× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Trieda a bieda #37


01.02.2021

Ostatné tri hracie dni Tipos extraligy predstavovali dávku pätnástich odohraných duelov, v ktorých opäť nebola núdza o presné zásahy. Okrem jedného deväťgólového a dvoch desaťgólových stretnutí nám minulý týždeň ponúkol aj viacero derby zápasov, ku ktorým sa pridali pády papierových favoritov a prekvapenie zo samého dna tabuľky.

 

TRIEDA

Trojgóloví Severania

Zdarné obdobie z pohľadu individuálneho kanadského bodovania má za sebou dvojica legionárov zo severských krajín, Švéd Carl Ackered a Fín Antti Erkinjuntti. Prvý menovaný, obranca Trenčína, sa v uplynulom týždni rozbiehal pozvoľna, keď sa v utorok doma proti Košiciam asistenciou na posledný gól podieľal na víťazstve 4:2. V piatok proti Nitre však svoj výkon o niečo vylepšil a po výsledku 7:3 bol jeho podiel na ďalšom tímovom trojbodovom zápise 1+1. S pribúdajúcimi dňami v týždni pribúdali aj trefy na konte tohto zadáka Dukly. V nedeľu v Bratislave podržal svojich spoluhráčov až dvomi gólmi, no tie nakoniec na body nestačili. Každopádne ukončiť týždeň z postu obrancu s osobným skóre 3+2 je chvályhodný počin. O zápas menej ako Ackered mal na zisk individuálnych bodov spomínaný útočník Michaloviec Erkinjuntti, pre ktorého minulý týždeň začal až v piatok v Košiciach. V prvej tretine sa proti Oceliarom postupne zahrieval, no v tej nasledujúcej to rozbalil naplno. Hetrikom v rozpätí štrnástich minút prakticky sám vybavil zápas a rozhodol o konečnom výsledku 2:3. V nedeľu na domácom ľade privítal favorita zo Zvolena v tretej minúte asistenciou na otvárací gól duelu, ktorý napokon so svojimi spoluhráčmi dotiahol v predĺžení až do víťazného konca. Z pohľadu fínskeho útočníka teda dva odohrané duely a štatistiky vylepšené o 3+1.

 

Séria gólov z presiloviek

Skutočne prvotriedny zápis smeroval v minulých dňoch k mužstvu Dukla Trenčín a v dobrom závidieť môžu všetky ostatné celky našej najvyššej hokejovej súťaže. Vojakom sa totižto v posledných deviatich zápasoch podarilo využiť vždy aspoň jednu presilovku. Konkrétne to v tomto období pre Vojakov znamenalo až 17 strelených gólov počas početných výhod, ktorých si vďaka svojej šikovnosti na ľade vypracovali až 48. V princípe to znamená, že Dukla dokázala na gól pretaviť viac ako tretinu ponúknutých presiloviek, čo je určite snom každého trénera a tímu. V tomto ohľade najúspešnejšími boli zápasy proti Detve a Nitre. Ešte desiateho januára sa Vojakom v dueli s Detvancami podarilo na gól premeniť až tri z deviatich početných výhod a zrodila sa výhra 8:1. Tento piatok s Corgoňmi bol počet gólov z presiloviek rovnaký, no Dukle na to tentoraz stačili len štyri hry s viacerými mužmi na ľade. Počas tejto deväťzápasovej vydarenej série presiloviek Trenčania zaznamenali až 8 víťazstiev. Úspešná šnúra síce skončila v nedeľu pri prehre 4:3 v Bratislave, no trenčianske presilovky zostávajú aj naďalej veľkou hrozbou pre súperov.

zdroj: HK Dukla Trenčín 

 

Dve víťazstvá Liptákov

Od úvodu nového extraligového ročníka muselo uplynúť viac ako dva a pol mesiaca, aby sa Liptáci mohli tešiť zo šiestich bodov v tabuľke. Tentokrát im na to stačil piatok s nedeľou a na ich pomery je za nimi viac ako vydarené krátke obdobie. V utorok síce najprv podľahli Baranom 3:1, no ich chvíle prišli už v piatok proti súperovi najťažšieho kalibru, keď na svojom klzisku privítali bratislavský Slovan. Úvodné dejstvo skončilo pre domácich sľubným výsledkom 2:1, no poučení z minulosti sami vedeli, že sa musia mať na pozore. Koniec štyridsiatej minúty a stále nádejný stav 3:2. V siedmej minúte tretej periódy to bolo už skutočne sľubných  5:2 pre hostiteľov stretnutia, ktorým do siete síce ešte prešli dve presne mierené trefy Slovanistov, no veľmi cenné tri body však ostali na Liptove. Po tomto nečakanom skalpe čakala na Liptákov odveta utorkového súboja s Banskou Bystricou, do ktorej šli povzbudení z piatkového úspechu a plní odhodlania vrátiť Baranom požičané. Bezgólový stav sa zlomil až v 28. minúte, no na radosť domácich bol prvým strelcom Rudolf Huna, ktorý už o chvíľu neskôr asistoval pri druhom liptovskom góle. Hostia sa ale nevzdali ľahko a tri a pol minúty pred koncom sa dostali na gólovú úroveň súpera. Liptovský Mikuláš preukázal dostatok síl aj v samom závere riadnej hracej doby a v poslednej minúte Banskobystričanov úplne zlomil rozhodujúcim zásahom na 3:2. Šesť bodov získaných do tabuľky v priebehu troch hracích dní, to je rozhodne niečo, na čo Liptáci nie sú zvyknutí, no tentoraz ukázali, že si na to veľmi radi zvyknú. 

 

Dvakrát 3:2

Jediným celkom, ktorý v ostatných hracích dňoch neokúsil trpkosť prehry, sú Michalovce. Zemplínčania síce nemali na pláne žiadnu dohrávku a odohrali len dva duely, no tieto zápasy neboli jednoduchým orieškom a v oboch dokázali byť úspešní. V piatok na nich čakalo neľahké derby u Oceliarov. Prvé dejstvo využili obe strany na vzájomné oťukávanie a zahriatie, no ako sa následne ukázalo, najlepšie sa zahrial jeden z hostí. Druhá tretina jednoznačne patrila útočníkovi z radov Michaloviec. Hetrikovým katom Košičanov bol pri chuti hrajúci Antti Erkinjuntti, ktorý sa nádejal aj na ďalšie presné zásahy, no keďže domácim sa podarilo skóre len znížiť, tak na víťazstvo 2:3 postačili aj spomínané tri. Následne sa ocitli Michalovčania v roli hostiteľa v stretnutí s kádrom, ktorý v každom zápase nového roku bral minimálne bod. V nedeľu teda privítali Rytierov zo Zvolena. Úvodná časť patrila domácim a po jej konci svietilo na tabuli skóre 2:0. Hosťom sa však podarilo streliť po jednom góle v každej z nasledujúcich dvoch tretín a duel sa predlžoval. Predĺžil sa ale len o dve a pol minúty, po ktorých väčšiu chuť uspieť preukázali Michalovčania a o extra bode pre svoj tím rozhodol Šoltés gólom na 3:2. Na Zemplín teda smerovalo päť bodov, ktoré sa pripísali k tabuľkovej pozícii číslo štyri.

 

BIEDA

Opäť bez bodov

Minulotýždňovým opozitom Michaloviec sú Nové Zámky. Tým sa totiž nepodarilo uchmatnúť zo šiestich možných bodov ani jeden. Prvú možnosť na zisk bodov mali Novozámčania v piatok v Miškovci. Úvod duelu potvrdil vyrovnanosť síl a po prvej dvadsaťminútovke bol rezultát 1:1. Nie veľa po začiatku tej druhej sa hostia dostali na koňa a v 24. minúte viedli 1:2. Domáci však nehodlali padnúť a o štyri minúty neskôr už bolo skóre priaznivejšie práve pre DVTK, konkrétne 3:2. Tento výsledok sa ukázal aj ako konečný, takže body pre Nové Zámky neznamenal.  Na tento celok už v nedeľu čakali hostia z Nitry. Prvá tretina súboja s Corgoňmi priniesla rovnaký výsledok ako tá s Miškovcom, takže znova 1:1. Zápas bol vyrovnaný vo všetkých štatistických parametroch a jeho prostredné dejstvo prinieslo len jednu nevyužitú presilovú hru domácich, čo oľutovali šesť minút pred koncom, keď o osude stretnutia rozhodol gólom na 1:2 Mezei. Pre Novozámčanov teda ďalší týždeň s nulou v kolónke získaných  bodov.

 

3 minúty a 19 sekúnd = 3 inkasované góly

Košickým hokejistom sa síce nedeľnou výhrou 3:4 v Poprade podarilo prelomiť štvorzápasovú sériu bez bodu, no okolnosti v predošlých dueloch im určite do kariet nehrajú. Pred spomínaným derby s Podtatrancami ich ešte v piatok na domácom ľade v ďalšom východniarskom súboji preverili Michalovce na čele s Erkinjunttim, od ktorého si domáci nechali streliť hetrik. Varovný prst dvíhajúce okolnosti sa však udiali už v utorok v Trenčíne a obzvlášť v druhej tretine tohto merania síl. V jej prvej minúte Vojaci najprv úvodným gólom otvorili skóre zápasu, o tri minúty neskôr pridali aj druhý presný zásah a ten tretí prišiel už po ďalších tridsiatich piatich sekundách. Aj keď hokej je hra okamihu, tak následný vývoj duelu ukázal, že za pomerne krátky úsek teda bolo rozhodnuté aj o ďalšom osude stretnutia a o tom, že Košičania si po prehre 4:2 body z Trenčína neodnesú. Káder, ktorý chce pomýšľať na vyššie priečky, by si mal na takéto chvíľkové výpadky počas zápasov dávať pozor.

Po utorkovej dohrávke desiateho kola nás v ďalších dvoch hracích dňoch čaká dvanásť zaujímavých vyrovnaných duelov, medzi ktorými v piatok nájdeme aj exkluzívny súboj prvého s druhým celkom tabuľky.

 

autor: Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY