× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Pre niektoré tímy play - off už začalo


23.02.2021

Mimoriadna vyrovnanosť prebiehajúceho ročníka Tipos extraligy zapríčinila, že ani na prelome februára a marca, 9 kôl pred koncom základnej časti, nie je jasné, kto bude jej víťazom, kto začne play – off až vo štvrťfinále a kto si bude musieť prejsť predkolom vyraďovacej časti. Isté je len to, že Liptáci určite skončia na poslednom, dvanástom mieste a aktuálne prvá štvorica - Poprad, Zvolen, Slovan a Michalovce - sa s vysokou pravdepodobnosťou dostane priamo do štvrťfinále. Pre niektoré ďalšie tímy však „play – off“ začalo už teraz.

 

Predkolo play - off

 

O holé prežitie bojuje trojica na chvoste tabuľky – Miškovec, Nové Zámky a Banská Bystrica. Pri týchto troch mužstvách je jasné, že jednému z nich zostane v rukách Čierny Peter. Najhoršiu formu z tejto trojice má maďarský zástupca, ak sa pozrieme na posledných 10 odohratých duelov, Ľadové medvede v nich získali iba 7 bodov za dve výhry a jednu prehru po predĺžení. To je málo, najmä ak si uvedomíme fakt, že momentálne manko DVTK na účasť v predkole play – off je 10 bodov. Naháňať pri tom musia dvojicu Banská Bystrica – Nové Zámky, pričom najmä prvý menovaný z tejto dvojice má aktuálne asi najlepšiu formu z celej sezóny – v 10 zápasovom porovnaní získali Barani 18 bodov za 6 výhier. Býci sú na tom výrazne horšie a v podstate zatiaľ „žijú“ najmä z toho, čo sa im podarilo získať v úvodných častiach sezóny. Ak vynecháme Liptovský Mikuláš, Nové Zámky sú po DVTK druhým najhorším mužstvom, čo sa formy týka. Zámčania dokázali v 10 zápasoch vybojovať 3 výhry a jednu prehru po predĺžení, čo im prinieslo dovedna 10 bodov. Avšak najmä v zápasoch po reprezentačnej prestávke ukázalo mužstvo trénera Majorossa zlepšenú formu a dokázalo potrápiť súperov ako Zvolen či Slovan a v dôležitých zápasoch s Banskou Bystricou a Košicami dokázalo zvíťaziť.

 

Spomínaná trojica však už nič nesmie nechať na náhodu, všetkým je totiž jasné, že ten, čo bude 21. 3. na jedenástom mieste ligovej tabuľky, pre toho sa sezóna končí. Z pohľadu aktuálnej formy môžeme predpokladať, že najväčšie šance na postup do predkola play – off majú mužstvá nachádzajúce sa aktuálne na deviatom a desiatom mieste tabuľky, teda Banská Bystrica a Nové Zámky. Zároveň sa tieto dva celky navzájom pobijú o lepšiu pozíciu, avšak iba na diaľku, vzájomný zápas ich už nečaká. V samotnom predkole play – off potom bude veľa závisieť aj od aktuálnej formy mužstiev. Ak si ju udržia napríklad Barani, môžu byť jedným z adeptov na postup. Druhým postupujúcim bude niekto z mužstiev na siedmej, resp. ôsmej priečke, pričom využije výhodu domáceho prostredia.

 

Prvá šestka

 

Ďalšie boje, hoci už nie „život ohrozujúce“, sa odohrajú medzi štvoricou Košice, Trenčín, Nitra a Detva. Táto štvorka sa totiž nachádza v okolí pomyselnej čiary, ktorá delí ligovú tabuľku na dve polovice. Najmenšie šance majú zrejme Oceliari, ich strata na šiestu Nitru, resp. piatu Detvu činí 8 bodov, ak sa však pozrieme na aktuálnu formu tejto trojice, zistíme, že je podobná a zároveň nie príliš oslnivá. Košice v ostatných desiatich dueloch získali 14 bodov, Detva 13 a Nitra 12 bodov, avšak mužstvo z metropole východu musí doháňať spomínané manko. Otázne je aj to, ako sa na ich výkonoch podpíše koniec Jana Šťastného na lavičke. Z tohto pohľadu budú dôležité vzájomné zápasy spomenutých mužstiev, Košičania sa do konca ZČ stretnú so všetkými troma súpermi, a tak ešte majú možnosť prípadného posunu v tabuľke smerom nahor čiastočne aj vo svojich rukách.

 

Zdalo by sa, že stratu formy spomínanej trojice využije štvrtý rival, Dukla Trenčín. Ani Vojaci ale aktuálne nie sú na tom výrazne lepšie, za rovnaký počet odohraných zápasov získali 16 bodov. Momentálne manko na dvojicu Detva – Nitra činí z ich pohľadu sedem bodov, čo nie je veľa, no Dukla sa už vo vzájomnom zápase nestretne s Detvou a aj tieto body jej v závere môžu chýbať. Pre úplnosť treba dodať, že spomínaná dvojica tímov na piatom a šiestom mieste má ešte stále šancu aj na postup do horných priečok tabuľky, no asi by bolo trúfalé predpokladať, že vyššie než na tretie miesto. Aktuálna strata na tretie Michalovce predstavuje deväť bodov, štvrtý Slovan Bratislava má o bod menej. Snahou Detvy a Nitry ale bude v prvom rade udržať sa v hornej šestke.

zdroj: Projekt Timeout (Kristína Prievalská)

 

Víťaz základnej časti

 

Posledný súboj sa aktuálne odohráva na čele tabuľky. Tu však ani jedno z mužstiev nemá pomyselný nôž na krku, ktorý by pre nich znamenal koniec sezóny, resp. komplikáciu vo forme účasti v predkole play – off. Víťazstvo v základnej časti je bonusom za predvádzané výkony počas jej celého priebehu a dokáže pred ťažkými súbojmi vo vyraďovacej časti správne namotivovať, no nie je zárukou konečného úspechu. Z dlhodobého hľadiska je jasné, že sa oň pobije Zvolen a Poprad, pomerne prekvapujúco, najmä pri pohľade na úvod sezóny, sa k nim ale pridali Michalovce. Tie majú vynikajúcu formu už od začiatku kalendárneho roka a dokázali sa vyhrabať z pozícii okolo siedmeho miesta až na štvrté, s momentálnou stratou 5 bodov na prvý Poprad. Tieto dve mužstvá majú zároveň aj najlepšiu formu, v ostatných 10 zápasoch si na svoje konto Líšky pripísali 26 bodov a Kamzíci 22 bodov. Vzhľadom na aktuálne o niečo horšiu formu Zvolena sa už onedlho môže stať, že Michalovce s Popradom nebudú kraľovať len v ukazovateli aktuálnej formy, ale aj celej ligovej dvanástke. V tomto smere bude dôležitý zápas práve medzi Zvolenom a Michalovcami, Zemplínčania sa však predtým ešte stretnú aj s Popradom.

 

Zabúdať nesmieme ani na Slovan, aj napriek tomu, že v predchádzajúcich statiach sme už čo to naznačili. Faktom však je, že Belasí sú stále v kontakte s čelom tabuľky, majú iba o bod menej než Michalovčania, v ich neprospech, žiaľ, hovorí aktuálna forma, ktorá je podobná Trenčínu či Košiciam. Slabšie výkony Slovana zapríčinili, že klub z hlavného mesta získal v ostatných 10 zápasoch 16 bodov, zaznamenal však druhý najvyšší počet strelených gólov, horší boli už len Liptáci. Pokiaľ teda útočníci Slovana nezačnú v najbližšej dobe skórovať a celý tím nezačne zbierať body, Slovan z boja o víťazstvo v ZČ vypadne.

 

Na základe spomenutých faktov a aktuálnej formy predpokladáme, že do predkola play – off sa napokon prebojuje Banská Bystrica a Nové Zámky, ktoré vo vyraďovačke narazia na Košice a Trenčín. Dukla sa síce výrazne priblíži k prvej šestke a celý boj podstatne zdramatizuje, mužstvá v hornej polovici tabuľky si ale pozície ustrážia, hoci s problémami. O čelo tabuľky bude do poslednej chvíle bojovať trojica Zvolen, Poprad a Michalovce, najväčší záujem o zisk tohto prvenstva budú mať Kamzíci. Trojica Detva, Nitra a Slovan si medzi sebou rozdelí tri horšie pozície v prvej šestke, všetky tri mužstvá ale budú spokojné, že sa vyhli predkolu vyraďovacej časti.

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Kristína Prievalská

 

PODOBNÉ ČLÁNKY