× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

K hetriku Gordieho Howa chýbala asistencia


16.01.2021

V tridsiatom prvom kole Tipos extraligy hostil pod Tatrami líder z Popradu predposlednú Banskú Bystricu. Dvojica konkurentov, ktorá by sa ešte nedávno stretla bojujúc o najvyššie priečky mala tentokrát jednoznačnejšieho favorita. Domáci Popradčania zápas zvládli a tešili sa z triumfu 3:1 i natiahnutia víťazného ťaženia. 

 

Pozornosť priaznivcov i novinárov už pred samotným začiatkom stretnutia pútala nová akvizícia Kamzíkov Brandon Mashinter. Tridsaťdva ročný výborne stavaný útočník si pár dní po príchode na Slovensko odbil svoju extraligovú premiéru. „Bolo to ťažšie než som očakával. Po desiatich mesiacoch však bolo príjemné mať znovu príležitosť zahrať si.“ Na Kanaďana so skúsenosťami z najprestížnejšej ligy sveta si robilo zálusk hneď niekoľko organizácia. Voľba padla z jeho strany na klub spod Tatier. „Mal som viacero ponúk od rôznych tímov. Pozrel som sa na tabuľkové postavenie Popradu, videl som potenciál zisku majstrovského titulu, a to veľmi zavážilo,“ vysvetľuje dôvody svojho príchodu do HK Poprad. 

 

Posledný súťažný zápas odohral Mashinter ešte počas minulej sezóny za nemecký Ingolstadt. Návrat do zápasového vyťaženia po dlhej dobe si bude žiadať trochu času, no aj napriek výraznej zápasovej absencii pôsobil rodák z Bradfordu slušným dojmom hneď pri svojej premiére. Už od úvodu sa dostával do sľubných príležitostí, ktoré ostávali nevyužité. „Zmocňovala sa ma frustrácia. Je to však prvý zápas po veľmi dlhej dobe. Potrebujem viac času, aby som sa dostal do môjho zápasového tempa,“ vysvetľuje mohutný krídelník. Nová akvizícia prvého celku ligového pelotónu je známa aj svojou tvrdou hrou a nebojácnosťou sa zhodiť rukavice v prípade potreby. Svojej povesti neostal nič dlžný a na prvú bitku hráča so šesťdesiatimi šiestimi štartmi v NHL sme čakali štrnásť minút. „Dostal som krosček do krku, a to ozaj nemám rád, nepáčilo sa mi to,“ reaguje na dôvod zhodenia rukavíc proti jeho krajanovi v službách Baranov. Pästná výmena s Marc-Olivierom Crevier-Morinom rozhodne zaujala, obaja si rozdali pár rán a odzrkadľovala tvrdý kanadský štýl hokeja, ku ktorému tieto veci patria. Zaujal aj fakt, že Mashinter začal zápas s čislom 53, avšak po záverečnom klaksóne mal na chrbte 28. Prečo? Kanaďan sa začal smiať a s úsmevom jednoducho dodal dôvod. „Počas bitky sa mi roztrhol dres, musel som si ho vymeniť.“ 

 

 

Okrem starania sa o bezpečnosť spoluhráčov očakáva Poprad od Mashintera taktiež bodovú produktivitu. V AHL nastúpil Kanaďan na vyše 500 zápasov, pričom jeho produktívny priemer činí takmer pol bodu na zápas. Na premiérový gól medzi slovenskou elitou dlho čakať nemusel. Šesť minút pred koncom zápasu pálil od modrej Seigo, jeho strelu tečoval Livingston a následne aj Mashinter. Po tomto odraze skončil puk za chrbtom hosťujúceho brankára a bolo konečných 3:1. Primárna asistencia tak šla na vrub spoluhráča, ktorého veľmi dobre pozná. „Hrávali sme spolu za San Jose Sharks a bývali sme spolu. Doma v Kanade od seba bývame asi štyridsaťpäť minút, poznáme sa veľmi dobre,“ reaguje na vzťah s Jamesom Livingstonom. „Samozrejme, je príjemné, ak niekam prídete a vidíte známe tváre. Hral som s ním aj minulý rok. Pokiaľ niekoho pri príchode na nové miesto poznáte, všetko ide jednoduchšie,“ zakončuje odpoveďou na rovnakú tému. 

 

Individuálne úspešný, tímovo nevydarený návrat

Jedného novica sme videli aj na druhej, porazenej strane. Dres Baranov opäť obliekla staronová tvár - Brian Ihnačák. „Bol som v kontakte s dvomi mužstvami z Česka a rovnako dvomi zo Slovenska. Vzhľadom na to, aká je momentálne situácia, viac mi vyhovovalo ísť do známeho prostredia. Manželka bola rovnakého názoru. Keď teda prišla tá možnosť, hneď sme sa rozhodli takto,“ vysvetľuje dôvody svojho návratu pod Urpín. So zápasovým tempom je na tom veľmi podobne, ako jeho zámorský náprotivok. Po predčasnom konci predchádzajúceho ročníka čakal na svoj tohto sezónny súťažný debut až do januára tohto roku. „Hral som jednu tretinu v Taliansku, no zlomil som si prst, preto sa to asi veľmi nedá rátať. Posledný zápas som preto odohral ešte minulý rok tu na Slovensku, proti Slovanu Bratislava.“ 

 

zdroj: HK Poprad (Matej Vasičák)

 

Tridsať sekúnd pred druhým odchodom do šatní poslal puk do predbránkového priestoru Faško-Rudáš, našiel si ho Sukeľ a pohotovou prihrávkou vyzval ku gólu rodeného Kanaďana so slovenským občianstvom, reprezentujúceho Taliansko. Ihnačák nezaváhal a kontaktným presným zásahom dramatizoval zápas. Tešiť ho teda môže gólový návrat na Slovensko. „Hokej nie je o jednotlivcoch, prehra mrzí, je to škoda. Sme predposledný a s prvým celkom tabuľky sme mohli odohrať určite horší zápas,“ ťažko hľadá slová na ďalšie banskobystrické zaváhanie. Situácia oproti predchádzajúcemu ročníku je diametrálne odlišná. Trojnásobný slovenský majster zažíva po zlatom hetriku krušné chvíle a podopiera sa o dno ligovej tabuľky. Horšie je na tom už iba Liptovský Mikuláš. Finančne náročnejších a kvalitatívne vyspelých legionárov tento rok nahradili prevažne mladí talentovaní hokejisti. „Klub je oproti predošlej sezóne nastavený úplne inak. Ľudia tu majú dôvod, prečo to takto urobili, keďže finančne to tento ročník rozhodne nie je jednoduché. Podľa môjho názoru je výborná voľba dať šancu mladým hráčom – majú v rukách svoje kariérne napredovanie, či sa niekam posunúť chcú alebo nie. Banská Bystrica im poskytla obrovskú šancu. Ja som tu preto, aby som pomohol,“ vyjadruje svoj pohľad.

 

autor: Silvester Bobko grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY