× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Verím, že aj napriek prehre sme to dnes naštartovali, sme ochotní makať! hovorí po zápase Miroslav Pupák


06.02.2021

Zápas medzi tretím Slovanom Bratislava a šiestou Nitrou, s netradičným začiatkom o 19:30, uzatváral včerajšie 37. kolo extraligy. Oba tímy sa v aktuálnej sezóne stretli už ôsmy krát, môžeme teda predpokladať, že sa navzájom veľmi dobre poznajú. Svedčil o tom aj vyrovnaný priebeh prvých dvoch tretín, v ktorých, v porovnaní s predchádzajúcimi vzájomnými duelmi týchto dvoch súperov, padlo menej gólov. Na začiatku tretieho dejstva však Bortňák zvýšil na 3:1 z pohľadu hostí, a hoci domáci zápas gólom Mareka Slováka ešte zdramatizovali, v závere poistil víťazstvo Slovana Bratislava prvým gólom v prebiehajúcej sezóne obranca Juraj Valach. Domácemu mužstvu nepomohla ani záverečná power – play, znásobená presilovou hrou, a z prvého víťazstva medzi seniormi sa tak mohol tešiť mladý brankár Slovana Richard Noskovič.

 

Úvod zápasu síce začal opatrne, no hostia sa hneď v druhej minúte tešili z presného zásahu Ziga. Netrvalo dlho a domáci utešenou strelou Adama Daudu vyrovnali. Onedlho sa hosťom podarilo prekonať Cowleyho druhý krát, a vyzeralo to, že ani tento zápas nezostane nič dlžný tohtosezónnym gólovým prestrelkám medzi Nitrou a Slovanom. Gól však neplatil a tento moment pribrzdil útočné chúťky na oboch stranách, v podstate na celé dve tretiny. Hralo sa z jednej strany na druhú a ani jedno mužstvo si nedokázalo vytvoriť súvislejší tlak. Nepomohli k tomu ani početné presilovky – päť ich mal k dispozícii hosťujúci celok, osem domáci. V pozápasovom hodnotení si to uvedomoval aj tréner Slovana Ján Lipiansky: „V presilovkách nám chýba trocha kľudu, hoci sme mali veľa šancí a hrali sme presilovkové situácie dobre, chýba nám kľud a netrafíme bránu. Na detailoch budeme samozrejme pracovať, rozoberieme si ich a verím, že šance v presilovkách premeníme.“ Z celkového pohľadu však bolo hodnotenie trénera Belasých pozitívne. Nemožno sa čudovať, na začiatku sezóny si Slovanisti odniesli z Nitra arény dve prehry, no ostatné tri zápasy pod Zoborom boli pre celok z hlavného mesta víťazné. „Myslím si, že to bol z obidvoch strán výborný, rýchly zápas, začali sme dobre, išli sme do vedenia, dosť dlho sme dodržiavali aj veci, ktoré sme si pred zápasom povedali. Chybičky tam boli, ale som rád aj za chalanov, že dnes je to v Nitre za tri body, pretože tu sa nevyhráva ľahko,“ zhodnotil kouč Slovana.

zdroj: HK Nitra (Miroslav Slávik)

 

Brankársky post Belasých bol v tomto zápase výrazne omladený,  18- ročnému Noskovičovi kryl chrbát jeho rovesník, Ádam Beke. Pre Noskoviča síce nešlo o premiéru v seniorskom hokeji, no z víťazstva v extralige sa tešil až po včerajšom večere. Pri power – play hostí sa dokonca dva krát pokúsil ohroziť prázdnu bránku Corgoňov. „Trošku nás tam na striedačke všetkých zdvihol, keď to skúšal, ale chytal výborne, má sebavedomie, čo je dôležité. Chalani v defenzíve mu takisto pomohli, blokovali strely, dostupovali súpera a on chytil všetko, čo bolo treba chytiť,“ vyjadril sa v po ápasovom hodnotení Ján Lipiansky. Pri otázke na brankársku jednotku Slovana, Parksa, však už nebol natoľko zhovorčivý. „Dneska nenastúpil, prišli sme s mladými gólmanmi a uvidíme čo bude zajtra, zatiaľ by som sa k tomu nerád bližšie vyjadroval,“ ukončil hodnotenie tréner víťazného mužstva. Svetlo do celej situácie však vniesol dnešný príchod lotyšského brankára Kristersa Gudlevskisa do Slovana, budeme preto sledovať, ako sa situácia okolo brankárskeho postu belasých vyvinie.

 

Menej spokojní boli určite na domácej strane, najmä množstvo inkasovaných gólov v ostatných zápasoch dvíha Corgoňom varovný prst. Zápas pre nás exkluzívne zhodnotil obranca Nitry, Miroslav Pupák: „Keď porovnáme náš dnešný výkon s našim posledným zápasom, dnes bol určite rozdiel v emócii a nasadení, čo je základ, ktorý musíme do zápasov dávať, a od toho sa môže odvíjať systém a taktika. Rozdiel tam bol, takže od niečoho sa môžeme odraziť ďalej, no ešte stále nie sme z toho vonku. Pracujeme na tom, myslíme pozitívne, sme ochotní makať a verím, že to prinesie zaslúžené ovocie,“ rozhovoril sa zadák Nitry. V zhodnotení sme sa snažili nájsť aj príčinu nevyužitia presiloviek, ktorých mali domáci k dispozícii až osem, no neskórovali ani raz. Nitrania pri tom v prvej polovici sezóny patrili k najlepším z hľadiska využívania presilových hier. „To je škoda, i keď v štatistikách sme celkom hore, čo sa presiloviek týka, no dneska to nešlo, súper dokázal oslabenia ubrániť, my sme sa nepresadili a zrejme aj to bol jeden zo základných kameňov, ktorý rozhodol zápas v prospech súpera.“ V tomto bol však konkrétnejší tréner domácich, Antonín Stavjaňa, ktorý to vidí jednoznačne: „Nemáme hráčov, čo v nich dokážu skórovať, aj napriek tomu, že skúšame na tréningoch rôzne situácie,“ doplnil svojho zverenca český kouč.

zdroj: HK Nitra (Miroslav Slávik)

 

Ako sme už spomínali, Nitra dostáva v poslednej dobe veľa gólov, zápasy so Slovanom patrili ku gólov bohatým. Išli do zápasu Nitrania tento raz s cieľom inkasovať čo najmenej? „S tým ide do zápasu každé mužstvo, my sme si po zápase s Bystricou povedali, že musíme podchytiť začiatok zápasu, aby bolo stále o čo bojovať a aby sme hneď na začiatku stretnutia nezačali psychicky upadať. Hoci sme dnes dostali rýchly prvý gól, celkom sa nám to dnes darilo a ďalej sme hrýzli, takže v tomto bola zmena. Uvidíme ako to bude ďalej, no ja verím, že sme to aj napriek prehre dnes naštartovali,“ doplnil Pupák. Aj napriek tomu, že zápas sa začal na naše pomery neskoro, na hráčoch to badať nebolo. „Ja osobne som to počas zápasu nejak nevnímal, pred zápasom sme však museli dlhšie čakať, po raňajšom rozkorčuľovaní a obede, sme sa tu, v čase keď už inokedy máme polovicu stretnutia za sebou, ešte len stretali. V zápase to ale človek nerieši, tam už hrá rolu adrenalín,“ uzavrel hodnotenie večera skúsený nitriansky obranca.

 

Corgoni sú na hrane medzi prvou a druhou šestkou tabuľky, hoci pred mesiacom mohli ešte útočiť na popredné pozície. Riziko zostupu do druhej, nevýhodnejšej polovice ligovej tabuľky a aktuálne umiestnenie v nej, stručne zhodnotil domáci tréner: „Myslím si, že to odpovedá našim aktuálnym možnostiam.“ Pred koncom prestupového obdobia, sa mnohé mužstvá ešte posilňujú, podobnú túžbu vyjadril aj Antonín Stavjaňa: „Ja by som určite chcel, aby sme sa posilnili, ale my sme už na začiatku sezóny vraveli, že Nitra to postavila túto sezónu na „low-cost“,  a nečakám, že by k nejakým výrazným posilám došlo,“ uzavrel hodnotenie večera v Nitra aréne hlavný tréner domácich.

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY