× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Komentár: Patrí Liptovský Mikuláš do extraligy?


25.02.2021

Do konca základnej časti Tipos extraligy ostáva ešte 9 kôl, no už teraz je jasné, ktorý tím skončí na poslednom mieste tabuľky. Druhý rok po sebe to bude Liptovský Mikuláš. Pre klub spod Tatier je táto sezóna vôbec jednou z najhorších v ich histórii, veď doposiaľ majú na svojom konte po 41 zápasoch len 18 bodov a vzhľadom na ich súčasnú kvalitu kádra je veľmi otázne, či ešte nejaké pribudnú. Za posledné roky nebolo žiadne družstvo tak dopredu odpísané ako sú momentálne Liptáci. Z toho dôvodu sa nám teda naskytá otázka. Patrí Liptovský Mikuláš do najvyššej súťaže? My sa v nasledujúcich riadkoch pokúsime na ňu nájsť odpoveď.

 

Výmena trénera už pred sezónou

Nevidí sa to často, priam je nevídané, aby sa klub rozhodol pre zmenu trénera už v priebehu prípravy na sezónu, avšak presne to sa udialo v Liptovskom Mikuláši. Po konci ročníka 2019/2020 skončil na lavičke Detvy ostrieľaný Josef Turek a o jeho služby prejavili záujem práve Liptáci. Samozrejme, ten počas leta vštepoval svojim zverencom určitý štýl hry, ktorým sa mali v Tipos extralige prezentovať. V auguste však prišla jedna vysoká a jedna tesná prehra s nabitým Popradom a po týchto výsledkoch sa generálny manažér MHk Milan Čanky dohodol s českým trénerom na ukončení spolupráce. Od 1. septembra sa tak kormidla ujal 60-ročný Milan Jančuška, ktorý mal za mesiac pripraviť káder na štart našej najvyššej súťaže. Ak si teda porovnáme, že v ostatných celkoch mali tréneri 3 až 4 mesiace na oboznámenie sa s tímom, v Liptovskom Mikuláši to musel niekdajší skvelý obranca zvládnuť za omnoho kratší čas. Pochopiteľne, nemal to náročné len on, ale rovnako aj hráči, ktorí si museli zvykať na nový herný štýl. Nepochybne tak môžeme povedať, že tento manéver výrazne ovplyvnil ich výkony v úvodnej časti sezóny a ktovie, ako by sa im darilo, nebyť tejto nečakanej výmeny.

 

Historický štart a kontumácie

To čo Liptovský Mikuláš predvádzal v úvode aktuálnej tiposextraligovej sezóny sa nedá považovať za nevydarený štart, ale skôr za hokejovú katastrofu, veď prehrali prvých 19 duelov, čím stanovili nový negatívny rekord súťaže a zapísali sa tak do histórie zrejme na veľmi dlhú dobu, pretože prekonať túto hranicu bude extrémne „náročné“. Svoje prvé víťazstvo zaznamenali Liptáci na ľade DVTK až 13.12.2020. Ešte však počas ich dlhej série prehier sa u nich vyskytla ďalšia nepríjemnosť navyše. Kvôli problému s prevodom licencie klubu hráči údajne nemohli nastúpiť na zápasy v Detve a Košiciach, vďaka čomu si v polovici novembra pripísali na svoje konto 2 kontumačné prehry a na základe súťažného poriadku im boli dokonca odčítané 3 body. Keby však vynechali ešte jedno stretnutie, boli by automaticky vylúčený z Tipos extraligy. To sa chvalabohu nestalo, no aj napriek tomu, to nemôžeme označiť inak ako obrovskú hanbu. Nie je to potupa len pre samotný Liptovský Mikuláš, ale aj pre celú našu elitnú súťaž. Ak sa chceme približovať top európskym ligám, takéto niečo sa jednoducho nemôže stávať a musíme to exemplárne trestať. V prvom rade to na nás vrhá zlé svetlo v zahraničí a v druhom rade je to podľa nás amaterizmus najvyššieho ranku. Táto kauza rozhodne tiež nezlepšila náladu v ich kabíne, čo logicky malo určitý vplyv aj na predvedenú hru a výsledky.

 

zdroj: HK Dukla Trenčín

 

Pomohli mladí Kanaďania

Liptáci si uvedomovali, že nutne potrebujú posilniť káder, a tak začiatkom decembra vystužili svoje rady o obrancu Kalleho Valtolu, brankára Karolusa Kaarlehta a piatich kanadských juniorov- Williama Portokalisa, Allana McShane-a, Tyllera Tullia, Davisa Jesusa Cartera Robertsona. Títo siedmi hráči dokázali na určitý čas spraviť z Liptovského Mikuláša konkurencieschopný tím a najlepší výsledok dosiahli koncom januára, keď pomerom 5:4 dokázali zdolať favorizovaný Slovan. Kanaďania však už odišli naspäť do zámoria a stredoslovenské družstvo momentálne sezónu doslova len dohráva. Okrem vyššie spomínaných hokejistov môžeme ešte vyzdvihnúť výkony Andreasa Štraucha Rudolfa Hunu, bez ktorých by na tom ofenzíva MHk bola oveľa horšie. Pozastavíme sa však pri druhom menovanom. Práve najstarší hráč súťaže je aktuálne aj najproduktívnejším korčuliarom svojho mužstva. Na jednej strane musíme uznať jeho nesporné kvality, no je na zamyslenie, či je v poriadku, aby čoskoro 41-ročný veterán bol útočným lídrom extraligového celku.

 

Takto určite nie!

Liptovský Mikuláš má veľké šťastie, že tento rok nikto nezostupuje, pretože v SHL je podľa nás viacero tímov, ktoré sú aktuálne kvalitnejšie ako Liptáci. Od svojho návratu medzi elitu tento klub ani raz nepostúpil do play-off a momentálne je len „fackovacím panákom“. Ak to má takto pokračovať aj v ďalších sezónach, bolo by lepšie, keby prenechal svoje miesto celku z našej druhej najvyššej súťaže. Napríklad Martin, Žilina či Spišská Nová Ves by boli omnoho väčším prínosom pre Tipos extraligu než takýto Liptovský Mikuláš.

 

autor: Kamil Schreiber | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY