× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Radovan Bondra: „Od začiatku sezóny sme v kabíne mali len tie najvyššie ciele.“ (ROZHOVOR)


09.02.2021

Po štvorročnom pôsobení v zámorí sa tesne pred začiatkom ročníka 2019/2020 upísal bratislavskému Slovanu, za ktorý v minulej sezóne odohral 54 duelov a získal v nich 32 kanadských bodov. Radovan Bondra sa na slovenskú extraligu etabloval viac než dobre a s veľkým predstihom pred začiatkom tohto ročníka si jeho služby poistili zvolenskí Rytieri. Tí v doterajšom ligovom dianí preukazujú skutočnú kvalitu a bojujú o čelo tabuľky. Veľkú zásluhu má na tom aj sám Radovan, pre ktorého je to už teraz jeho bodovo najúspešnejšia sezóna medzi seniormi a je najproduktívnejším hráčom Zvolena. V našom rozhovore nám okrem iného prezradil, ako sa upiekol jeho prestup pod Pustý hrad a aké sú pre neho zápasy s jeho bývalými klubmi.

V našom marcovom rozhovore nám Radovan, vtedy ešte útočník Slovana, spomínal, že v lete 2019 takmer do poslednej chvíle nevedel, kde bude v nasledujúcej sezóne pôsobiť a po skúške v Pardubiciach sa rozhodol pre Slovan. Tento rok to však bolo úplne iné a klub pre práve prebiehajúci ročník si ho vybral oveľa skôr. „Myslím si, že už v polovici júna som vedel, na čom som. Nejaké ponuky mi však prišli hneď po predčasnom ukončení minulého ligového ročníka. Ozvali sa Michalovce, Košice a následne prejavil záujem aj Zvolen. Nevedel som, ako to bude ďalej so Slovanom a nechcel som čakať do poslednej chvíle ako minulé leto, takže som prijal ponuku od Zvolena,“  vysvetľoval dianie pred podpisom zmluvy so Zvolenom. Počas tohto leta teda nemusel riešiť klubovú príslušnosť a mohol sa naplno sústrediť na predsezónnu prípravu. Aký z toho mal novopečený Rytier pocit a ako prebiehali dohady so Zvolenom? „Určite to bolo pokojnejšie a mal som teda dostatočný priestor sústrediť sa len na hokej. Z celého jednania so zvolenským manažmentom som mal veľmi dobrý pocit. Keďže tesne predtým som sa pripravoval v Banskej Bystrici, tak na stretnutie ohľadom mojej zmluvy so Zvolenom som to mal na skok. Vedenie klubu mi predostrelo svoje plány a ambície, ktoré sa mi páčili. Tešil som sa, že to nie je komunikácia prostredníctvom e-mailu, ale že sa s nimi môžem porozprávať z očí do očí,“ detailnejšie priblížil rokovania s novým zamestnávateľom. Spolu s ním zamieril na stred Slovenska aj jeho bývalý bratislavský spoluhráč Marek Viedenský. Komunikoval o svojom novom pôsobisku aj s ním? Čo najviac zavážilo, že sa rozhodol posilniť Zvolen? „S Marekom sme síce podpisovali zmluvu so Zvolenom v rovnaký deň, no predtým sme spolu ohľadom tohto kroku nekomunikovali. Páčilo sa mi, že posledné roky mal Zvolen len tie najvyššie ambície. Podmienky v tomto klube boli veľmi dobré a vedenie so mnou jednalo férovo. Kvitoval som, že sa na nič nehrali a podpísal som teda zmluvu s nimi,“ poukázal na okolnosti, ktoré ho definitívne presvedčili. Pri Radovanovom rozhodovaní sa to takpovediac všetko pekne stretlo. Dôležitým faktorom pri zvažovaní bolo určite aj to, že zvolenskej lavičke šéfuje Peter Oremus, ktorý nášho mladého útočníka koučoval v Košiciach v roku 2015. „Jednoznačne áno. Trénera Oremusa som spoznal v Košiciach ako mladý chalan a už vtedy sa mi jeho štýl hokeja páčil. Vedel som, že pán tréner má v úmysle mieriť vysoko a som len rád, že môžem byť v tíme, ktorý hrá o tie najvyššie priečky. Pri mojom rozhodovaní teda určite zavážilo to, že o mňa prejavil záujem práve tréner Oremus,“  vyslovil svoj pozitívny postoj k lodivodovi mužstva.

zdroj: Projekt Timeout (Kristína Prievalská)

Z doterajšieho priebehu Tipos extraligy je jasné, že vo zvolenskej kabíne sa stretla skutočne veľká kvalita. Z kolektívu je cítiť odhodlanie a len tie najvyššie ambície. Kam smerujú hokejové myšlienky zvolenských hráčov? „Od začiatku sezóny sme v kabíne mali len tie najvyššie ciele. Na chvíľu nás síce zastavil Covid, no tým si prešiel azda každý tím. My sme však už od prvého ligového zápasu chceli byť v tabuľke čo najvyššie,“ prezradil ašpirácie klubu. Spolu s jeho spoluhráčmi sa postaral o unikátnu sériu zisku bodov do tabuľky. Od začiatku januára totiž bodovali v každom z nasledujúcich trinástich duelov a až desaťkrát sa tešili z víťazstva. „Áno, chlieb sa začal lámať po novom roku, keď sme mali náročný program. Veľa duelov sme hrali vonku, ale nám sa podarilo bodovať v každom z týchto zápasov. O to viac nás teší, že s Popradom sa stále bijeme o prvú priečku. Základná časť však ešte stále nekončí, ostáva dvanásť zápasov. Budeme sa teda snažiť ostať v kontakte s čelom tabuľky a kvalitne sa pripraviť na play-off,“ popísal obdobie po novom roku a vyjadril odhodlanie do ďalších bojov. Z individuálneho hľadiska je to pre ofenzívne eso Rytierov už teraz bodovo najúspešnejšia sezóna medzi seniormi. Čakal Bondra niečo podobné už po príchode do Zvolena? „Netušil som, že sa mi bude takto bodovo dariť. Už po podpise zmluvy som však vedel, že chcem tomuto tímu odovzdať všetko, aby som tým pomohol spoluhráčom, klubu a aj sebe. Stále som ešte mladý hráč, ktorý sa môže niekam posunúť a som veľmi rád, že mi tie body pribúdajú. Rovnako ma ale teší, že sa darí celému tímu. Keď sa darí kolektívu, tak sa darí aj jednotlivcom,“ pripísal spoluhráčom podiel na svojich štatistikách.

V spomínanom roku 2015 si pred svojím zámorským pôsobením  vyskúšal pätnásť extraligových zápasov za košických mužov. V tomto ročníku odohral proti tomuto bývalému celku tri ligové stretnutia a podarilo sa mu v nich trikrát gólovo presadiť. Ako si spomína na tieto merania síl? „Zápasy s Košicami sú pre mňa stále špecifické, pretože tento klub mi dal ako mladému hráčovi šancu u mužov po návrate z majstrovstiev sveta juniorov. Ponúkli mi priestor, ktorý som potreboval a som im za to vďačný. Pre mňa to bolo špeciálne už minulú sezónu, keď som proti nim nastupoval za Slovan, pretože medzi týmito klubmi je večná rivalita. Nejako obzvlášť však neriešim, proti komu sa mi podarí streliť góly. Som vďačný za každý môj gól, ktorý pomôže tímu, či už je to proti Košiciam alebo Liptovskému Mikulášu,“ vyjadril vďaku svojmu niekdajšiemu klubu a takisto vďaku za momentálnu formu. Po návrate na Slovensko bol jeho ďalším tímom v našej extralige Slovan. V drese Zvolena nastúpil proti Bratislave vo všetkých troch tohtosezónnych ligových stretnutiach, ktoré zakaždým priniesli vyrovnaný boj a výsledok 3:2 po nájazdoch. Prvé dva boli v prospech Slovana, no  ten tretí si pre seba uchmatli práve Rytieri, pre ktorých to bolo víťazstvo so Slovanom po veľmi dlhej dobe. Ako vníma túto rovnosť síl a čo vraví na víťazný zlom? „So Slovanom to boli veľmi zaujímavé zápasy. Pred tým posledným, sme si v šatni povedali, že Zvolenu sa nepodarilo poraziť Slovan od jeho návratu z KHL, takže naša motivácia uspieť bola veľká. Podľa mňa je medzi týmito tímami nesmierna vyrovnanosť. V Slovane je veľa kvalitných hráčov, ktorých poznám z minulého roka, no takisto aj my vo Zvolene máme množstvo kvalitných hokejistov. Sú to strety dvoch vyrovnaných celkov a my už čakáme, ako sa vyvinie náš štvrtý vzájomný duel,“ ponúkol svoj pohľad na zápolenie so Slovanistami. Pre káder okolo Radovana je miernym strašiakom tejto sezóny Detva. Je to totiž jediný tím, ktorý v tomto ročníku dokázal Rytierov poraziť až trikrát. „Zápasy s Detvou boli vypäté už v príprave a následne aj v extralige. Možno to bola nervozita alebo sme si na seba vytvárali zbytočne veľký tlak. Štadión v Detve je trošku špecifický a zápasy sú tam dosť náročné. Do istej miery zohráva rolu aj fakt, že je to derby a má to väčší náboj. Prehry s Detvou však nepripisujem ničomu konkrétnemu. Budeme sa nimi ešte zaoberať a chcieť ich zvládať lepšie,“ 

Momentálna opora Zvolenčanov má na svojom konte aj štvorročné zámorské skúsenosti. V Kanade okúsil kvalitu WHL, v ktorej si svoje štatistiky vylepšil o 93 bodov. V USA odohral pár zápasov v AHL, no body zbieral najmä v drese Indy Fuel pôsobiaceho v tamojšej ECHL. 24-ročný útočník preukazuje svoje nesporné kvality aj v našej najvyššej hokejovej súťaži. Pretrváva u neho ešte chuť okúsiť nejakú zo zahraničných líg? „Veľmi rád by som si ešte zahral niekde v zahraničí, pretože stále som mladý hráč. Teraz sa však teším, že sa mi darí a že tým môžem pomôcť Zvolenu. Dvere do zahraničia si ale nezatváram. Zvážim každú ponuku a spolu s mojím agentom ju zhodnotím,“  uzavrel objasnením svojho postoja k prípadnému budúcemu pôsobeniu.

 

autor: Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY