× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Komentár: Komu ostane v rukách „Čierny Peter“?


13.02.2021

Tiposextraligová sezóna 2020/2021 je špecifická najmä tým, že zápasy sa odohrávajú pred prázdnymi tribúnami, čo je veľká škoda, lebo aktuálny ročník môžeme bez okolkov označiť ako jeden z najvyrovnanejších za posledné roky. Zaujímavé to nie je len na špici tabuľky, kde si to o prvenstvo v základnej  časti s najväčšou pravdepodobnosťou rozdajú Poprad, Zvolen a Bratislava, ale náročné obdobie čaká aj Banskú Bystricu, Nové Zámky a Miškovec. Tieto tri družstvá totižto budú ešte tuho bojovať o 9., resp. 10. miesto, ktoré im zaručí osemfinálovú účasť. V dnešnom komentári si tak rozoberieme šance týchto celkov na dosiahnutie vyššie spomínaných pozícii.

 

HC‘05 Banská Bystrica

Barani pred touto sezónou avizovali, že sa oproti predchádzajúcim rokom ich ambície výrazne menia. Majú nižší rozpočet, neporovnateľne mladší káder a v neposlednom rade domáce zápasy hrajú vo Zvolene, keďže ich domovský stánok sa momentálne rekonštruuje. Úvod ročníka bol z ich strany veľmi slabý a horšie na tom bol už len Liptovský Mikuláš, to malo v druhej polovici decembra za následok odvolanie trénera Norberta Javorčíka, ktorého nahradil skúsený Miroslav Chudý. Ten však na lavičke vydržal len necelý mesiac a po ňom sa úradujúci majster rozhodol povolať zahraničného kouča – Tuukku Poikonena. Banskobystričania sú tak jediným klubom, ktorý v priebehu ročníka vymenil až dvoch kormidelníkov. Avšak angažovanie mladého Fína vnieslo do tímu potrebný nový impulz a pod jeho vedením Barani vyhrali z 8 zápasov až 6. To ich v tabuľke vyšvihlo na postupové 9. miesto. Pochopiteľne, nie je to len zásluha trénera, veď v januári sa Barani posilnili o hokejistov ako Ihnačák, Cardwell či Mlynarovič a vo vynikajúcej forme hrá posledné zápasy útočník Jakub Sukeľ. Všetko tak nasvedčuje tomu, že Bystrica konečne našla svoju tvár a ak bude naďalej pokračovať v takýchto slušných výkonoch, ich fanúšikovia sa rozhodne nemusia obávať o kvalifikovanie do predkola play-off.

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

 

HC Mikron Nové Zámky

Na rozdiel od Bystričanov, Býci hrali v úvode ročníka 2020/2021 vynikajúci hokej, čomu odpovedalo aj dočasné okupovanie prvého miesta  v tabuľke. Zdalo sa, že to bude pre klub z južného Slovenska ich najlepšia sezóna v extralige, no postupne sa ich našliapaný stroj začal zadrhávať. Od 22.11. dokázali zvíťaziť len štyrikrát a zaznamenali až 20 prehier a kvôli tomu sa momentálne s počtom bodov 39 nachádzajú až na 10. mieste a bude veľmi zaujímavé sledovať, či si dokážu ustrážiť 6 bodový náskok pred DVTK. Treba však povedať, že Novozámčania skúšajú naozaj všetko, aby sa vymanili z tohto dlhodobého útlmu a prinavrátili sa k svojej starej forme. Okrem januárového príchodu maďarského trénera Gergelyho Majorossa, vymenili aj veľké množstvo hráčov, obzvlášť legionárov. Fluktuácia v ich kádri je jedna z najvyšších v celej Tiposextralige, avšak či im to prináša viac úžitku ako škody je minimálne diskutabilné. Posledných 12 kôl základnej časti bude pre nich extrémne náročných, ale postup majú len a len vo svojich rukách. Ak zoberieme do úvahy priebeh aktuálnej sezóny a celkovú kvalitu mužstva, tak neúčasť vo vyraďovacích súbojoch by bola pre Býkov obrovským sklamaním.

 

DVTK Jegesmedvék Miskolc

Z týchto troch tímov má jediný maďarský účastník našej najvyššej súťaže najhoršiu východiskovú pozíciu, pretože na Nové Zámky stráca už vyššie spomínaných 6 bodov a na Baranov dokonca až 10. Ľadové medvede sa však ani zďaleka nevzdávajú a budú robiť všetko preto, aby sa práve oni predstavili v osemfinále play-off. Achillovou pätou DVTK je v tomto ročníku ofenzíva. Doteraz strelili v 38 zápasoch iba 83 gólov, čo ich spolu s Liptákmi zaradzuje na posledné miesto v tejto štatistike. Z toho dôvodu sa pred pár dňami rozhodli angažovať dvoch veľmi kvalitných legionárov, ktorí by im v tomto smere mali výrazne pomôcť. Konkrétne sa jedná o Američana Jacka Walkera a Švéda Davida Rundqvista, ktorého kariéru sme si priblížili aj v našom minulom Zoome na posily. Ak by sme si ale mali tipnúť, tak „Čierny Peter“ podľa nás ostane v rukách Miškovca, pretože ich aktuálna forma je na takmer identickej úrovni s Býkmi a k tomu ešte musia doháňať pomerne veľké bodové manko. Na to, aby sa kvalifikovali do vyraďovacích súbojov, budú potrebovať okrem hokejového umenia aj malý zázrak. Šport je však nevyspytateľný, a preto nad nimi ešte rozhodne nemôžeme lámať palicu.

 

autor: Kamil Schreiber | grafika: Kristína Prievalská

 

PODOBNÉ ČLÁNKY