× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Mal som nevybavené účty, hovorí Holešinský. Kubka verí vo víťazstvo v základnej časti


03.03.2021

V 44. kole privítala pred zápasom piata Nitra na domácom ľade lídra zo Zvolena. Domáci po druhý krát v sezóne nastúpili v bránke s kanadským gólmanom O´Connorom, hostia stavili na osvedčenú kartu v podobe Rahma. V aktuálnej sezóne sa tieto mužstvá proti sebe stretli tri krát, raz sa z víťazstva tešili „corgoni“, dva krát uspeli Zvolenčania, naposledy vysoko 6:1. Nitra však podobný scenár tentokrát nedopustila a v závere prvej tretiny troma zlepenými gólmi rozhodla o osude stretnutia a v zisk dôležitých troch bodov. Zvolen síce duel v priebehu tretej tretiny zdramatizoval, no viac než na dva góly sa nezmohol a z Nitry si okrem prehry 2:3 odnáša aj stratu líderskej pozície. Nie len priebeh stretnutia, či šance Zvolena na víťazstvo v základnej časti a aktuálnu formu oboch mužstiev zhodnotili v pozápasových rozhovoroch viacerí hráči.

Zápas začal aktívne, hneď v deviatej sekunde si domáci vypýtali faul, no presilovú hru nepremenili. Ofenzívnejším mužstvom boli v tejto fáze určite Nitrania, no z prvého gólu sa paradoxne tešili hostia, skórovať sa podarilo Pulišovi. „Corgoni“ dobývali bránu hosťujúceho celku aj naďalej, prelomiť obranné rady sa im podarilo gólom Finlaya v 17. minúte. Následne prišlo v 19. minúte vylúčenie hosťujúceho Radovana Bondru a domáce mužstvo dokázalo početnú výhodu zúročiť vo svoj prospech. O gól sa postaral Hrnka, ktorý šikovne tečoval strelu Nemca od modrej. „Dve chyby, jedna z mojej strany, oslabil som tím a dostali sme gól!“ sypal si popol na hlavu v pozápasovom hodnotení práve vylúčený útočník Zvolena, „myslím si, že rozhodla prvá tretina a hoci sme od tej chvíle mali tlak, vytvárali sme si šance, nedotlačili sme to tam,“ doplnil Radovan Bondra.

Áno, Nitrania zvíťazili v prvej tretine 3:1, po presilovkovom góle Hrnku, pridal presný zásah Holešinský, a to len 13 sekúnd po druhom góle domácich, o osude zápasu tak v podstate rozhodol záver prvej tretiny. „Forčekoval som hráča, urobil oblúk a videl som, že Juraj Šiška získal puk. Intuitívne som čakal na to, že ho nahodí, a keď sa tak stalo, natláčal som sa medzi dvoch hráčov, ktorí išli na mňa. Zamieril som brankárovi medzi nohy a prepadlo to,“ popísal situáciu strelec víťazného zásahu. Gól nitrianskemu útočníkovi určite chutil, čo potvrdil aj v pozápasovom hodnotení: „Sme hlavne radi za tri body, podali sme jeden kvalitný kolektívny výkon, každý blokoval strely, hrali sme jeden pre druhého,“ ozrejmil dnešný výkon „corgoňov“ odchovanec žilinského hokeja. Ten nemal ďaleko aj od hetriku Gordieho Howa, ku gólu a bitke mu chýbala už len asistencia. „Pri prvom góle som to tam púšťal, chalani sa ma aj pýtali, či som sa dotkol puku, avšak, iba som ho prepustil Šimonovi Nemcovi. Šimon vystrelil a dali sme z toho gól, čo je hlavné. Či som mal hetrik Gordieho Howa alebo nie, nerobím z toho vedu. Dôležité je, že sme skórovali,“ vyzdvihol víťazstvo svojho tímu Holešinský. A aký motív mal netradičný bitkár na pästnú výmenu s obrancom Zvolena, Petrom Hraškom? „Mal som určité nevyriešené účty, nebolo to úmyselné, no naposledy vo Zvolene ma zrazil, praskla mi kľúčna kosť, čiže som skoro mesiac pauzoval. V dnešnom zápase robil to isté, išiel na mňa špinavo, tak som si zastal sám seba,“ objasnil situáciu útočník Nitry.

Druhá tretina priniesla z oboch strán bojovný a útočný hokej, no góly nepriniesla. „Rytierom“ sa podarilo skórovať až v polovici tretej tretiny, zápas svojim presným zásahom zdramatizoval už spomínaný Radovan Bondra. „Tento hokej trošku pripomínal play – off, takto musíme hrať v každom jednom zápase, myslím, že sme si vytvárali veľmi dobré šance, tlačili sme sa do brány no nepadalo nám to. Musíme to pokúšať ďalej a snáď nám to už bude v ďalších zápasoch padať,“ pridal svoj pohľad útočník Zvolena, „neprestali sme hrať ani za stavu 3:1, pridali sme gól na 3:2, no škoda, dnes to tam nepadlo,“ doplnil Bondra. Menej spokojný s výkonom svojich zverencov bol hlavný kouč hostí, Peter Oremus: „S výkonom nemôže byť spokojnosť, pretože, keď dostaneme za minútu dva góly, ktoré rozhodnú o výsledku zápasu a pridáme k tomu slabú realizáciu našich šancí, s výkonom určite nemôžme byť spokojní. Aj tlak do brány bol z našej strany slabý, a v poslednej dobe dávame málo gólov, čo rozhoduje o tom, že sme menej úspešní,“ začal z ostra, „domáci zablokovali množstvo striel, realizácia našich striel musí byť taká, aby sme hráča obstrelili,“ priblížil aktuálne problémy mužstva tréner HKM.

zdroj: Projekt Timeout (Kristína Prievalská)

Boj o víťazstvo v základnej časti bude ešte veľký, no zvolenský kormidelník upokojuje situáciu: „Počas celej sezóny treba byť pokojný, máme šesť kôl do konca, to je ešte dosť zápasov a urobiť treba maximum pre to, aby sme v nich boli úspešní. Je však ešte veľa kôl na to, aby sme teraz niečo uzatvárali.“ Cieľom „rytierov“ však nateraz stále zostáva víťazstvo v základnej časti, čo potvrdil aj Branislav Kubka: „Samozrejme, čakajú nás ešte zápasy s mužstvami, ktoré sú vpredu, takže máme všetko vo svojich rukách. Tie musíme zvládnuť, na ne sa musíme sústrediť, a ak ich zvládneme, bude všetko v poriadku. V týchto zápasoch sa ukáže na čom sme.“ Zadák Zvolena, ktorý v predchádzajúcej sezóne pôsobil aj pod Zoborom zhodnotil tiež, z pohľadu Zvolena, neúspešný duel. „Začali sme dobre, prvých pätnásť minút bolo super, potom prišla jedna nešťastná chyba, bolo 1:1, oslabovka, 2:1, následne domáci pridali tretí gól, ušli nám, tie tri rýchle góly, nás trošku naštrbili. V druhej a tretej tretine sme si hrali opäť svoj hokej, no tie góly nám teraz nepadajú. Časom sa to zlomí, my musíme zostať pri našej hre. Myslím si však, že sme odohrali dobrý zápas, no dva góly sú proste málo,“ vyjadril sa pre náš web obranca HKM, čím potvrdil aj predchádzajúce slová svojho trénera. V januárovom zápase dokázal Zvolen nad Nitrou zvíťaziť vysoko 6:1, v čom bol podľa Kubku ten včerajší iný? „Bol to presne opačný typ zápasu, aj u nás to vtedy bolo celkom vyrovnané, nám tam proste napadali góly a bolo 6:1. Dnes však tie góly nie a nie padnúť, trafili sme dve tyčky, rovnako ako aj minulý zápas a nevieme to tam pretlačiť,“ uzavrel hodnotenie odchovanec zvolenského hokeja.

„Rytieri“ spomínaným gólom Radovana Bondru v tretej tretine zápas ešte zdramatizovali, v závere došlo aj k odvolaniu brankára Rahma, no domáci sa svojim obetavým výkonom ofenzívnemu tlaku Zvolena ubránili a pripísali si dôležité tri body do ligovej tabuľky. To potvrdil aj Holešinský: „Po prvej tretine sme si povedali , že je 3:1, to potrebujeme, vyhrávame o dva góly a hlavne sa musíme do ďalšieho priebehu zápasu sebavedomo pripraviť tak, aby sme neinkasovali, ustáli tlak až do konca, čakali na chyby súpera a dali ešte nejaký gól. Sme radi za ti body, Zvolen je v tejto sezóne veľmi dobrý, boli na prvom mieste, čiže sme radi za takéto ťažké víťazstvo a dúfam že to bude pokračovať,“ uzavrel hodnotenie večera muž zápasu na domácej strane. So zápasom bol spokojný aj kormidelník domáceho mužstva, Antonín Stavjaňa: „Tri rýchle góly v prvej tretine nám dali psychickú výhodu. Boli sme viac-menej v defenzíve a spoliehali sa na protiútoky. Sme veľmi radi za tri body,“ vyjadril sa v skratke tréner „corgoňov“.

autor: Radovan Slávik | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY