× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: Dôležitá bitka pod Zoborom


07.03.2021

Pred samotným záverom základnej časti Tipos extraligy čaká na každý z tímov ešte pätica podstatných duelov. V nedeľnom štyridsiatom šiestom kole sú na programe štyri súboje mužstiev z opačných polovíc tabuľky, stretnutie deviateho s jedenástym a veľavýznamné meranie síl v Nitre.

 

Kto z koho

Pozornosť bojov o prvú šestku bude patriť zápasu domácich „corgoňov“ s rozbehnutými Trenčanmi. Hosťujúci káder by víťazstvom v tomto dueli mohol Nitranom pekne zavariť a vtiahnuť ich do zápolenia o udržanie si miesta medzi hornou polovicou. Dukla totiž v posledných štyroch extraligových predstaveniach stratila iba bod, vylepšila si svoju tabuľkovú pozíciu a na piatu Nitru stráca päť bodov. Nitrania však disponujú podobnou formou a v ostatných piatich stretnutiach zaznamenali štyri trojbodové zápisy. Skóre tohtosezónnych vzájomných stretov vyznieva v prospech „vojakov“, ktorí v tomto ukazovateli vedú 4:1. Počet presných zásahov z týchto meraní napovedá, že by sme mohli byť svedkami gólových hodov zo strany Trenčanov, ktorí v aktuálnom ročníku dokázali celku spod Zobora streliť šesť, sedem a aj osem gólov. Naposledy to na sklonku januára v Trenčíne skončilo výhrou domácich 7:3.

 

Štvrtý stret

Teoretická nádej Miškovca na prienik medzi desiatku najlepších tímov sa zápasom v Nových Zámkoch môže priblížiť k svojmu rozplynutiu. Do konca základnej časti je síce v hre ešte pätnásť možných bodov, no momentálna strata maďarského tímu na vysnívanú métu je desať bodov. O jedenásť viac ako DVTK ich majú na konte Novozámčania, ktorí však v nedávnom období trikrát prehrali po predĺžení, vyhrali na Liptove a doma podľahli Popradu. Miškovec si v poslednom extraligovom dianí takisto vyskúšal predĺženie. V Bratislave ho „ľadové medvede“ rozhodli hneď v úvodnej minúte a o výhre s Banskou Bystricou rozhodli až samostatné nájazdy. V doterajších troch dueloch týchto tímov sa zakaždým zrodilo päť gólov. V dvojici prípadov si mužstvá rozdelili výhry 3:2 a v jednom súboji padali všetky góly len do siete DVTK.

 

Banskobystrický strašiak

„Barani“ by si radi definitívne zaistili istotu prvej desiatky, no v ceste im stojí súper najťažšieho kalibru, ktorý navyše bojuje o líderskú pozíciu. V zápise o stretnutí síce budú ako domáci figurovať Banskobystričania, ale zápas sa odohrá na ľade ich nedeľného súpera zo Zvolena. Na stredoslovenské derby sa Banská Bystrica nenaladila vôbec ideálne, a síce tromi prehrami. O niečo lepšie sú na tom „rytieri“, ktorí po dvoch prehrách naposledy porazili Slovan tesne 2:1. Zvolenčania však majú dôvod na úsmev pri pohľade na výsledky vzájomných duelov v aktuálnom extraligovom ročníku. V piatich stretnutiach s ich susedom totiž ani raz nespoznali trpkosť prehry. Banská Bystrica im dokázala uchmatnúť len jediný body, keď v decembri Zvolen zvíťazil až po predĺžení 5:4.

 

zdroj: Projekt Timeout (Miroslava Maťašová)

 

Naposledy favorit zaváhal

Ďalšia z veľkého množstva ťažkých skúšok čaká v nedeľu na Liptákov, ktorí privítajú Slovan. Bratislavský káder ešte nevzdáva boj o čelo a z Liptova si bude chcieť odniesť povinné tri body. Hostitelia to ale svojmu protivníkovi budú chcieť sťažiť, najlepšie však tak ako minule. Na konci januára sa Liptovskému Mikulášu podarilo tohto súpera zdolať v riadnom hracom čase 5:4. Okrem spomínaného deväťgólového stretnutia odohrali tímy v prebiehajúcej sezóne ešte dva osemgólové duely. V oboch sa tešil z víťazstva tím z hlavného mesta, ktorý porazil posledný celok tabuľky 6:2 a 5:3. Domáce mužstvo si do súboja nesie deväťzápasovú sériu prehier. Slovan po štyroch prehrách v rade zvíťazil v Detve a doma s Košicami, no nedávno podľahol Zvolenčanom 1:2.

 

Detva cestuje za lídrom

K boju o veľmi cenné body sa schyľuje v Poprade, kam zavíta Detva. Obe strany síce zvádzajú bitku na rôznych frontoch, no body im treba rovnako. Hostia sa chcú dostať späť medzi najlepšiu šesticu. O toto privilégium prišli v ostatnom extraligovom kole, keď doma podľahli Michalovciam a šiestu priečku zaujala trenčianska Dukla. Podtatranci potrebujú víťazný zápis k udržaniu si pozície ligového lídra. Do duelu s Detvancami si z ostatného diania vezú výhru z Nových Zámkov a z Miškovca. Tohtosezónne vzájomné strety napovedajú o veľkej vyrovnanosti síl, keďže každý z troch duelov skončil rozdielom jediného gólu. Najprv sa šlo do predĺženia, ktoré vo svoj prospech zlomila Detva, neskôr „kamzíci“ zvíťazili na ľade súpera 4:3 a naposledy o popradskom víťazstve rozhodli až samostatné nájazdy.

 

Derby na východe

Na Košičanov síce nečaká náročná cesta za svojím protivníkom, no o to ťažšia úloha je pre nich pripravená na štadióne Michaloviec. Zemplínčania sa pýšia úchvatnou šnúrou víťazstiev, naposledy zaváhali ešte devätnásteho januára doma s Popradom. Odvtedy sa však nesú na vlne trinástich výhier a v tabuľke stále výraznejšie stúpajú. Do kariet im hrá aj vzájomná bilancia s Košicami, s ktorými sa doteraz stretli päťkrát a v štyroch prípadoch sa tešili z úspechu. Jediné víťazstvo „oceliarov“ sa zrodilo na konci novembra minulého roku, keď na Zemplíne zvíťazili 1:0. Košičania by sa však určite nehnevali, keby sa k ich menu pripísal podobne gólovo chudobný trojbodový zápis aj v nedeľu. V bojoch o úspešný prienik do prvej šestky by im padli viac ako vhod už len víťazné extraligové merania síl. Domáci tím má ale reálnu vidinu prvého miesta po základnej časti a svoju šnúru bude chcieť znova o trochu natiahnuť. 

autor: Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY