× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Päť nedocenených útočníkov


10.02.2021

Góly, asistencie, vysoké bodové kontá a popredné pozície individuálnych štatistík – jedna z možných definícií najväčších extraligových hviezd a obľúbencov fanúšikov. Ťahúni tímov na sebe majú patričný tlak, ocitajú sa v žiari reflektorov a očakávajú sa od nich kvalitné a neupadajúce výkony. Ak mužstvo dlhodobo nepodáva optimálne výkony, často sú stredobodom nie príliš priaznivej pozornosti. V ich pozadí ostávajú hráči, ktorým sa taká pozornosť napriek nemalej kvalite nekladie a často ostávajú v tieni svojich hviezdnych spoluhráčov. My sme si posvietili práve na takýchto hráčov a vybrali piatich z nich.

 

Miloš Kelemen – HKM Zvolen

Len pred vyše štyrmi rokmi sa prvýkrát objavil na súpiske seniorov v extralige. Ako sedemnásťročný vtedy nastúpil vo štvrtej zvolenskej formácii na zápas prvého kola proti Novým Zámkom. Bojovným výkonom zaujal, naďalej dostával priestor a na prvý gól medzi elitou čakal iba ďalších sedem dní. Prišiel do siete Žiliny a zaradil sa k jednému zo štyroch kanadských bodov, ktoré v spomínanej sezóne získal. Od tej doby dnes dvadsaťjedenročný útočník herne vyrástol, vypýtal si väčší priestor na ľade a jasne ho zužitkúva. Stále len na začiatku svojej profesionálnej kariéry má na svojom konte už takmer dvesto súťažných stretnutí medzi slovenskou elitou. Aktuálny ročník má z jeho pohľadu prívlastok bodovo najúspešnejší, a to ešte ani zďaleka neskončil. Kelemen si výkonmi získal fanúšikov Zvolena, o čom svedčí prvá priečka v posledných dvoch anketách o hráča mesiaca. Vzhľadom na mladý vek sa nebojí pritvrdiť, zastať spoluhráčov, k tomu všetkému pridáva kanadské body a začínajú sa objavovať otázky či už herne neprerástol slovenskú extraligu. 

 

Peter Valent – HC 07 Detva

Sľubne rozbehnutá kariéra sa v prípade Petra Valenta začala hneď niekoľkými momentmi, ktoré stoja za zmienku. Produktívny mládežnícky reprezentant, ktorý si prešiel všetkými kategóriami bol do veľkého hokeja vtiahnutý Banskou Bystricou ako šestnásťročný. Dve sezóny neskôr bol členom konečnej nominácie slovenskej reprezentácie na majstrovstvá sveta do osemnásť rokov, ktoré sa konali vo Švajčiarsku. Dôvera realizačného tímu i spoluhráčov mu bola prejavená udelením kapitánskeho „Cčka“. Ako býva zvykom, po šampionáte sa ubral do zámoria, okúsiť tamojší hokej. Žiaľ, príliš to nevyšlo, preto sa vrátil do domoviny, kde sa jeho kariéra mierne pribrzdila. Za „baranov“ nedostal toľko príležitostí a priestoru, brázdil preto prvoligové klziská, až kým neprišla ponuka z Detvy, kde síce prvé dva ročníky nepatril medzi bodových ťahúňov, avšak túto zažíva akýsi pomyselný zlom a javí sa ako nenápadný líder. Veď ak získa ešte sedem kanadských bodov, túto sezónu ich bude mať na svojom konte toľko, na koľko potreboval celú kariérnu kapitolu v najvyššej súťaži.  

 

Jakub Urbánek – HC Slovan Bratislava

Až tak pestrú minulosť ako vyššie spomínaní kolegovia za sebou síce nemá Jakub Urbánek, no rovnako by si na základe predvádzaných výkonov zaslúžil väčšiu pozornosť. Nabitý káder bratislavského Slovana okupuje jedno hviezdne meno za druhým. Mimo zámorského tria Ranford, Harris, O´Donnell i slovenských ofenzívnych lídrov typu Zigo, Gašpar či Šisovský na seba dokáže herným prejavom ľahko upútať pozornosť. Mimo nedocenenej čiernej roboty využíva svoje vynikajúce fyzické parametre i v ofenzíve, silný je v priestore pred bránkou a súperovým obrancom dokáže narobiť vrásky na čele fantastickými prihrávkami. Do každého striedania dáva maximum a keď sa ocitne na ľade, naskytá sa veľká záruka toho, že sa niečo zaujímavé udeje. Rodák z Martina možno nepatrí medzi lídrov produktivitou, ale o jeho schopnostiach a nedocenení nemožno pochybovať z hľadiska predvádzanej hry.

 

zdroj: Projekt Timeout (Denis Sivák)

 

Roman Žitný – HK Nitra

Áno, túto sezónu sa o Romanovi Žitnom hovorí už vo väčšej miere, avšak stále nie tak ako by si technicky i strelecky zdatný útočník Nitry zaslúžil. Ak by ste si mali vybrať extraligového hokejistu na základe technických parádičiek či streleckého kumštu, niet pochýb o tom, že v užšom výbere by sa nachádzal dvadsaťtriročný Bratislavčan, ktorý strávil juniorské kategórie na severe Európy, v krajine tisícich jazier, Fínsku. Po návrate na Slovensko mu síce pri Košiciach svieti vyše štyridsať súťažných stretnutí, ako však sám vraví, reálne naskočil ani nie do polovice z nich. Písaný bol ako trinásty útočník a keď už šlo do tuhého, tréneri ho na ľad neposielali. Trochu, no stále nie prelomovo lepšie to bolo po prechode z metropoly východu do tej západnej. Postupne narastajúci progres výraznejšie vzrástol po angažovaní Nitrou. Tréner Stavjaňa našiel Žitnému vyhovujúcu rolu, rýchly krídelník si sadol s Adamom Daudom a rázom sa vyšvihol medzi najlepšiu pätnástku extraligových strelcov. Zvyšok prebiehajúceho ročníka bude pútavý z pohľadu „corgoňov“ i Romana Žitného.

 

Peter Bjalončík – HK Poprad

Peter Bjalončík je v drese Kamzíkov stále veľmi nedoceneným hráčom. Stále iba dvadsaťdvaročný center pobláznil fanúšikov Popradu ešte v sezóne 2016/17, keď sa vrátil z Fínska, a do svojich štatistík si ešte ako sedemnásťročný pripísal v deviatich štartoch štyri body. Nasledujúce roky strávil odchovanec Popradu v projektoch slovenskej U20 a na hosťovaní v drese Spišskej Novej Vsi, aby si pred dvoma sezónami vyskúšal štáciu vo francúzskej lige, kde pravidelne nastupoval v drese Nice. V tridsiatich dvoch zápasoch si pripísal osemnásť bodov, čo bolo dostatočným hnacím motorom pre vedenie Podtatrancov, aby si svojho šikovného centra stiahli späť domov. A ani jedna strana neoľutovala. Už v minulej sezóne vytvoril spolu s bratmi Paločkovcami a mladým Kundrikom nebezpečný štvrtý útok, v ktorom Peter nazbieral úctyhodných osemnásť bodov. Už počas tohto obdobia bolo jasné, že vo vyšších útokoch by bol na očiach viac, keďže veľakrát nastupoval aj ako krídelník v popredných formáciách, najmä v dôsledku zranení skúsenejších hráčov. A nikdy nesklamal. V tejto sezóne začal opäť na pozícii štvrtého centra, kde mu opäť sekundujú Matúš a Matej Paločkovci, no už od začiatku sezóny je jasné, že pokým bratia popri ňom herne povstávajú, jeho potenciál sa trocha brzdí. To však neuniklo ani pozornému oku Petra Mikulu, ktorý dal mladému Kamzíkovi šancu aj vo vyšších formáciách a ten sa mu za to odvďačil vynikajúcim bodovým apetítom v podobe dvadsaťjeden bodov. Na druhej strane treba podotknúť, že bývalý mládežnícky reprezentant Slovenska cez leto poriadne zamakal a už v príprave ho bolo na ľade vidieť. Ak mu súčasná herná fazóna vydrží, môže v budúcnosti poriadne zamiešať karty v zostave (nielen) Popradu.

 

autor: Silvester Bobko, Peter Rusiňák | grafika Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY