× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Prehra je stále iba prehra, hovorí po neúspešnom derby Poikonen


30.01.2021

V rámci tridsiateho piateho kola Tipos Extraligy hokejisti Zvolena „hostili“ Banskú Bystricu. Pohronské derby ovládli po piatykrát v sezóne domáci „rytieri“. Svojho súpera dokázali poraziť pomerom 4:2.  

Banská Bystrica hrala takmer polovicu prvej dvadsaťminútovky v početnej nevýhode. Najprv dostal trest dve plus dve minúty za hru so zdvihnutou hokejkou Ihnačák, následne „barani“ zle prestriedali, za čo si vyslúžili tímový trest. V závere prvého dejstva si sadol na lavicu hanby opäť skúsený rodák z Toronta s talianskym pasom - tentokrát za podrazenie. Vysoký počet trestných minút sa trénerovi hostí pochopiteľne nepáčil. „Samozrejme, ak polovicu prvej tretiny hráme v oslabení, nepanuje spokojnosť. Nie sme si však úplne istí či všetky tie tresty boli oprávnené,“  zamýšľa sa Tuukka Poikonen.

Zvolenčania dokázali otvoriť skóre na konci prvej tretiny. Gól Miloša Kelemena prišiel práve počas trestu bystrického hráča. „Samozrejme, proti mužstvám, ktoré sú v top tri tejto súťaže je ťažké hrať pri vlastnom oslabení,“ skonštatoval fínsky kormidelník. Do konca prvého dejstva sa podarilo domácim pridať ešte jeden presný zásah. Dve sekundy pred prvou sirénou dokázal skórovať krajan hosťujúceho kouča Mikko Nuutinen. Dva góly do šatne mužstvo spod Urpína prekvapivo posilnili, vstup do druhej tretiny vyšiel Baranom podľa predstáv. Dokázali vyrovnať priebeh zápasu a do kabín sa šlo za vyrovnaného stavu. „Aby sme proti takým súperom ako je Zvolen vyhrali, musíme hrať lepšie. Teší ma však vstup mužstva do druhej, ale aj tretej tretiny,“ pokračoval tréner hostí. 

Taká spokojnosť s druhou tretinou už nevládla na strane domácich. „Prvá tretina bola dobrá, pracovali nám nohy, mali sme šance. V druhej sme prepadali a nepochopiteľne sme stratili dvojgólový náskok. V tom sa musíme zlepšiť. Našťastie sme v tretej tretine strelili dva šťastné góly,“ zhodnotil strelec dvoch presných zásahov HKM Juraj Mikúš. Najprv po výbornom čítaní hry dokázal prerušiť rozohrávku Bystrice strelou bez prípravy, následne si „barani“ dotlačili jeho strelu do svojej bránky sami. „Niekedy je lepšie zakončiť bez prípravy ako keď sa hráč na to pripravuje, mieri a hľadá tú ,skulinku´. Vedel som, že čím skôr vystrelím, tým viac prekvapím brankára. Ten ďalší gól si viacmenej odrazili sami,“ opisuje gólové momenty úspešný strelec. 

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

Viacerých možno zaujalo trochu prekvapivé nasadenie brankára Gajana do zápasu proti lídrovi. Tréner Poikonen to vysvetlil jasne. „Napriek tomu, že Belányi mal dobré duely a aj víťaznú šnúru, potrebujeme zapájať druhého brankára, aby sme ich oboch mali v zápasovom tempe. Predsa, máme pred sebou veľa stretnutí, takže druhý gólman potrebuje dostávať viac príležitosti,“ objasnil Fín.

Bystrický kormidelník dodal na záver, že prehry berie na rovnakú váhu. „Nezáleží na tom, s kým a koľko prehráte. Je jedno či to je Zvolen alebo Tampa Bay – stále je to iba prehra.“ Kouč „baranov“ však verí v zlepšenie herného prejavu, ale aj výsledkov svojho mužstva. „Myslím, že ak nejaké veci zmeníme a popracujeme na ďalších, budeme minimálne rovnocenným súperom aj mužstvám, ktoré sú v popredí tejto súťaže.“ Takmer identické konštatovanie mal aj asistent kapitána hostí Michal Kabáč. „Myslím, že máme na čom stavať. Odrazíme sa z tých dobrých vecí, tie slabšie napravíme a potom to bude ideálne. Zvolen je kvalitnejší tím, avšak my sme posilnili a myslím, že aj  naše výkony idú hore. Rozohráme sa a postupom času Zvolen porazíme,“ vyslovil sa bystrický útočník. 

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

autor: Patrik Ľupták | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY