× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda #33


05.01.2021

Po krátkej prestávke určenej na oddych počas vianočných sviatkov sa ešte pred novým rokom stihlo v Tipos extralige odohrať dvanásť stretnutí. Nový rok sa len rozbieha a odohraných duelov v ňom bolo zatiaľ iba šesť. Počas tohto obdobia našu pozornosť zaujali najmä tímové výkony, na ktoré sme si teda posvietili v našej rubrike.

 

TRIEDA

Trikrát štyri góly a trikrát tri body

Detva, tabuľkovo viac než slušne postavený celok zo stredu Slovenska, je jediným tímom, ktorému sa v ostatných troch dueloch podarilo získať plný bodový zisk. Túto malú žatvu bodov odštartovali Detvanci v Liptovskom Mikuláši. V dueli, ktorý bol okrem iného pomerne vyrovnaný na štatistické ukazovatele, sa im podarilo ubrániť sedem presiloviek domácich a jednu svoju premenili na gól, ku ktorému pridali ešte ďalšie tri pri vyrovnanom počte hráčov na ľade a zvíťazili 1:4. Ďalším a zároveň posledným protivníkom  Podpoľancov v roku 2020 bol domáci Zvolen. Hostia si v úvodnej tretine tohto stredoslovenského derby vypracovali dvojgólové vedenie bez inkasovania. Ich náskok sa však trochu okresal v prostrednom dejstve, po ktorom sa šlo do šatní za stavu 2:3. Následne pridal hosťujúci káder ešte jeden presný zásah, ktorý bol gólovou bodkou cennej výhry 2:4. Nový rok sa pre hokejistov Detvy začal taktiež derby zápasom , no tentoraz proti Baranom. Prvých štyridsať minút ukázalo, že celky sa vzájomne veľmi dobre poznajú a ukazovateľ vysvietil skóre 2:2. Úvod tretej tretiny patril Banskej Bystrici a razom to bolo 3:2. O desať minúť na to hostia využili presilovú hru, dotiahli sa na svojho súpera a štyri minúty pred koncom stretnutia mu zasadili poslednú gólovú  ranu na konečných 3:4. Pre Detvu teda skvelé tímové výkony a deväť bodov do tabuľky.

 

Ubránené oslabenia a osem bodov 

Vydarený prelom kalendárnych rokov zažili hokejisti Nitry. Prvé tri zo spomínaných ôsmich bodov získali po gólovo atraktívnom domácom zápase proti Novým Zámkom. To, že pôjde o zaujímavé stretnutie, naznačila už jeho úvodná perióda, po ktorej sa šlo z ľadu za stavu 3:2. Do tej druhej vstúpili domáci tromi oslabeniami, no dva góly inkasovali až po ich uplynutí. Následne sa im však podarilo dostať na roveň súpera a po druhej tretine to bolo 4:4. Záverečné dejstvo spočiatku prinášalo vylúčenia na oboch stranách.  Zlomové presné zásahy si hostitelia šetrili až na posledné štyri minúty duelu, počas ktorých dvomi gólmi definitívne strhli stretnutie na svoju stranu. Do veľkej miery im k tomu pomohlo aj osem ubránených oslabení.  O dva dni na to Corgoňov čakala cesta do Bratislavy za súperom veľkého kalibru. Stretnutie prinieslo taktickú bitku s tromi gólmi. Dva z nich vsietili práve hostia, ktorým sa znovu podarilo ubrániť všetky oslabenia a domáci Slovan obrali o všetky body po víťazstve 1:2. Prvý zápas v novom roku odohrala Nitra doma proti Trenčínu.  Vstupných dvadsať minút do roku 2021 prinieslo obom stranám len po tri vylúčenia a pomer striel 11:9. Novoročných gólov sa tímy dočkali až v druhej časti, ktorá priniesla výsledok 2:1. Tretie dejstvo ponúklo až 24 streleckých ohrození, no len jediný gól, ktorý dve a pol minúty pred koncom znamenal vyrovnanie hostí na 2:2. V následnom predĺžení sa pomaly schyľovalo k samostatným nájazdom. Osem sekúnd pred koncom však hádanku o víťazovi rozlúskli rozhodujúcim a pomerne šťastným zásahom domáci, ktorí brali dva body po rezultáte 3:2. Aj v tomto dueli dokázali Nitrania ubrániť všetky početné nevýhody, takže základný kameň posledných troch víťazstiev je teda jasný.

 

Osem bodov aj pod Tatry

Dôvod na radosť z ostatných ligových stretnutí majú aj popradskí Kamzíci. Predposledný zápas v roku 2020 pre nich znamenal domáce derby proti Košiciam. O všetkom dôležitom sa rozhodlo v rozpätí štyroch minút prostrednej tretiny, keď Poprad najprv v 26. minúte prvým gólom skóre otvoril, aby ho tretím presným zásahom v tej tridsiatej aj celkovo uzavrel. Okrem troch gólových zápisov bolo dôležitým faktorom zisku cenných bodov aj ubránenie všetkých siedmych oslabení. Počas jedného z nich sa domácim dokonca podarilo skórovať. Ďalším protivníkom pre Podtatrancov bol Miškovec a jednalo sa o súboj, ktorý bol bohatší na udelené trestné minúty ako na počet striel. Na dvojminútové vylúčenia to síce skončilo 7:7, no pridali sa k tomu ešte dva osobné tresty pre hráčov domácich. Z piatich gólov zápasu padli dva v presilových hrách a posledný z nich, ktorý pečatil konečné skóre 1:4 a tri body pre Poprad, padol do prázdnej bránky. Po zápase v Maďarsku čakalo na Poprad na domácom ľade opäť východniarske derby, ale tentokrát proti Michalovciam. Prvé dve tretiny síce znamenali pomer streleckých pokusov 28:18, ale zo 46 striel skončila v sieti len jediná, a to hneď jedna z úvodných, keď sa domáci presadili už v tretej minúte. Na ďalšie trefy sa čakalo až do poslednej periódy, po ktorej konci svietil na tabuli výsledok 2:2, čo znamenalo predĺženie. V tomto extra čase domáci nedokázali využiť veľkú výhodu v podobe presilovej hry a k slovu sa dostali samostatné nájazdy, v ktorých si dva body uchmatli Kamzíci. Na prelome rokov teda osem bodov a priebežná prvá priečka v tabuľke.

zdroj: HK Poprad (Martin Krystynek)

BIEDA

Bez využitej presilovky a bez bodu

Trojicu zápasov bez radosti z víťazstva majú za sebou Novozámčania. Najprv to bol už spomínaný zápas pod Zoborom, v ktorom hostia tesne po polovici hracieho času viedli 3:4. V druhej polovičke však skórovať nedokázali a do veľkej miery má na tom podiel až osem nevyužitých početných výhod. Na rad sa dostal trojgólový trest a prehra 6:4. Poučenie z vlastnej (ne)efektivity v presilovkách si však Nové Zámky nezobrali do nasledujúceho domáceho stretnutia proti trenčianskej Dukle, v ktorom sa im do bodky podarilo zopakovať neúspech v tejto hernej činnosti. Na gól nepretavili opäť ani jednu z ôsmich ponúknutých šancí a v jednej z vlastných presiloviek dokonca inkasovali. Trenčanom sa ešte predtým podarilo dvakrát presne trafiť a paradoxne to boli presné zásahy počas presilových hier. Celkovo teda výsledok 0:3 a domáca prehra. Prvé novoročné ligové povinnosti si Novozámčania šli plniť do hlavného mesta. V gólovo chudobnom stretnutí sa im tentoraz nepodarilo využiť štyri presilovky. Slovan sa presadil raz v prvej a raz v druhej tretine a z dôležitých udalostí súboja to bolo všetko. Nové Zámky nevsietili gól druhýkrát po sebe a nevyužili posledných dvadsať presiloviek a možno aj preto je to nula pripísaných bodov.

 

Trikrát doma proti východniarom

Účastník spoza našich južných hraníc mal v decembri skutočne zaujímavý rozpis zápasov. Proti súperovi, ktorý nie je z východného Slovenska naposledy nastúpil 16.12.2020 a bolo to na domácom ľade proti Detve. V druhej polovici posledného mesiaca to boli stretnutia už len s východniarmi a bolo to tak aj v posledných troch dueloch, ktoré pre domácich neboli veľmi vydarené. Najprv do Miškovca pricestovali hokejisti zo Zemplína, ktorý si odtiaľ odviezli chudobnú, no aj tak trojbodovú výhru 1:2. Potom si s DVTK prišli zmerať sily Popradčania a odchádzali takisto s tromi bodmi po víťazstve 1:4. Najzaujímavejší a najbohatší duel čakal na Miškovec až proti Košiciam. Prvé dejstvo sa ukončilo za stavu 1:2, no v tom druhom domáci zapli vyššie otáčky a približne v polovici zápasu vyhrávali už 4:2. Na vyšší gólový prevodový stupeň preradili aj Oceliari a tromi gólmi v záverečnej časti úplne otočili výsledok na 4:5. Tento rezultát sa už nezmenil a pre DVTK z toho bola tretia prehra v rade.

 

Tri prehry a jeden bod

Koniec starého roka nevyzeral ružovo ani v podaní Baranov. Vo Zvolene ich totižto čakal ťažký oriešok, ktorý bol ešte oveľa ťažší na rozlúsknutie po prvom dejstve, ktoré skončilo 3:0 z pohľadu domácich. Banská Bystrica ale svoju kožu v derby nemienila predať lacno, v ďalšej časti prekonala súperovho brankára až štyrikrát a pred treťou časťou duelu to bolo 4:4. Tento pomer gólov vydržal aj posledných dvadsať minúť a víťaz zápasu sa šiel hľadať do predĺženia. A veru sa v ňom aj našiel, keď ho hostitelia už po polminúte ukončili víťazným zásahom na 5:4. Zanedlho stál pred Banskobystričanmi súper, ktorý v tomto ročníku síce nemá vo zvyku vyhrávať, no pár dní predtým ich dokázal zdolať 6:4. Domáci Liptovský Mikuláš mal rovnaký zámer aj v tomto dueli a začal ho napĺňať hneď od úvodu. Najprv to bolo 3:0 a po dvoch dejstvách 4:1. V tom poslednom padali góly len v pri početných výhodách a stanovili rezultát 5:3 pre Liptákov. Najbližšie k víťazstvu boli Barani v prvom novoročnom a v už spomínanom súboji s Detvou. Tri body sa im však otočili chrbtom v samom závere tohto stretnutia a zrodila sa banskobystrická prehra 3:4. Jeden bod z troch zápasov sa tomuto kádru určite máli. 

Striedanie starého roku s novým sa teda nieslo v duchu vydarených tímových výkonov, ktoré v konečnom dôsledku tešia fanúšikov najviac, no predsa len chceme všetci vidieť aj úchvatné individuálne podanie hokeja. Snáď nám Tipos extraliga prinesie v najbližšej dobe niečo aj na túto nôtu.

 

autor: Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY