× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

KOMENTÁR: Kto sa prebojuje do Tipos extraligy?


17.02.2021

Sezóna 2020/2021 v Tipos extralige sa nesie v znamení faktu, že nikto z najvyššej súťaže nevypadáva. Naopak, priamo do nej postupuje víťaz Slovenskej hokejovej ligy. V nasledujúcich riadkoch sa môžete dočítať, kto by mohol postúpiť medzi elitu. Okrem postupujúceho celku by sme mohli vidieť na našich klziskách aj ďalší zahraničný tím, keďže extraligové vedenie rokuje s jedným možným účastníkom spoza hraníc, ktorý by mal doplniť kompletnú štrnástku nového ročníka.

 

HC Topoľčany

 

Patrik Lušňák, Eduard Šimun či Michal Novák. Pri týchto menách by laik ani neuvažoval, že ide o prvoligových hráčov, avšak je to tak. V Topoľčanoch aktuálne pôsobia skúsení hráči, ktorí si neraz obliekli aj najcennejší dres. Okrem nich môžeme na súpiske vidieť Róberta Vargu, ktorý aktuálne kraľuje celej SHL v počte presných zásahov. „Žochári“ disponujú taktiež výbornými útočníkmi ako Martin Kalináč či najlepší nahrávač celej súťaže Roman Jurák.

 

Kvalitný, no najmä produktívny útok Topoľčian podporuje aj opora medzi troma žŕdkami v podobe Juraja Hala, ktorý je druhým najlepším gólmanom celej súťaže. Takisto ako strážca svätyne, aj celý tím trénera Hurtaja je na druhej priečke v počte obdržaných gólov. Čo je zásluhou nielen šikovného Hala, ale aj obrancov. Pred play-off posilnili „žochári“ zadné rady o ďalšieho hráča s bohatými skúsenosťami z najvyššej súťaže – Karola Koríma. Netreba zabúdať ani na srdciara a kapitána Miloša Bystričana, ako aj na bývalého extraligového búrliváka, nenávideného i obľúbeného Michala Nováka či Ľubomíra Škápika, ktorí sú zárukou skúseností v obrane. V dobrom svetle sa ukazuje aj mladík Denis Bulák, ten dominuje v plusových a mínusových štatistikách všetkých hráčov SHL do dvadsaťtri rokov, ako aj medzi obrancami svojho celku s bilanciou plus štrnásť.

 

Topoľčany majú každú sezónu vysoké ambície. Už v predošlom ročníku sa umiestnili po základnej časti na druhej priečke. Vďaka skúsenostiam v podobe vyššie spomenutých hráčov sa môže tím okolo kapitána Bystričana dostať vo vyraďovacej fáze sezóny ďaleko 

 zdroj: topolcany.dnes24.sk (Thomas Bartos)

 

HK VITAR Martin

 

Na súpiske tímu z Turca môžeme vidieť vysoké zastúpenie odchovancov martinského hokeja. Navyše sú to hráči, ktorí čo-to odohrali aj v najvyššej súťaži. Za zmienku stoja napríklad mladý šikovný krídelník Miloš Fafrák, srdciar a asistent kapitána Matej Dírer, zakončovateľ s vyše tristo zápasmi medzi slovenskou elitou Andrej Themár, ako aj bývalý mládežnícky reprezentant Michal Murček. Ostrieľaný harcovník a kapitán Rastislav Špirko je azda najzvučnejším menom nielen spomedzi rodákov, ale aj celkovo v mužstve bývalého účastníka extraligy. Okrem domácich hráčov disponuje Martin aj dvojicou českých bekov, zhodou náhod švagrov, Martinom Šimonom a Václavom Čížekom, ktorý uplynulých šesť rokov strávil v najvyššej slovenskej súťaži. K tímu z Turca sa pripojili pred play-off ďalší štyria hráči. Ide o brankára Filipa Krasanovského, mladého bodujúceho ex-Trnavčana ruského pôvodu Vladimira Antonova a dvojicu s obrovskými skúsenosťami, aké každý tím do vyraďovacej fázy ročníka potrebuje – dvojnásobný víťaz extraligy Juraj Cebák a Roman Kukumberg, ktorý má na svojom konte nielen o jeden slovenský titul viac, ale aj výhru v nadnárodnej KHL.

 

Ďalším z hlavným aspektov, ktorý hovorí v prospech Martina je muž na striedačke. Skúsený kouč dokázal vyhrať titul v druhej najvyššej súťaži štyrikrát po sebe. Okrem toho sa mu podaril historický úspech – postup s Michalovcami medzi elitu. Miroslav Chudý začal aktuálnu sezónu práve na východe republiky, no na vlastnú žiadosť rodáka z Krupiny bola spolupráca ukončená. Následne sme mohli sledovať päťdesiatosemročného trénera na lavičke Banskej Bystrice, avšak toto obdobie trvalo iba tridsaťpäť dní. Po konci v HC´05 prišiel do Turca, kde je úloha jasná – pokúsiť sa o opätovný návrat medzi elitu.  

 

HK Spišská Nová Ves

 

Spojenie skúseností a mladíckej dravosti. Takúto kombináciu môžeme vidieť v Spišskej Novej Vsi. Ostrieľaných hráčov, ktorých nájdeme na súpiske „Novejši“ si pamätáme ešte z nedávnej histórie na extraligových klziskách. Ako príklad sa dá uviesť skúsený obranca Štefan Fabian, ktorý má na svojom konte takmer tisíc duelov medzi slovenskou elitou, čo ho zaraďuje na druhé miesto v tabuľke hráčov s najvyšším počtom odohratých stretnutí v extralige. Taktiež nemôžeme zabudnúť na Petera Ordzovenského, rodák zo Spišskej sa vrátil do materského klubu z Nových Zámkov. Najnovšou posilou východniarov sa stal Matej Češík, tridsaťdvaročný center má na svojom konte historicky najviac titulov v najvyššej súťaži. Skúsenosťami disponuje aj najproduktívnejší hráč tímu Lukáš Hvila a meno brankára  Marcela Melicherčíka sa spája okrem extraligy, aj so zápasmi v najcennejšom drese.

 

K skúsenostiam sa pridáva mladícka dravosť. V dobrom svetle sa už od úvodu ročníka ukazuje poľský talent Damian Tyczynski. Spišská Nová Ves sa tiež spolieha na slovenských mladíkov akými sú napríklad Dávid Romaňák,  Róbert Džugan či strelec Matej Giľák. Práve poslední dvaja menovaní tvoria elitnú formáciu „Novejši“ spoločne s Čechom Jakubom Černým, ktorý má za sebou slušnú kariéru s vyše štyristo štartami v najvyššej českej súťaži, ale i zápasmi v reprezentácii. Kombinácia mladíkov s ostrieľanými hráčmi pod taktovkou skúseného trénera môže Spišskej Novej Vsi pomôcť dostať sa čo najďalej vo vyraďovacej fáze ročníka. Navyše tesne pred uzávierkou prestupov tím doplnil bývalý reprezentant do dvadsať rokov Boris Česánek, český krídelník s viac ako sedemdesiatimi zápasmi v tamojšej extralige Jaroslav Moučka, ale aj dobre stavaný forvard z krajiny tisícich jazier Timi Lahtinen, ktorý má čo-to odohraté aj v najvyššej fínskej súťaži.

 

zdroj: facebook.com/hkspisskanovaves

Vlci Žilina

 

Absolútna dominancia v celom priebehu aktuálneho ročníka Slovenskej hokejovej ligy. Tak by sa pokojne mohla nazvať cesta Vlkov za vytúženým návratom medzi elitu. Otázkou celej SHL nie je „Kto postúpi?“, ale „Dokáže niekto poraziť Žilinu?“. Noví akcionári klubu sa do svojej práce vrhli už na začiatku sezóny, keď vyskladali káder hodný najvyššej súťaže.

 

Vlci dominujú azda v každej oblasti. Či už sa pozrieme na celkovú tabuľku, kde majú Žilinčania dvadsaťdva bodový náskok, alebo prejdeme na individuálne štatistiky, tam môžeme vidieť najlepšieho brankára ligy, ale i najviac bodujúceho hráča celej súťaže. Kolektív spod Dubňa má na svojom konte najvyšší počet strelených gólov – stopäťdesiatšesť, naopak inkasovali len štyridsaťsedemkrát a to odohrali už tridsaťjeden duelov.

 

V tíme trénerského tandemu Gregor-Škorvánek môžeme pozorovať množstvo kvalitných útočníkov. Z českej extraligy prišiel do Žiliny krídelník Ondřej Jurčík spoločne s bývalým slovenským reprezentantom Františkom Skladaným. Skúsenosti s našou najvyššou súťažou má v „svorke vlkov“ hneď niekoľko hokejistov. Už pred začiatkom ligy sa sťahoval z juhu na sever krajiny Tomáš Urban. Z Tipos extraligy poznáme taktiež sympatického dvadsaťšesťročného Rusa Igora Safaralejeva, ako aj žilinského odchovanca Jakuba Lineta, ktorí po minulom ročníku vymenili líšky za vlkov. Okrem spomínaných korčuliarov patria medzi najproduktívnejších hráčov Patrik KoyšJakub Cíger i Jaroslav Markovič.

 

zdroj: facebook.com/vlcizilina 

autor: Patrik Ľupták | grafika: Patrik Ľupták

 

PODOBNÉ ČLÁNKY