× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Dvorský prepisoval históriu, Beržinec zažil premiéru medzi elitou


02.02.2021

„Barani“ predĺžili svoju zápasovú sériu bez prehry proti Nitre v riadnom hracom čase na číslo dvadsaťdeväť. Hráči spod Zobora nedokázali Bystricu poraziť už 1 389 dní. Čo nedokázali „corgoni“, dokázal mladík domácich - Dalibor Dvorský strelil gól ako historicky najmladší korčuliar samostatnej slovenskej najvyššej hokejovej súťaži. 

Omnoho lepšie vstúpili do zápasu hráči spod Urpína. Nová sada čiernych dresov akoby doposiaľ desiaty celok nakopla, na čo Nitrania nedokázali reagovať. „Nezačali sme ideálne. Bystrica bola od nás lepšia azda vo všetkom. Oni korčuľovali, my sme stáli. Nevyvíjalo sa to ideálne, aj preto padli po zápase tvrdšie slová. Takto to proste nejde, je potrebné niečo zmeniť,“ začal s hodnotením zápasu debutant Juraj Beržinec. Svojho staršieho zámorského kolegu vystriedal medzi troma žŕdkami už v siedmej minúte, po treťom bystrickom góle. „Už bolo 3:0, ja som sa to snažil využiť. Už sme viac-menej nemali čo stratiť. Šiel som tam s čistou hlavou, snažiac sa využiť svoju šancu,“ opisuje svoje nečakané skoré nasadenie devätnásťročný brankár Nitry. 

Vekovo gólman stále v juniorskom veku toho aktuálnu sezónu pre nepriazeň pandémie veľa neodchytal. Naposledy naskočil na súťažný zápas zhruba pred štyrmi mesiacmi. „Týmto som sa vôbec nezaoberal, nemyslel som na to. Šiel som tam s tým, že sa chcem pokúsiť pomôcť mužstvu.“ To sa mu aj darilo, od prvých sekúnd musel byť v neustálej permanencii a predviedol niekoľko pozoruhodných zákrokov. „Chlapci v kabíne ma za predvedený výkon pochválili. Mohlo to, samozrejme, byť aj lepšie, ale na prvý zápas je to fajn,“ vraví o reakcii svojich kolegov z kabíny. 

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

Vzájomné zápasy medzi Banskou Bystricou a Nitrou sa už dlhodobo nesú v jasnej tónine trojnásobného majstra. Veď ak by sme chceli naraziť na poslednú výhru „corgoňov“ proti stredoslovákom v riadnom hracom čase, zaspomínali by sme si na stretnutie zo 16. apríla 2017. „Na negatívnu sériu s Bystricou jednoducho netreba myslieť, treba ísť do zápasov s čistou hlavou. V šatni o tom nepadlo ani slovo. Prišli sme sem vyhrať, škoda, že to nevyšlo. Náš výkon bol dnes slabý,“ ohliada sa za nevydareným stretnutím Beržinec, pre ktorého šlo o vôbec druhý zápas na seniorskej úrovni. 

O šesť gólov Banskej Bystrice sa postaralo šesť rôznych strelcov, avšak žiar reflektorov na seba upútal ten posledný – Dalibor Dvorský. Budúcnosť slovenského hokeja sa stala vo veku pätnásť rokov, sedem mesiacov a osemnásť dní najmladším strelcom histórie slovenskej najvyššej súťaži. „V momente, keď som dal gól, popravde som si neuvedomil, že to vyšlo. Až chlapci na striedačke mi povedali, čo sa mi podarilo. Prekonať takého ,snajpra´, akým bol Marián Gáborík je úžasný pocit,“ nachádza slová po prekonaní významného míľniku nový rekordér. Rodák z Trenčína Gáborík držal rekord od sezóny 1997/98, kedy skóroval pri svojom debutovom štarte za Duklu. Mal vtedy šestnásť rokov a dvadsaťsedem dní. „Urobím všetko preto, aby som nasledoval jeho kariéru. Je to úžasný pocit! Naozaj ťažko sa to popisuje, ale som neskutočne šťastný. Puk som dostal až v šatni, popravde ani neviem kto mi ho doniesol. Som zvedavý čo mi zaň chalani zaúčtujú,“ hovorí pochopiteľne šťastný Dalibor Dvorský.  

zdroj: Tipos extraliga

autor: Patrik Ľupták | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY