× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Karjalainen, Finlay, Poirier


27.01.2021

Základná časť Tipos extraligy sa pomaly, ale isto blíži do svojej záverečnej fázy. To znamená, že jednotlivé tímy sú na prestupovom trhu aktívnejšie ako zvyčajne a obzerajú sa po hráčoch, ktorí by im mohli výrazne pomôcť v ďalšom priebehu sezóny. Medzi takých hokejistov môžeme zaradiť napríklad Anttiho Karjalainena, Liama Finlayho či Émila Poiriera, no a práve kariéry týchto troch debutantov v našej najvyššej súťaži si priblížime v nasledujúcich riadkoch.

Antti Karjalainen

Ako prvého si bližšie predstavíme fínskeho brankára, ktorý má skúsenosti prevažne z dvoch najvyšších líg v jeho rodnej vlasti, no 18 zápasov odohral aj krátkom hosťovaní nemeckej DEL2 za Frankfurt. Nová akvizícia trenčianskej Dukly by sa o pozíciu jednotky mala „biť“ so stálicou našej ligy Michalom Valentom. Robustný 25-ročný gólman prvýkrát okúsil seniorský hokej už v ročníku 2014/2015 a o rok na to mal vo fínskej Mestis počas 28 stretnutí úspešnosť zákrokov na úrovni 92,1%. Týmito obdivuhodnými výkonmi si Karjalainen otvoril dvere do tamojšej najvyššej súťaže, kde v priebehu 4 sezón vystriedal dve družstvá, avšak odchytal „len“ 68 zápasov, v ktorých priemerne inkasoval 2,5 gólu. Vojaci si vyhliadli kvalitného brankára a svoje schopnosti predviedol hneď pri svojej premiére v Tipos extralige, keď proti Novým Zámkom za svoj chrbát nepustil ani jeden puk.

zdroj: hokki.fi

 

Liam Finlay

Nitra je už dlhodobo tímom, ktorý vyniká najmä v ofenzíve. Vysoké nároky Corgoňov na útočníka spĺňa aj ich najnovšia posila Liam Finlay. Pre kanadského rodáka je sezóna 2020/2021 vôbec jeho prvou medzi profesionálmi. Odštartoval ju vo fínskej druhej najvyššej súťaži, kde stihol nastúpiť na 16 stretnutí a v nich zaznamenal rovných 20 bodov. Pred tým, než sa ale 23-ročný forvard rozhodol pokračovať v hokejovej kariére na európskom kontinente, strávil 4 roky na denverskej univerzite, za ktorú v zámorskej NCAA odohral 156 zápasov so ziskom 98 kanadských bodov. Popritom však pravoruký útočník nezanevrel na svoje vzdelanie a momentálne sa môže pýšiť aj bakalárskym titulom v odbore marketing. Liam Finlay pod Zoborom zatiaľ pokračuje v skvelej forme, ktorú si priniesol z krajiny tisícich jazier. Vo svojich úvodných troch vystúpeniach sa mu podarilo už raz skórovať a k tomu ešte pridal tri asistencie.

 

Émile Poirier

HC Košice majú v poslednej dobe problémy so streleckou efektivitou, preto sa vedenie klubu rozhodlo konať a do svojich radov priviedlo na naše pomery veľmi zvučné meno. Émile Poirier odohral drvivú väčšinu svojej profesionálnej hokejovej kariéry v AHL. Až 5 ročníkov pôsobil na farme Calgary Flames, no a posledné dva strávil na farme Winnipegu Jets. Celkovo tak v tejto zámorskej súťaži pôsobil až 7 sezón, odohral 302 zápasov a bodoval 146-krát. Kanadský rodák dokonca úspešne prešiel draftom NHL a v roku 2013 si ho v prvom kole z výborného 22. miesta vybrala už spomínaná organizácia Calgary Flames. Vysoké očakávania však nenaplnil a do kolotoča najlepšej hokejovej ligy sveta nazrel len na 6 stretnutí, a to v ročníku 2014/2015. Robustný 26-ročný útočník sa tak po dlhom období rozhodol vyskúšať svoje šťastie v Európe a na spolupráci do konca aktuálnej sezóny sa dohodol s Oceliarmi, ktorí veria, že sa zaradí k ich ofenzívnym ťahúňom. 

 

autor: Kamil Schreiber | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY