× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Rozhovor s hráčom týždňa – Antti Erkinjuntti


06.02.2021

Minuloročný nováčik z Michaloviec zažíva diametrálne odlišnú sezónu než tú predošlú. Uplynulý ročník bol pre tím z východu Slovenska špecifický aj preto, že už v marci ho predčasne ukončila celosvetová pandémia. „Líšky“ tak prvý rok po príchode medzi elitu skončili na siedmej priečke. Tentoraz sú ich ambície aj napriek nepriaznivým okolnostiam oveľa vyššie. Pomôcť v bojoch o titul by mal tímu aj útočník Antti Ekinjuntti – jeden z troch najlepších hráčov minulého extraligového týždňa. 

 

Obdobie prechádzajúcich siedmich dní fínskemu útočníkovi vyšlo. V jeho úvode hetrikom režíroval výhru 3:2 na ľade húževnatých Košíc, odkiaľ sa berú body ťažko. Šlo o vôbec jeho prvý trojgólový zápas po príchode na Slovensko. „Pred zápasom som sa popravde necítil vo svojej koži. Hetrik tomu však pomohol a bolo mi skvelo!,“ začal svoje rozprávanie sympatický Fín, ktorý týždeň zavŕšil asistenciou pri výhre 3:2 po predĺžení nad vtedajším lídrom zo Zvolena. 

 

Erkinjuntti sa na východ našej republiky pobral po vyše pätnástich sezónach strávených vo Fínsku. Medzi jeho najväčšie úspechy v domovine patrí zisk titulu v Mestis, kde bol po ukončení sezóny vyhlásený za najlepšieho nováčika roku. Všetko sa to stalo pri vôbec jeho prvej sezóne medzi seniormi. „Bola to pre mňa výborná sezóna. Mali sme mladý tím a vyhrali a podarilo sa vyhrať titul. Následne som dostal ponuku od TPS Turku a ani chvíľku som neváhal,“ spomína na príjemné chvíle zo začiatku profesionálnej kariéry. Vo vydarenom období pokračoval hneď ďalší rok u nového zamestnávateľa. Turku sa podarilo vyhrať najvyššiu fínsku súťaž a Erkinjuntti bol pri tom. Všetko spomínané bolo stále iba štartom do jeho vydarenej hokejovej životnej kapitoly. Ak by sme nebrali do úvahy sezónu vo Švajčiarsku, mimo rodiska sa nikdy nezahral. To sa zmenilo až teraz. „Z Fínska som chcel odísť. Po minulej sezóne mi bolo jasné, že v tej ďalšej si už vo Fínsku nezahrám. Človek niekedy potrebuje zmenu, aby sa mohol rozvíjať a užívať si to, čo robí. Tréner Michaloviec chcel, aby som prišiel a mne sa táto šanca pozdávala,“ prechádza ku svojmu prechodu do strednej Európy. Na Zemplíne sa mu podľa vlastných slov pozdáva. „Zatiaľ sa mi tu naozaj páči a užívam si každú minútu. Zápasy sú oveľa rýchlejšie a voľnejšie ako tie vo Fínsku,“ v krátkosti porovnáva dve najvyššie európske súťaže. 

 

zdroj: HK Dukla Ingema Michalovce (Tomáš Feigl)

 

Sezóna zatiaľ rýchlostne i technicky zdatnému útočníkovi vychádza. Ak by pokračoval v nastolených výkonoch, pokojne by mohol zaznamenať individuálne najúspešnejší ročník na seniorskej úrovni. Za dvadsaťdva zápasov získal Erkinjuntti dvadsaťtri kanadských bodov za deväť presných zásahov a štrnásť gólových prihrávok. Zásluhu kladie nielen sebe, ale aj tímu. „Máme množstvo veľmi dobrých hokejistov. Každým dňom sa zlepšujeme po hernej stránke a rovnako je to s chémiou. Stále je tu však množstvo vecí, na ktorých treba pracovať,“ upozorňuje skúsený tridsaťštyriročný Fín. Sťahovať sa z krajiny, v ktorej ste strávili takmer celú svoju kariéru do zahraničia, a ešte k tomu počas pandémie je samo o sebe náročné. Spoločnosť robí rodákovi z mestečka Rovaniemi aspoň dvojica krajanov – tréner Michaloviec Tomek Valtonen a útočník Ville Korhonen. „Zo začiatku bolo vo všetkom veľmi veľa zmätku, už sa to však zmenilo. Mám čas na relax a taktiež si užívam každý zápas. Je pre mňa omnoho jednoduchšie zvyknúť si na nové prostredie a tím, pokiaľ váš tréner rozpráva rovnakým jazykom,“ vyzdvihuje pozitívum. 

 

V kabíne Michaloviec patrí pochopiteľne medzi najskúsenejších, veď na svojom konte má vyše sedemstopäťdesiat stretnutí v severskej Liige, rok vo Švajčiarsku a niekoľko štartov v najcennejšom drese. Počas dvanástich sezón medzi domácou elitou mal v dvoch prípadoch česť nosiť na drese kapitánske „C“. Okrem domácich hviezd by tak mohol pre mladíkov byť taktiež hviezdou. „Dúfam, že dokážem inšpirovať a pomôcť hráčom zlepšovať sa. Každodenná drina je veľmi dôležitá. Ak sa pravidelne snažíte a pracujete na sebe, začnete sa zlepšovať a potom vám už nebude stáť nič v ceste k dosiahnutiu toho, po čom túžite,“ hľadá motivačné a povzbudzujúce slová. Spočiatku prípravu na novú sezónu podobne ako iným hokejistom narúšali zatvorené brány štadiónov. Fínsky útočník sa s tým však dokázal popasovať, nájsť riešenie a teraz je to už iba minulosťou. „Priestory, kde sa pripravujem za normálnych okolností – fitnes centrá a arény boli zatvorené. Našťastie sa mi podarilo začať normálne trénovať už začiatkom júna. Momentálne ma pandémia v prípravách na zápasy vôbec neobmedzuje.“ Podmienky a pobyt na Slovensku si pochvaľuje, odzrkadľujú to jeho výkony na ľade, a preto nie je nutné pochybovať o najvyšších ambíciách aj z jeho osobného pohľadu. Pri otázke ohľadom ambícii do zvyšnej časti ročníka odpovedal jednoducho, priamo a s úsmevom. „Vyhrať!“ 

 

autor: Miroslava Meličková | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY