× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Rundqvist, Gudlevskis, Peluso


09.02.2021

Slovan Bratislava sa podľa očakávaní pohybuje na najvyšších tabuľkových priečkach a do vyraďovacích súbojov sa chce kvalifikovať z čo najlepšej možnej pozície. Pochopiteľne, aj v samotnom play-off bude mať celok z hlavného mesta Slovenska cieľ dostať sa až na samotný vrchol, a preto v priebehu minulého týždňa do svojho kádra priviedli dve zvučné mená - Kristersa Gudlevskisa a Anthonyho Pelusa. Okrem Bratislavčanov sa počas uplynulých dní dvojnásobne posilnil aj maďarský Miškovec, ktorý sa snaží vybojovať si miestenku do osemfinále. Na pomoc tak ľadovým medveďom prišli dvaja zahraniční útočníci - Jack Walker a David Rundqvist. Z tejto dvojice sa však dnes zameriame len na druhého menovaného.

 

Kristers Gudlevskis

Na začiatok si priblížime kariéru 28-ročného lotyšského brankára, ktorý do našej ligy prichádza z rakúskeho Villacheru, kde mal počas tejto sezóny v 27 zápasoch úspešnosť zákrokov vyše 91%. Robustný gólman má obrovské množstvo skúsenosti a zahral si dokonca aj v NHL, kde však odchytal dokopy len 5 zápasov, no o kvalitách rodáka z Aizkraukle nemožno pochybovať. Okrem najprestížnejšej ligy sveta okúsil taktiež ďalšie významné súťaže ako KHL, AHL či MHL (ruská juniorská liga), navyše má na svojom konte v drese národného tímu 4 účasti na majstrovstvách sveta a predstavil sa aj na Zimných olympijských hrách v Soči. V roku 2013 bol 192-centimetrov vysoký brankár draftovaný do NHL zo 124. miesta organizáciou Tampa Bay Lightning. Odvtedy sa až do roku 2018 pokúšal preraziť v zámorí, no teraz už vieme, že sa mu to nepodarilo. Po návrate na starý kontinent mal slušnú formu a v službách Dinama Riga počas sezóny 2018/2019 bola jeho úspešnosť zákrokov na úrovni rovných 91%. Nasledujúci ročník však už nebol z jeho pohľadu taký vydarený a po 9 stretnutiach v bráne jediného lotyšského účastníka KHL sa prvýkrát v kariére porúčal do nemeckej DEL-ky, kde následne svojimi výkonmi zaujal funkcionárov už spomínaného Villacheru. Môžeme tak povedať, že do Tipos extraligy má namierené ďalší špičkový gólman a spolu s Tylerom Parksom môže Kristers Gudlevskis v Slovane vytvoriť najobávanejšiu brankársku dvojičku našej najvyššej súťaže.

zdroj: elitesportsny.com

 

Anthony Peluso

Druhou hviezdnou posilou Bratislavčanov je 31-ročný útočník, pre ktorého bude pôsobenie u nás vôbec jeho prvým angažmánom v Európe. V zámorí okúsil až 4 mužské hokejové ligy – IHL, ECHL, AHL a NHL. Z toho najviac stretnutí odohral v AHL, celkovo ich počas 8 rokov bolo až 316, no zaznamenal v nich „len“ 58 bodov. Zaujímavejšie na jeho životopise je však to, že v NHL nastúpil na úctyhodných 148 zápasov, síce v nich tiež bodovo neexplodoval, ale takýto počet duelov sa v najprestížnejšej hokejovej lige na planéte nepodarí odohrať hocikomu. Ešte pred štartom profesionálnej seniorskej kariéry však strávil vysoký forvard v OHL, teda v jednej z najlepších juniorských súťaží na svete, štyri sezóny, kde počas 281 zápasov vsietil 49 gólov a pridal 45 asistencií. Týmito výkonmi zaujal hokejových skautov, čo mu v konečnom dôsledku prinieslo 160. miesto v NHL drafte 2007. V aktuálnom ročníku zatiaľ nemá kanadský rodák odohrané ani jedno stretnutie, pretože okrem profiligy majú ostatné zámorské súťaže vynútenú pauzu. Počas úvodných vystúpení v drese belasých teda môžeme očakávať, že Anthony Peluso nebude práve v najlepšej forme, keď sa však dostane do tej správnej „prevádzkovej teploty“, mal by rozhodne patriť k tomu najlepšiemu na slovenských klziskách.

 

David Rundqvist

Ako posledného si v tomto diele našej pravidelnej rubriky predstavíme švédskeho útočníka Davida Rundqvista, ktorý by sa vo zvyšku ročníka 2020/2021 mal zaradiť k ofenzívnym lídrom DVTK. Rodák z Karlstadu sa prvýkrát v kariére rozhodol opustiť svoju rodnú vlasť. Predchádzajúcich 8 sezón totižto strávil 28-ročný center striedavo v tamojších dvoch najvyšších súťažiach a dohromady tam vystriedal až 6 klubov. Zatiaľ čo v SHL odohral 96 zápasov so ziskom 14 kanadských bodov, tak v o stupeň nižšej súťaži nastúpil celkovo až na 250 stretnutí, počas ktorých skóroval 50-krát a nahrávok si pripísal až 92. Rovnako ako vyššie spomínaný Anthony Peluso aj David prišiel do Tipos extraligy bez hernej vyťaženosti, avšak hneď v úvodných dvoch vystúpeniach nás presvedčil o svojich výborných hokejových zručnostiach a dokonca už zaznamenal aj 2 asistencie.

 

autor: Kamil Schreiber | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY