× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Jakub Kolenič: „Práve v tejto fáze sa bude lámať chlieb.“ (ROZHOVOR)


18.01.2021

Na našich extraligových štadiónoch môžeme počas tejto sezóny pozorovať pomerne veľké množstvo mladých a nádejných hráčov. Niektorí z nich sa dokonca prebojovali na Majstrovstvá sveta juniorov 2021, ktoré sa tentokrát konali v Kanade. Náš národný tím sa na šampionáte prezentoval sympatickými výkonmi. Pravidelným členom zostavy trénera Petrovického bol aj zvolenský odchovanec Jakub Kolenič. Ten si v piatich náročných stretnutiach na svoje konto pripísal dve asistencie a po jeho návrate na Slovensko sme sa ho rozhodli vyspovedať nielen ohľadom tejto témy.

Slovenská reprezentácia obsadila na spomínanom turnaji konečné 8. miesto, no v našej hre bolo možné pozorovať viacero svetlých prvkov, a to aj napriek tomu, že náš celok mal najnižší vekový priemer spomedzi všetkých družstiev. „Áno, mali sme mladý tím, no boli sme skvelá partia, čo sa odzrkadlilo na ľade,“ pozitívne hodnotí a na margo svojej účasti dodáva, „bola to pre mňa obrovská skúsenosť a najmä česť obliekať dres s dvojkrížom na hrudi.“ Hneď v prvom dueli nás čakal favorizovaný súper zo Švajčiarska a pre mnohých našich hráčov, vrátane Jakuba, to bola premiéra na svetovom fóre. „Veľa zápasov som dovtedy v ročníku 2020/2021 neodohral, takže som sa už nesmierne tešil. Samozrejme, na rozcvičke som bol mierne nervózny, no po prvom striedaní to zo mňa opadlo. V poslednej tretine sa nám podarilo skórovať, a tak sme si po záverečnej siréne mohli vypočuť našu krásnu hymnu. Úžasný pocit,“ reaguje na otázku ohľadom jeho pocitov z úvodného stretnutia.

Oku pozorného fanúšika isto neuniklo, že pravoruký útočník bol častokrát nasadzovaný do oslabení a patril k našim najaktívnejším hráčom pri forecheckingu. K tejto téme sa vyjadril následovne. „Každý z nás mal určenú rolu v tíme, bez toho by to jednoducho nefungovalo. Pri početných nevýhodách nám to po celý čas výborne klapalo s Jurajom Eliášom. Celkovo sa snažím byť komplexným hokejistom a vždy sa pokúšam splniť na 100% to, čo odo mňa tréneri žiadajú.“ Tohtoročné Majstrovstvá sveta juniorov z dôvodu pandémie prebiehali v tzv. bubline a pred prázdnymi tribúnami, no slovenskí priaznivci opäť ukázali, že hokej je u nás fenomén. „Vo všeobecnosti je veľmi zvláštne hrať bez divákov, obzvlášť na takomto obrovskom podujatí. Bol som však príjemne prekvapený, ako nám ľudia doma fandili. Nečítal som žiadne diskusie na sociálnych sieťach, no predsa len, nejaká tá spätná väzba sa ku mne dostala a ľudia videli, že aj keď sa nám nedarilo, tak sme bojovali až do posledných sekúnd,“ konštatuje, ako na diaľku vnímal podporu svojich krajanov.

zdroj: HKM Zvolen

Okrem vyvrcholenia v podobe svetového šampionátu bola špecifická taktiež samotná príprava a proces výberu finálnej nominácie. SZĽH sa rozhodol vytvoriť izolované podmienky pre reprezentáciu, a tak sa na pár týždňov chlapci usídlili pod Pustým hradom. Organizáciu tejto bubliny si mladý forvard pochvaľoval. „Bola na vysokej úrovni. Nachádzali sme sa v nádhernom prostredí a o všetko bolo perfektne postarané. Do kempu sme všetci išli s rovnakou šancou uspieť, vydal som zo seba maximum úsilia a teší ma, že som sa prebojoval do záverečného výberu.“

Ešte stále iba 19-ročný Stredoslovák na klubovej úrovni pôsobí vo svojom rodnom meste, a teda háji farby HKM Zvolen. Svoj debut v našej najvyššej súťaži si však odbil už v minulej sezóne. „Vždy bolo mojím snom hrať seniorský hokej v tíme, ktorý ma vychoval. Je veľmi náročné presadiť sa v tak nabitom kádri Rytierov, avšak som vďačný za každú príležitosť ukázať sa v zápase, pretože ma to posúva vpred,“ s pokoru vraví a dopĺňa, „sú tu výborné podmienky na rozvoj a deň čo deň sa snažím zlepšovať.“ Majstrovský celok z ročníka 2012/2013 prišiel vlani s vlastným ocenením DELUVIUS Mladý rytier sezóny a premiérovým držiteľom tejto individuálnej trofeje sa stal práve Jakub Kolenič. „Bol to príjemný pocit získať túto cenu. Úprimne, prekvapilo ma to, ale považujem to za akúsi odmenu mojej dlhoročnej driny,“ odpovedá na margo toho, čo pre neho znamená toto ocenenie.

Tipos extraliga sa prehupla už do druhej polovice základnej časti. Bryndziari momentálne atakujú tie najvyššie priečky v tabuľke a patria medzi najväčších favoritov súťaže. Ku tímovým ambíciám nádejný talent povedal. „Dlhodobejšie ciele si nedávame. Jednoducho, ideme od zápasu k zápasu a na každý jeden duel sa pripravujeme na 120%. Momentálne nás čaká veľmi náročný program, musíme zo seba vydať maximum, lebo práve v tejto fáze sa bude lámať chlieb.“ Jakub má pred sebou ešte celú športovú kariéru, počas ktorej isto zažije nespočetné množstvo zaujímavých momentov. Každý mladý hokejista však má svoje osobné sny a on nie je výnimkou. „Najskôr by som sa chcel viac presadiť v mojom súčasnom pôsobisku, čo bude potom, to sa ešte uvidí. Každopádne, rád by som okúsil účinkovanie v najlepších svetových, prípadne európskych ligách,“ uzatvára rozhovor zvolenská 92-ka.

 

autor: Kamil Schreiber | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY