× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

KOMENTÁR: Čo nás čaká v extraligovom marci?


03.03.2021

Február ušiel ako voda a znenazdajky sme sa prehupli do mesiaca marec, ktorý je z extraligového pohľadu posledným mesiacom, v ktorom prebieha základná časť našej najvyššej súťaže. Z tohot hľadiska, bude preto aktuálny mesiac určite atraktívny, konečne sa totiž dozvieme, aké pozície si tímy pred play  - off vybudujú. V aktuálnej sezóne teda pre hokejového fanúšika nastáva to najlepšie hokejové obdobie, najmä ak sa jeho obľúbený klub prebojuje do vyraďovacej časti. Pred jej začiatkom je na programe ešte niekoľko zápasov, no v jednotlivých stretnutiach už cítiť, že play  off klope na dvere.

Na začiatku februára sme tvrdili, že dôjde k zamiešaniu poradia na čele tabuľky. Hoci prvé marcové kolo už máme za sebou, a s ním aj zmenu na líderskom poste, mesiac február uzatváral z trónu ligovej tabuľky HKM Zvolen. Žiadne mužstvo si však nevybudovalo ani len výraznejší náskok a celá situácia na čele ligovej tabuľky sa ešte viac zamotáva. Pozíciu skokana mesiaca február potvrdila len jedna z dvoch extraligových Dukiel, tá michalovská. Trenčania nenaplnili februárové očakávania a naďalej bojujú o účasť v prvej šestke. Mimo formu zostal Miškovec, Nové Zámky si v priebehu minulého mesiaca trochu polepšili. Poďme sa už ale pozrieť, čo prinesie v extralige tretí mesiac roku 2021.

 

Gordický uzol na čele

Situácia na čele tabuľky je šesť kôl pred koncom základnej časti extrémne zamotaná. Aktuálny líder, ktorým je po prvom, už uplynulom marcovom kole, Poprad, má na konte 87 bodov. Na začiatku februára mal tím na tejto pozícii 75 bodov, nárast lídra teda nie je výrazný. Za „kamzíkmi“ zaostáva iba o skóre Dukla Michalovce, tretí je so stratou jedného bodu HKM Zvolen. Dva body na lídra stráca aktuálne štvrtý Slovan. Extrémne vyrovnaná situácia, kde po každom kole môže byť na čele iné mužstvo, sľubuje atraktívny záver a bitku až do posledného kola. Dokonca ani piata Nitra, so stratou 11 bodov nie je úplne bez šance, hoci už len teoretickej. Predpokladáme, že o víťazstvo sa napokon pobijú iba prvé štyri kluby, no tipnúť si víťaza je takmer nemožné. Michalovce majú neuveriteľnú formu už tretí mesiac, ak si ju počas marca udržia, môžu to byť kľudne oni. Poprad sa ale pozície, ktorú zastával veľkú časť sezóny určite nebude chcieť vzdať. Zvolen má všetko vo svojich rukách, čakajú ho zápasy s priamymi súpermi o prvé miesto, no útočníkom Zvolena to momentálne príliš nepadá. Za touto trojicou, najmä z dôvodu horšej formy, zaostáva Slovan. Odvážny tip na záver odseku, o prvenstvo sa pobije Poprad s Michalovcami.

 

V hre je 21 bodov

V marci nás čaká rovnaká porcia zápasov, ako tomu bolo v predchádzajúcom mesiaci. Jedno kolo je už za nami, do konca základnej časti tak uvidíme ešte šesť ligových kôl, v ktorých môžu mužstvá získať osemnásť bodov. Nie je to málo a aj tímy, ktoré majú náskok okolo desať bodov, si nemôžu byť ničím isté. Najlepšiu formu na ich zisk majú Michalovce, v druhej polovici februára sa zadarilo aj Nitre, Detve, Košiciam a Trenčínu. Naopak tímy z čela tabuľky mali koniec februára zlý, napríklad Zvolen získal v štyroch zápasoch iba päť bodov a samotní hráči aj tréneri si uvedomujú, že to z ich ofenzívou momentálne nie je veľmi priaznivé. O nič lepšie však na tom neboli ani Slovan a Poprad.

 

Tesný súboj o prvú šestku

Okrem súboja o prvú priečku bude ostro sledovaný aj súboj o prvú šestku. Aj v ňom sa bodové rozdiely stenčili, zároveň sa ale do priameho súboja o posledné miesto zaručujúce štvrťfinále dostali už iba dva kluby – HC 07 Detva a HK Dukla Trenčín. „Podpoľanci“ majú na konte 73 bodov, Dukla o jeden bo menej. Či sa do tohto súboja pridá ešte nejaké mužstvo je otázne. Veľa bude záležať napríklad od zápasu medzi Duklou Trenčín a HK Nitra. V prípade, ak by zvíťazila Dukla, dotiahla by sa na Nitru a celý súboj by sa ešte zdramatizoval. Napokon, pridať sa môžu opäť aj Košice, aktuálne strácajú na Detvu dobehnuteľných 8 bodov. Rozhodovať sa teda určite bude medzi touto štvoricou a v tomto boji sa nám v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom prakticky nič nemení.

 

zdroj: Projekt Timeout (Kristína Prievalská)

 

21. marec 2021

Toto je dátum, kedy sa odohraním 50. kola definitívne dozvieme, komu sa skončí sezóna, kto bude musieť bojovať o play – off v predkole a kto naopak postúpi priamo do štvrťfinále. Spoznáme víťaza základnej časti, čiastočne sa rozdajú karty pred play – off a horná šestica bude čakať na svojich súperov. Nie však dlho, tempo zápasov už bude rýchle a o postupujúcich do štvrťfinále sa rozhodne ešte v aktuálnom mesiaci, prípadný piaty zápas, keďže sa hrá na tri víťazné, je na programe 30. marca. Porcia „klasických“ ligových zápasov bude teda rovnaká ako vo februári, prídavkom ale budú zápasy osemfinále.

 

„Čierny Peter“ sa pomaly odkrýva

S blížiacim sa koncom sezóny sa postupne odkrýva aj pozícia „Čierneho Petra“, o ktorej sme vo februári viackrát písali. Zatiaľ ho stále v rukách drží maďarský Miškovec a nepredpokladáme, že by sa to už malo zmeniť. Dvojica Banská Bystrica – Nové Zámky má aktuálne náskok 10 bodov, a aj keď teoretická šanca pre „ľadové medvede“ stále existuje, proti hovorí aktuálna forma maďarského celku. DVTK je dlhodobo mimo hernej formy, mužstvo zaznamenáva prevažne prehry a bolo by trúfalé predpokladať, že sa to v posledných troch týždňoch zmení. Okrem toho, spomínaná dvojica na desiatom, resp. deviatom mieste si svoje pozície bude chcieť uchrániť a oba tieto celky v poslednom období ukázali, že dokážu potrápiť aj súperov z hornej polovice tabuľky. Je preto takmer isté, že nejaké body si oba kluby ešte pripíšu a tým znemožnia Miškovcu predĺžiť si sezónu.

V marci nás opäť čaká veľa atraktívnych zápasov, vybrať tie najdôležitejšie je náročné, s nastupujúcim play – off budú pre každý tím dôležité všetky. Z hľadiska bojov a postavenia v tabuľke ale vyberáme zopár stretnutí, na ktoré sa budú zameriavať oči hokejovej verejnosti a ktoré budú určite stáť za pozretie.

 

HKM Zvolen – HC Slovan Bratislava - 5.3.2021, 18:00

HC MIKRON Nové Zámky – DVTK Jegesmedvék Miškovec - 7.3.2021, 16:00

HK Nitra - HK Dukla Trenčín - 7.3. 2021, 16:00

HKM Zvolen – HK Dukla Ingema Michalovce – 12.3.2021, 18:00

HK Poprad – HKM Zvolen – 14.3.2021, 16:00

HC Košice – HC 07 Detva – 19.3.2021, 18:00

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY