčov do 18 rokov. Na turnaji „dvadsiatok“ však ešte nehral.

Extraligový výber uzatvára zvolenská dvojica Jedlička – Kolenič. Skúsenejší je určite druhý menovaný, osemnásťročný Jakub Kolenič. Ten pôsobil okrem juniorského tímu Zvolena aj vo Švédsku, hoci len jednu sezónu. Odtiaľ sa presunul naspäť do Zvolena a v sezóne 2019/2020 dostal šancu medzi zvolenskými seniormi. Odvďačil sa za to desiatimi (2+8) kanadskými bodmi v 43 zápasoch, okrem toho hral paralelne aj v juniorskom tíme. To mu prinieslo pozvánku do reprezentácie 18 ročných, kde takisto patril k produktívnejším hokejistom. Aktuálne odohral za HKM iba 6 zápasov, v nich získal bod za asistenciu.

Maroš Jedlička sa do Zvolena dostal cez Českú republiku. Rovnako osemnásťročný rodák z Trnavy pôsobil v mládežníckych kategóriách V ČR, odkadiaľ sa v sezóne 2019/2020 presunul do Zvolena. Šancu medzi seniormi dostal až v momentálne prebiehajúcej sezóne, za Rytierov nastúpil v ôsmich zápasoch a získal bod za asistenciu. Jeho šance zotrvať v tíme Róberta Petrovického sú v porovnaní s Koleničom o niečo menšie.

Do finálnej nominácie poputuje 25 hráčov, trénera Róberta Petrovického a jeho realizačný tím preto čaká ešte selekcia a pred prvým „ostrým zápasom“ musia z kádra vyradiť ešte 5 hráčov - jedného brankára a štyroch korčuliarov. Táto selekcia sa mala uskutočniť po prípravnom zápase, ktorý naši mladíci odohrali dnes (24.12.) o 3:00 nášho času s reprezentáciou Českej republiky. Tento zápas skončil prehrou slovenských juniorov 0:6 a realizačný tím si preto ešte zobral čas na definitívne uzavretie nominácie. Tá by mala byť známa dnes večer a o ktorej Vás budeme následne informovať.

 

NOMINÁCIA SR NA MS HRÁČOV DO 20 ROKOV:

 

Brankári: Samuel Hlavaj (Sherbrooke Phoenix/Kan.), Šimon Latkóczy (HK Dukla Trenčín U20), Eugen Rabčan (HC '05 Banská Bystrica / Winnipeg Ice/Kan.)

 

Obrancovia: Oliver Turan (HC 07 Detva), Andrej Golian (HC 07 Detva /Tri-City Americans/Kan.), Dávid Mudrák (HC Košice/ Oshava Generals/Kan.), Samuel Kňažko (TPS Turku), Rayen Petrovický (TuTo Turku),Šimon Nemec (HK Nitra), Šimon Bečár, Marko Stacha (HK Dukla Trenčín). 

 

Útočníci: Dominik Sojka (HC '05 Banská Bystrica), Roman Faith (Bratislava Capitals), Dominik Jendek (Slovan Bratislava), Juraj Eliaš (HC Košice), Filip Mešár (HK Poprad), Martin Chromiak (Dukla Trenčín/ Kingston Frontenacs/Kan.), Oleksij Myklucha (Rouyn-Noranda Huskies/Kan.), Matej Kašlík (Chicoutimi Saguenéens/Kan.), Artur Turanský (Wilkes-Barre/Scranton Knights/USA), Maroš Jedlička, Jakub Kolenič (obaja HKM Zvolen), Juraj Slafkovský (TPS Turku), Simon Jellúš (Karlskrona/Švéd.), Michal Mrázik (Linköping/Švéd.).

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY