× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Preview: Nevídaná súhra tabuľky a zápasového programu


07.02.2021

Nedeľný rozpis extraligových zápasov v súhre s momentálnou tabuľkou tímov priniesli veľmi zaujímavé zhody okolností.  Jednou z nich sú tri súboje, v ktorých sa stretnú mužstvá s totožným náprotivným postavením. Prvé tri tímy si totiž zmerajú sily s trojicou kádrov, ktorá sa nachádza na spodku tabuľky. Harmónia tabuľky a naplánovaných stretnutí nastala aj pri zvyšnej trojici duelov. V ďalších troch zápasoch si to rozdajú družstvá, ktoré od seba v tabuľke delia dva kluby.

 

Domáci na vlne

Tridsiate ôsme kolo otvoria zápasom na Zemplíne obe Dukly, ktoré pôsobia v Tipos extralige. Do Michaloviec pricestuje Trenčín, ktorý z doterajších dvoch vzájomných zápasov týchto celkov vyšiel naprázdno. Okrem toho domáci celok disponuje formou, ktorá mu na základe mien na jeho súpiske bola predpovedaná pred začiatkom ročníka. Z posledných piatich vystúpení stratili Michalovce iba jeden bod. Hostia síce v ostatných dvoch ligových dueloch nebodovali, no predtým ťahali šesťzápasovú šnúru víťazstiev, ku ktorej im vo veľkej miere dopomohla obdivuhodná efektivita v presilových hrách. Popri súboji tímov to môže byť aj súboj individualít, keďže čísla pri menách najproduktívnejších hráčov oboch strán sú veľmi podobné. Domáci Christophe Lalancette má doposiaľ  na konte 37 bodov a 16 z nich tvoria góly. Trenčiansky Oliver Okuliar si pripísal síce o jeden presný zásah menej, no dokopy má o bod navrch.

 

Odveta z utorka

Na základe štatistických údajov doterajšieho priebehu sezóny, ktoré sú zlomové pri postavení v tabuľke, by mal byť víťaz duelu medzi Banskou Bystricou a Nitrou jasný. Okrem strelených gólov a získaných bodov sú však zvyšné čísla pri menách nedeľných súperov skutočne  vyrovnané. V počte vyprodukovaných striel a obdržaných gólov oboch protivníkov sú úplne minimálne rozdiely. Ešte menšiu odlišnosť nájdeme, ak si posvietime na množstvo hier pri nerovnom počte mužov na ľade. Barani aj Corgoni mali doposiaľ k dispozícii 165 presilových hier a o niečo lepšiu efektivitu v nich preukázali hokejisti Nitry. Pomer hier v oslabení je takisto vzácne vyrovnaný, je to 162:163. V štatistikách možno majú jemne navrch hostia, no posledné ligové udalosti trochu favorizujú Baranov, ktorí z predchádzajúcej pätice duelov získali o tri body viac ako ich súper. Boli to tri body z utorkového vzájomného stretnutia , v ktorom Banskobystričania zvíťazili vysoko 6:1.

 

Duel bez favorita

V Košiciach sa odohrá súboj ôsmeho s piatym tímom extraligy. Oceliari ešte nevzdávajú boj o prvú šestku po základnej časti a vyzvú Detvu, ktorá ma rovnako bodov ako práve šiesta Nitra. Košičania a Detvanci sa v tomto ročníku stretli dvakrát, v oboch prípadoch sa z víťazstva tešil tím, ktorý bol v roli hosťa a na vzájomné zápasy je to teda 1:1. Nedeľní hostia si budú musieť dávať obzvlášť pozor na produktívnu domácu dvojicu hokejistov - Pavel Klhůfek a Michal Chovan. Prvý menovaný sa v piatok proti DVTK blysol hetrikom a spoločne s bratislavským O´Donellom je druhým najlepším strelcom ligy. Chovan zasa potvrdzuje veľký prehľad v hre, cit pre kľúčové prihrávky a pri jeho mene svieti najviac asistencií spomedzi všetkých extraligových hokejistov. Detva síce ide do tohto duelu s prekvapujúcou domácou prehrou 1:5 s Novými Zámkami, no svoje miesto medzi prvou šesticou si bude chcieť postrážiť.

 

zdroj: HC Košice

 

Posledný privíta lídra

Tabuľka napovedá, že v nedeľu na Liptove by to mala byť jednoznačná jazda hostí z Popradu. Priepastný tabuľkový rozdiel medzi Liptákmi a Podtatrancami sa odráža aj vo všetkých ostatných ukazovateľoch. Okrem rozdeľujúcich päťdesiatich siedmich bodov sú markantné nepomery aj pri pohľade na skóre týchto protivníkov. Zaujímavosťou však je percentuálna hodnota z celkového počtu striel, ktoré oba tímy dokázali premeniť na gól. Hostia síce majú oproti Liptákom o 50 strelených gólov navrch a na bránky súperov vyslali o 513 streleckých pokusov viac, no percentuálna efektivita streľby je, aj keď zanedbateľne, na strane Liptovského Mikuláša. Kvalitou nabité mužstvo Popradu sa ale bude musieť mať na pozore pred nedávnym výsledkom Liptákov, ktorým sa podaril cenný skalp, keď doma porazili bratislavský Slovan 5:4.

 

Doteraz dvakrát o gól

O niečo menšia, no aj tak dosť výrazná, priepasť bodov je medzi Miškovcom a Zvolenom. Predposledný tím spoza južných hraníc stráca na druhý káder tabuľky 42 bodov a podobný rozdiel je aj v počte strelených gólov. V tomto parametri sú na tom Rytieri lepšie o štyridsať presných zásahov. Domáci DVTK si do súboja proti zvolenskému favoritovi berie nie príliš oslnivú formu, no tá ho prenasleduje prakticky od úvodu sezóny. V ostatných piatich dueloch získal Miškovec štyri body za víťazstvo 3:2 s Novými Zámkami a piatkovú tesnú prehru 5:4 po predĺžení v Košiciach. Pri športovej forme Zvolenčanov sa môžeme baviť o opaku, keďže do piatku platilo, že toto mužstvo bodovalo v každom dueli v roku 2021. Naposledy však v boji o čelo Rytieri doma podľahli Kamzíkom 2:3 a ich séria trinástich stretnutí s minimálne jedným získaným bodom sa skončila. Ďalšiu podobnú šnúru však budú chcieť začať v Miškovci.

 

Zatiaľ 1:9 pre hostí

Piaty vzájomný ligový zápas je na pláne v Nových Zámkoch, ktoré privítajú Slovan. Štyri predošlé stretnutia týchto celkov jednoznačne velia vyhrať Bratislavčanom, ktorí v nich pozbierali plný možný počet bodov so skóre 9:1. Domáci však nebudú chcieť predať kožu lacno. V piatok výhrou 1:5 v Detve pretrhli šnúru bez bodu dlhú sedem zápasov a v nedeľu majú na pláne konečne bodovať aj so Slovanom. Pomôcť im k tomu môže aj Brandt Clarke, ktorý v piatok v Detve odohral zatiaľ svoj najbodovejší zápas v Tipos extralige, keď si osobné kanadské štatistiky vylepšil o 2+1. Hostia ale mienia uspieť s týmto súperom aj po piatykrát. Po nečakanej prehre v Liptovskom Mikuláši sa na Novozámčanov naladili víťazstvami s Trenčínom a Nitrou. Na ceste za tromi bodmi im možno pomôže aj nová brankárska posila Kristers Gudlevskis. Lotyšský gólman s reprezentačnými  skúsenosťami  má na svojom konte množstvo odchytaných duelov v KHL, AHL a dokonca aj pár štartov v NHL za tím Tampa Bay Lightning.

 

autor: Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY