× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zranenie Viedenského otvorilo dvere Babeliakovi


22.02.2021

Pod Pustý hrad pricestovali v rámci štyridsiateho prvého kola Tipos extraligy hokejisti Nových Zámkov. Tímy z opačných pólov tabuľky zviedli súboj hodný play-off. Nechýbali emócie, ani dráma v závere.  

 

Zvolenčania boli od úvodoch minút aktívnejší. Po strele Michala Ivana sa puk odrazil k Marekovi Viedenskému, ktorý ho upratal do bránky Kiviaha. Na šťastného strelca gólu, sa pár minút neskôr znovu obrátilo nešťastie a po nepríjemnom strete so spoluhráčom Koleničom sa pre neho zápas predčasne skončil. „Úprimne, neviem bližšie špecifikovať aké zranenie utrpel. Bohužiaľ na úrazy má neskutočnú smolu,“ priznáva asistent trénera domácich Andrej Kmeč. Skoré vyradenie skúseného centra zo zostavy otvorilo dvere mladíkovi Borisovi Babeliakovi. „Priznám, že pri prvom striedaní som mal trému, avšak potom opadla,“ hovorí sedemnásťročný odchovanec klubu, ktorý si pripísal prvú minutáž medzi mužmi. „V seniorskom hokeji je na všetko menej času, hráči majú kvalitnejšie zmýšľanie pri útočení a v neposlednom rade hrajú viac fyzicky. V juniorských súťažiach vidíme hokej zo strany na stranu, tu je to viac o taktike,“ pozoruje rozdiely. Klub spod Pustého hradu doposiaľ oficiálne neoznámil návrat mladíka späť domov po štvorročnom pôsobení u našich západných susedov. „V Česku sa prerušili všetky súťaže a nedávno bolo oznámené, že pokračovať nebudú. Zatiaľ som trénoval vo Zvolene a klub ma oslovil, že by so mnou chcel podpísať zmluvu teraz, ako aj v nasledujúcej sezóne,“ opisuje svoj príchod do známeho prostredia. „Som nesmierne rád za túto príležitosť, snažím sa ju využiť naplno a chcem odovzdať pre tím čo najviac,“ dopĺňa pred dôležitou časťou sezóny mladý Babeliak.

 

Optická prevaha domácich sa prejavovala približne do polovice prvého dejstva. Následne sa Nové Zámky vzchopili a v závere úvodnej dvadsaťminútovky mali výhodu presilovej hry o dvoch hráčov. „Úvod zápasu nám vyšiel podľa predstáv. Do desiatej minúty sa hralo viac-menej pred súperovou bránkou. Dokázali sme si vytvoriť dvojgólový náskok a zápas sme mali pod kontrolou. Potom sme sa však nechali vylučovať. Emócie sme začali dávať najavo a aj preto som dostal desaťminútový trest. To je chyba, keďže čo rozhodca odpíska, to my už nezmeníme. Bolo to teda zbytočné a práve tým sme súpera dostali na koňa, z čoho dokázali streliť gól,“ obsiahlo hodnotí Miloš Kelemen. Podobne vidí priebeh prvej tretiny aj kapitán hosťujúceho celku Juraj Jurík. „Vstúpili sme do zápasu veľmi zle, možno sme mali v hlavách predošlé dve výhry alebo sme sa zľakli kvalitného súpera, ale úvod z našej strany nebol vôbec dobrý,“ kriticky sa obhliada za začiatkom stretnutia útočník Nových Zámkov. „Od polovice prvej tretiny sme však začali hrať kvalitnejšie. Možno tomu dopomohol aj gól v presilovke,“ pokračuje o čosi pozitívnejšie. Rodák zo Skalice sa ocitol v známom prostredí. Za „rytierov“ odohral sedemdesiatjeden duelov, čo v ňom zanechalo istú stopu. „Zvolen ostal niekde vo mne, keďže mám odtiaľ krásne spomienky. Keď sa pozriem do kabíny, tak poznám osobne mnoho hráčov, ale aj členov realizačného tímu. Cítim sa tu ako doma,“ priznáva Jurík.

 

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

 

Po dvoch tretinách viedol Zvolen najtesnejším rozdielom. V treťom dejstve sa stihlo bez zmeny skóre odohrať iba sedemdesiatdva sekúnd, keď Kolenič zvyšoval na rozdiel dvoch presných zásahov. Hostia v štyridsiatej deviatej minúte korigovali stav stretnutia a tesne pred koncom zariadil predĺženie Doggett. V ňom sa už po pätnástich sekundách presadil Miloš Kelemen a o osude zápasu bolo rozhodnuté. „Rado Bondra mi to pekne prihral, ja som ostal osamotený pred bránkou a trafil som presne. Dnes som toho zahodil až-až, takže som rád, že to tam padlo,“ s úsmevom dodáva úspešný strelec víťazného gólu. 

 

Hostia však odchádzajú aj napriek prehre spokojní. „Keď sa pozrieme na to, že súper tridsať sekúnd pred koncom trafil tyčku prázdnej bránky, sme s bodom spokojní. Samozrejme rýchly gól v predĺžení zamrzí, avšak zisk bodu berieme všetkými desiatimi,“ hovorí Juraj Jurík. „Je pravda, že strata bodu v závere mrzí, za bojovnosť a obetavosť sme si zaslúžili všetky tri práve my,“ komentuje Andrej Kmeč.

 

Nové Zámky sa vďaka zisku cenného bodu, posunuli o skóre pred Banskú Bystricu. „Som rád, že sme potvrdili dobrú formu a stúpajúcu tendenciu výkonov. Práca nového trénera je vidieť,“ spokojne hovorí asistent kormidelníka hostí Marek Dubec. „Býky“ si vytvorili pred „medveďmi“ z Miškovca desaťbodový náskok, ktorý by im mal postačiť na účasť v nadstavbovej časti. Hosťujúci kapitán však nechce predbiehať. „Pre nás je teraz každý zápas ako v play-off, pretože aj pred tromi rokmi sme mali náskok, ale nezvládnuté posledné kolo znamenalo, že vyraďovaciu fázu sme nehrali,“ spomína tridsaťjedenročný forvard. „Keď sme dnes na kocke sledovali priebežné výsledky, v ktorých naši tabuľkoví susedia nevyhrávali, smažili sme sa o zisk bodov, aby sme im odskočili,“ zakončil Jurík, hráč HC Nové Zámky.

 

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

 

autor: Patrik Ľupták | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY