× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

TRIEDA A BIEDA #41


01.03.2021

Za uplynulých sedem dní sa v extraligovom kalendári našli dve kompletné kolá našej najvyššej hokejovej súťaže. Piatok a nedeľa si pre nás pripravili dohromady päťdesiatosem presných zásahov. Spomínané dni pútali skôr tímovými výkonmi a najzaujímavejší pohľad priniesol boj o prvú šestku, ktorá ešte zďaleka nie je pevne daná. Zamotávať sa však začal aj vrch tabuľky.

TRIEDA

Šieste miesto na dohľad

Výrazný krok na ceste do prvej šestice tabuľky urobili Trenčania, ktorí si ako jediní z ostaných dvoch duelov pripísali plný počet šiestich bodov. Hodnota už tak cenných bodov je ešte vyššia, keď si posvietime na súperov, ktorých Dukla zdolala. V piatok na domácom ľade v súboji siedmeho s ôsmym tímom tabuľky totiž privítala košický celok. Východniari by sa taktiež radi prebojovali medzi najlepšiu šestku a v prvej tretine sa im to darilo napĺňať lepšie ako ich hostiteľovi, zvíťazili v nej 1:0. V bezgólovom prostrednom dejstve „vojaci“ ubránili tri početné výhody Košičanov, aby následne v tretej perióde tromi gólmi zvrátili nepriaznivý stav stretnutia a vyhrali dôležitý súboj 3:1. Dukla teda zdolala mužstvo, ktoré jej dýchalo na chrbát, no v nedeľu na ňu čakal ďalší neľahký zápas na ľade lídra zo Zvolena. Pod Pustým hradom síce prehrávali žlto-červení v štrnástej minúte už o dva góly, ale v ďalšom priebehu duelu už domácim priestor na gólovú radosť neponúkli. V poslednej minúte úvodného dejstva z presilovky znížili svoju stratu na protivníka. V nastávajúcich chvíľach predvádzali disciplinovaný výkon, ku ktorému pridali ďalšie dva zásahy do čierneho a zo stredu Slovenska si domov viezli tri body za výhru 3:2. Trenčín po úspešných extraligových stretoch stráca na vytúženú šiestu priečku už len jediný bod.

 

Zemplínska vlna zase o trochu dlhšia

Ukážkovou športovou formou disponujú v ostatnom období Michalovce. V nedávnych dvoch ligových kolách zaznamenali ďalšie víťazstvá, ktorými opäť o niečo viac natiahli sériu výhier v Tipos extralige. Pred víkendom zavítali do Nových Zámkov, s ktorými zviedli veľmi vyrovnaný boj. Puky padali do bránok len v druhej tretine, ktorej rezultát znel 1:1. Okrem dvoch gólov bolo k videniu aj rovnaké množstvo pästných súbojov, no tie skóre nemenia a šlo sa do predĺženia. V tretej minúte štvrtej časti zápasu strelili hostia víťazný gól na 2:1, ktorý okrem dvoch bodov do tabuľky znamenal aj zaokrúhlenie počtu víťazstiev po sebe na číslo desať. Motiváciu na nedeľu Zemplínčania hľadať veru nemuseli. Vo východniarskom derby pod Tatrami ich čakal súper, na ktorého strácali tri body a výhrou s Popradom by sa michalovský káder výrazne priblížil čelu tabuľky. Michalovčanom sa nakoniec  tento scenár aj podarilo naplniť a jedenástu výhru v rade zapisovali najmä vďaka vydarenej druhej tretine. Tú prvú síce o gól prehrali, no v strednej časti trikrát prekonali domáceho brankára a inkasovali iba raz. Keďže tretia perióda priniesla už len nevyužité presilovky na oboch stranách klziska, stav stretnutia sa už nezmenil a hostia za výhru 3:2 získali tri vzácne body. Tie ich vyšvihli už na tretie miesto, na ktorom sú len o skóre práve za druhými Podtatrancami a o dva body za zvolenským lídrom. Na východe republiky sa môžu tešiť z takmer bezchybného februára, ktorý bol naplnený len víťaznými ťaženiami so stratou iba dvoch bodov.

 

zdroj: Projekt Timeout (Miroslava Maťašová)

Ešte sa nevzdávajú

Treticu celkov, ktoré v ostatnom týždni neokúsili trpkosť prehry, uzatvára Miškovec. Klub spoza južných hraníc Slovenska stále živí nádej na prienik do prvej desiatky tímov po základnej časti. Pre tím z jedenásteho miesta je každý zápas náročný, obzvlášť v tejto fáze extraligy. V piatok DVTK cestoval do nášho hlavného mesta, v ktorom chcel využiť nie príliš oslnivú formu domáceho celku. Gólový účet stretnutia sa otvoril až v dvadsiatej piatej minúte a boli to práve hostia, ktorí tak učinili. O štyri minúty neskôr pridali ďalšiu presnú trefu a po dvoch dejstvách v Bratislave viedli 2:0. V záverečnej časti duelu však o svoj náskok prišli a víťaz zápasu sa šiel hľadať do predĺženia. To ale nemalo dlhé trvanie a hostia už v jeho prvej minúte gólom na 3:2 rozhodli o svojej dvojbodovej výhre. Následne v Maďarsku privítali súpera, na ktorého sa chcú v tabuľke dotiahnuť, a síce Banskú Bystricu. Postavenie tímov predpovedalo vyrovnaný súboj a tento predpoklad sa aj naplnil. Počas šesťdesiatich minút sa oba celky presadili dvakrát, no v predĺžení ani jeden z nich a rozlúsknutie museli priniesť až samostatné nájazdy. V nich sa našiel len jediný úspešný exekútor a keďže bol z radov domáceho mužstva, tak dva body do tabuľky sa zapisovali k názvu DVTK Miškovec, ktorý na desiatych „baranov“ stráca desať bodov.

 

BIEDA

Tentoraz bez bodu

Hokejisti spod Tatier zažili dva duely, na ktoré v aktuálnom ročníku nie sú až tak zvyknutí. V piatok a v nedeľu totiž z extraligového diania vyšli naprázdno. Prvá z prehier sa zrodila v stretnutí s Banskou Bystricou. Po dvoch tretinách síce Popradčania viedli 2:1, no chlieb sa začal lámať až v záverečnej časti, do ktorej domáci zaznamenali nástup ako hrom. Hneď z jej kraja strelili tri góly a už v piatej minúte tretej periódy sa im na skóre pozeralo lepšie, keďže z ich pohľadu to bolo 4:2. V rovnakej minúte Podtatranci znížili na rozdiel jediného gólu, no ďalší už nepridali a zo stredu Slovensku si neodniesli ani bod. V ďalšom extraligovom boji na nich čakala rozbehnutá michalovská mašina. Dôležité východniarske derby sa rozhodlo už počas prvých dvoch tretín, ktoré stanovili aj konečný rezultát, a to popradskú prehru 2:3. Popradčania si aj napriek prehrám udržali priebežné druhé miesto, no podobné duely by ich v zostávajúcich bojoch základnej časti mohli mrzieť.

 

V šestke už len tesne

Dve prehry museli prekúsnuť  aj Detvanci a z nedávneho piateho miesta je zrazu tuhý boj o udržanie si miesta medzi prvou šesticou. Piatkový duel s Nitrou bol okrem zápasu dvoch sedemdesiatbodových kádrov aj priamym súbojom o piate miesto. Výhodu domáceho ľadu mali „corgoni“ a do bodky ju využili. Úvodná tretina ešte presné zásahy nepriniesla. Následné dve dejstvá už gólové momenty ponúkli, no tešiť  sa z nich mohli len Nitrania. Hosťom z Detvy sa domáceho gólmana nepodarilo prekonať ani raz, inkasovali však štyrikrát a bitku o piatu priečku prehrali 0:4. V nedeľu do Detvy s chuťou konečne zvíťaziť pricestoval Slovan. Tieto plány začal plniť hneď od začiatku duelu a po dvadsiatich minútach viedol hosťujúci celok 4:0. Domáci počas nasledujúcich dvoch dejstiev strelili tri góly, ktoré ale stačili len na prehru 3:4. Detvanci teda nezískali ani bod a v tabuľke sa už musia obzerať za seba, keďže trenčianska Dukla na nich stráca už len jediný bod.

 

Dvanásť stretnutí, ktoré dodali záverečným bojom základnej časti ešte väčší náboj, vystrieda kompletný program troch extraligových kôl, ktorý môže priniesť ďalšie zápletky do poslednej fázy pred nadstavbovou časťou.

 

autor: Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY