× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: G. Clarke, Kotvan, Jalasvaara


02.01.2021

Niektoré extraligové celky si pre svojich priaznivcov pripravili špeciálne vianočné darčeky v podobe nových akvizícii. Jednoznačne môžeme skonštatovať, že najštedrejší boli v Nových Zámkoch, keď počas decembra do ich mužstva pribudlo zatiaľ päť nových tvári, z toho jednu si predstavíme v tomto dieli. Ostatné kluby sa však rozhodne nenechali „zahanbiť“ a dnes sa ešte bližšie pozrieme aj na čerstvú posilu zvolenských Rytierov a trenčianskej Dukly. 

 

Graeme Clarke

Do kádra Býkov prišiel Graeme Clarke na hosťovanie spolu so svojim mladším bratom Brandtom, na ktorého sme si posvietili v predchádzajúcej časti našej rubriky. Pre rodáka z Waconie bude pôsobenie na juhu Slovenska vôbec jeho prvým medzi seniormi a taktiež aj na európskom kontinente. Pravoruký 19-ročný forvard prichádza do Nových Zámkov z tímu Ottawa 67´s, pôsobiaceho v zámorskej juniorskej súťaži OHL. V našej extralige sa spolu s bratom zdrží ozaj veľmi krátko, keďže štart nového ročníka je tam naplánovaný na 4. februára a k tomu je ešte potrebné pridať čas na spoločnú tímovú prípravu.

V kanadskej kvalitnej mládežníckej súťaží hráva od roku 2017 a každou sezónou si  svoj bodový priemer na zápas zvyšuje. V premiérovom ročníku mal zaokrúhlene 0,37 bodu na stretnutie, v druhom to bolo už 0,66 a v tom zatiaľ poslednom sa táto hodnota vyšplhala až na číslo 1,06. Ďalšiu dôležitú informáciu, ktorú pri niekdajšom účastníkovi Hlinka Gretzky Cup-u v drese kanadského národného tímu nesmieme opomenúť, je tá, že v roku 2019 bol úspešným účastníkom draftu NHL, keď si ho už v treťom kole z 80. miesta vybrala organizácia New Jersey Devils. Už len tento fakt poukazuje  na to, že disponuje nesporným nadaním na hokej. Síce bude v Tipos extralige spolu s bratom Brandtom pôsobiť len krátko, napriek tomu môžeme byť len vďační, že takéto možno budúce hviezdy najlepšej hokejovej ligy sveta okúsia, ako sa hrá hokej v srdci Európy.  

 

Oldrich Kotvan

HKM Zvolen v tomto špecifickom ročníku patrí k najlepším extraligovým tímom, a to, že Rytieri myslia len na popredné priečky tabuľky dosvedčuje aj angažovanie skúseného obrancu Oldricha Kotvana. Rodák zo Skalice strávil drvivú väčšinu svojej doterajšej kariéry u našich západných susedov a paradoxom je, že v 31 rokoch zažije pod Pustým hradom premiéru v našej najvyššej súťaži. V Čechách pôsobil od roku 2011 až do konca roku 2020. Okrem ich extraligy okúsil taktiež tamojšiu druhú najvyššiu ligu a dokopy za ten čas vystriedal až 6 klubov- Olomouc, Zlín, Jihlavu, Mladú Boleslav, Liberec a nakoniec Karlove Vary. Za jeho najúspešnejšie obdobie v kariére môžeme bez okolkov označiť sezónu 2013/2014, keď dopomohol Beranom zo Zlína k zisku cenného titulu. 

Ak sčítame všetky jeho zápasy v českých súťažiach dostaneme sa až na obdivuhodné číslo 443, počas ktorých si ako bek pripísal na svoje konto pomerne slušných 154 bodov. Momentálne 18-násobný reprezentant Slovenska by sa mal zaradiť nie len medzi lídrov defenzívy HKM, ale Zvolenčania od neho rovnako môžu očakávať aj značnú útočnú podporu.

zdroj: hokejkv.cz

 

Janne Jalasvaara

Trenčianska Dukla sa pomaly, ale isto šplhá hore extraligovou tabuľkou a k zlepšeniu ich postavenia im má navyše dopomôcť aj ich najnovšia posila Janne Jalasvaara. Ďalší fínsky legionár v našej najvyššej súťaži by mal so svojimi bohatými skúsenosťami dirigovať zadné rady Vojakov. Rozpisovať jeho kariéru dopodrobna nemá z časové hľadiska význam, poďme si ju však spoločne v krátkosti zhrnúť. S najdynamickejším kolektívnym športom začínal ľavoruký obranca v známom Kärpäte Oulu. V dorasteneckom veku sa zdokonaľoval už v štruktúrach Espoo Blues a taktiež sa dostal do záverečnej nominácie na svetový šampionát „osemnástok“ v roku 2002. V ročníku 2002/2003 mu jeho tím dal prvýkrát možnosť obliecť si dres A-tímu v súťažnom zápase. Zrejme aj vďaka tomu sa mu dva roky po sebe podarilo prebojovať na majstrovstvá sveta do 20 rokov a v obidvoch prípadoch dopomohol národnému tímu k zisku bronzu. 

Po sezóne 2003/2004 sa už definitívne rozlúčil s mládežníckou kariérou. Od roku 2006 už hájil farby KalPy a v krajine tisícich jazier hrával do januára 2011. Bolo to vôbec po prvýkrát, čo sa 181-centimetrov vysoký bek rozhodol pre angažmán mimo svojej domoviny a vybral si účinkovanie v KHL, konkrétne zamieril do moskovského Dynama. Tam v priebehu piatich sezón získal dvakrát Gagarinov pohár (2012,2013). Zásluhou skvelej formy si viackrát vyslúžil pozvánku do fínskej mužskej reprezentácie a dokonca sa v roku 2013 zúčastnil domácich Majstrovstiev sveta. Z hlavného mesta Ruska sa nakoniec „odsťahoval“ až v máji 2015, keď sa stal novou posilou HK Soči. V olympijskom meste odohral v priebehu jednej sezóny 61 zápasov so ziskom 7 asistencií. Ročník 2016/2017 bol pre momentálne už 36-ročného zadáka s najväčšou pravdepodobnosťou jeho posledným v druhej najlepšej lige sveta a strávil ho u vtedajšieho nováčika z čínskeho Pekingu, kde bol kapitánom čerstvo vzniknutého mužstva. Celkovo v nadnárodnej súťaži nastúpil na úctyhodných 362 stretnutí, v nich vsietil 30 gólov a pridal 66 nahrávok.   

Po odchode z KHL sa na 2 roky usadil vo švédskej SHL, kde postupne obliekal dresy tímov Rögle BKTimrå IK. Jeho posledným pôsobiskom pred podpisom zmluvy s Duklou Trenčín bol fínsky klub Lahden Pelicans, a to v ročníku 2019/2020. Jeho nevýhodou teda môže byť to, že od 12. marca neodohral ani jeden súťažný zápas. Avšak hráč, ktorý má vo svojom životopise 420 štartov v Liige a vyše tri stovky stretnutí v KHL, je pre Vojakov hviezdnou posilou a sme nesmierne zvedaví, ako sa tak skúsenému obrancovi podarí usadiť v našej Tipos extralige.  

 

autor: Kamil Schreiber | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY