× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Preview: Ťahákom kola je boj o čelo


05.02.2021

37. kolo okrem iného ponúkne pútavé divadlo, v ktorom sa budú merať sily tabuľkových susedov, no hneď tých najvyššie postavených. V ďalších prípadoch to pre niektoré mužstvá bude tretí vzájomný zápas v tomto ligovom ročníku, no pod Zoborom je na pláne súboj tohtosezónnych starých známych. Zaujímavý výsledok môže priniesť aj duel na Liptove. 

 

Namotivovaní hostitelia proti Zemplínčanom

Pre oko diváka záživný hokej by sa mohol odohrať v piatok na Liptove, kde by si z posledných dvoch duelov naplno bodujúci domáci radi pripísali tretie ligové víťazstvo po sebe. V ceste im stojí súper, s ktorým sa v tomto ročníku stretávajú po tretíkrát, sú ním Michalovce. Z doterajších dvoch vzájomných stretnutí vyšiel lepšie celok zo Zemplína, ktorý v nich získal plný počet bodov so skóre 11:3. Atraktivitu tomuto piatkovému stretu však dodávajú posledné dva výsledky Liptovského Mikuláša, ktorý si doma postrážil všetky body najprv proti Slovanu a vzápätí proti Baranom. Hostia prichádzajú na Liptov s dvomi víťazstvami 4:0, dvomi výhrami 3:2 a túto sériu budú chcieť určite natiahnuť.

 

Súboj lídrov

Pozornosť extraligového diania bude patriť najmä zápoleniu pod Pustým hradom. Rytieri na domácom klzisku v bitke o čelo tabuľky vyzvú viac ako kvalitného protivníka z Popradu. Zvolenčania, majú za sebou štyri skutočne tesné stretnutia, ktoré sa skončili rozdielom jediného presného zásahu, no prechádzala im domáca výhra 6:1 s Nitrou. Okrem toho sa Rytieri vezú na úctyhodnej vlne bodov. Od začiatku nového roka totiž v každom zápase bodovali a z trinástich pokusov o zisk bodov to bolo až desať  víťazstiev. Jedinou väčšou škvrnou v tejto sezóne je prehra 9:2 práve proti Kamzíkom. Tí síce boli naposledy jemne pribrzdení prehrou v derby proti Oceliarom, no okrem toho si držia veľmi slušnú a konštantnú výkonnosť, ktorá je podporená najmä ich najproduktívnejšími hráčmi. V prvej štvorke individuálneho kanadského bodovania majú Podtatranci až troch svojich zástupcov. Duel Zvolena s Popradom teda sľubuje napínavú zápletku.

 

Piate stretnutie

Do Košíc sa na piaty súboj s Oceliarmi chystá maďarský Miškovec. Mohlo by sa jednať o stretnutie, ktoré nebude chudobné na korenie hokeja, pretože tieto dva tímy odohrali medzi sebou v tomto ročníku dva päťgólové a dva až deväťgólové duely. Zo všetkých však odchádzali šťastnejší Košičania, ktorým ale nehrá do kariet ich ostatná ligová forma. Naposledy síce brali tri body z horúceho popradského ľadu, no v štyroch pokusoch predtým vyšli naprázdno. Priestor na premiéru v košickom drese možno dostane nová posila na post gólmana Ádám Vay, ktorý v súťažnom ročníku 2018/19 pôsobil práve v Miškovci. Hokejisti DTVK s úmyslom prelomiť košické prekliatie však na cestu za týmto cieľom nevykročia s pocitom dobre odvedenej roboty. Posledné mesiace ukazujú, že série miškoveckých prehier sa striedajú s jednou výhrou. Piatkoví hostia naposledy vyhrali dva zápasy za sebou ešte na konci novembra minulého roku a v Košiciach na nich teda čaká neľahká úloha.

zdroj: DVTK Jegesmedvék

 

Hostia s chuťou prelomiť smolu

V Detve sa stretne piaty tím extraligovej tabuľky s tým desiatym. Pricestujú tu totižto trápiace sa Nové Zámky. Posledné výsledky na konte domácich sú takpovediac z každého rožku trošku. Nájdeme tam výhru, výhru po nájazdoch, prehry a prehru po predĺžení či nájazdoch. Celkovo je však pôsobenie Detvancov v najvyššej hokejovej súťaži na veľmi slušnej úrovni a zaslúžene sa nachádzajú medzi hornou polovicou mužstiev. V ročníku 2020/21 sa s Novozámčanmi stretli dvakrát a dvakrát z toho bola tesná výhra o jeden gól. Zaujímavosťou duelu bude nedávny príchod legionára Jeffa Kinga, ktorý do Detvy prišiel po troch zápasoch odohraných práve za Nové Zámky. Tie sa zatiaľ trápia aj po trénerskej výmene a ťahajú za sebou sedem prehier dlhú šnúru. V úvode januára stihli nazbierať štyri body za víťazstvo a prehru po nájazdoch, no to je doposiaľ z ich bodových zápisov v roku 2021 všetko.  Dejisko zápasu, vzájomné stretnutia a postavenie v tabuľke tak velia vyhrať domácim.

 

Zatiaľ 1:1

V Trenčíne nás čaká duel kádrov, ktoré od seba delí 22 bodov, no na vzájomné zápasy je to doposiaľ 1:1. Vojaci v novom roku jednoznačne budia u svojich protivníkov rešpekt, keď sa im nepodarilo bodovať len v dvoch prípadoch a v oboch to bolo proti Slovanu, ktorému podľahli 1:0 a 4:3. Inak však zbierajú body ako na bežeckom páse a do veľkej miery na tom má podiel využívanie presilových hier. Dukla stihla za deväť po sebe nasledujúcich stretnutí streliť až 17 gólov pri početnej výhode. Je teda jasné, na čo si Barani budú musieť dať veľký pozor. Banská Bystrica má od polovice januára na konte zo siedmych duelov až päť víťazných, v ktorých okrem iného dokázala poraziť Detvu, Košice a naposledy 6:1 aj Nitru. Vojaci aj Barani budú chcieť nastúpiť na novú vlnu víťazstiev a ich tretí tohtosezónny duel rozhodne aj o tom, na koho stranu sa prikloní pozitívna bilancia zo vzájomných stretnutí.

 

Zase proti sebe

Pod Zoborom je na programe stretnutie celkov, ktoré v tejto sezóne dostali na vzájomné spoznávanie sa azda najväčší priestor. Okrem štyroch extraligových stretnutí majú na konte aj ďalšie tri pohárové duely a ten piatkový bude teda už ich ôsmym v tomto súťažnom ročníku. Z doterajších siedmich vyhrali Corgoni len dva, no v piatok budú chcieť toto číslo zmeniť. Vzájomné duely práve so Slovanom a posledné ligové vystúpenia Nitry našepkávajú, že by sme mali mať možnosť vidieť na góly bohaté divadlo. Ak neberieme do úvahy víťazstvo 1:2 v Nových Zámkoch, tak v nedávnom období Nitra najprv prehrala 6:1, vyhrala 0:7, prehrala 7:3 a naposledy prekvapivo prehrala 6:1 s Banskou Bystricou. Navyše v dvoch zo zápasov s Bratislavčanmi padlo deväť gólov a v jednom až dvanásť. Slovan po prehre po nájazdoch so Zvolenom a po zaváhaní na Liptove uspel doma s Trenčínom a túži naštartovať dlhšiu sériu víťazných zápasov.

 

autor: Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY