× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

KOMENTÁR: Ohliadnutie za víťaznou sériou Michaloviec


09.03.2021

Nedeľňajšia prehra hokejistov Michaloviec v zápase proti Košiciam bola pre „líšky“ prvou od devätnásteho januára. Odvtedy ťahali Zemplínčania pozoruhodnú víťaznú sériu, ktorá sa zastavila na čísle trinásť. Toľko výhier v rade nedosiahol v tejto sezóne Tipos Extraligy žiaden iný tím. V tomto článku sa pozrieme na hlavné dôvody úspešného michalovského ťaženia.

 

Kvalitná defenzíva a pokojný brankár

V priebehu trinástich víťazných zápasov inkasovali Zemplínčania len sedemnásť gólov, čo  vytvára priemer len niečo vyše 1,3 inkasovaného gólu na jedno stretnutie. Ani raz počas tejto víťaznej série sa Dukle nestalo, aby jej súper v jednom dueli strelil viac ako dva presné zásahy, a to je pre defenzívu veľmi slušné vysvedčenie. Navyše, do výbornej formy sa dostal brankár Tomáš Tomek, ktorý v percentuálnej úspešnosti zásahov patrí medzi najlepších gólmanov extraligy a rovnako aj v priemere inkasovaných gólov na zápas. Samozrejme, na kvalitných defenzívnych číslach nemajú podiel len brankári a obrancovia, ale celé mužstvo, ktoré poctivo dodržiavalo nastolený systém trénera Valtonena.

 

Trénerský faktor

Novembrový príchod spomínaného Tomeka Valtonena na lavičku Michaloviec sprevádzala vlna rôznych diskusií. Popravde, po jeho nástupe ešte chvíľu trvalo, kým to na Zemplíne začalo fungovať. Aktuálne však už môžeme konštatovať, že práca fínskeho kormidelníka prináša to správne ovocie, pričom šnúra trinástich zápasov bez prehry bola jeho doterajším vrcholom. Na formu „líšok“ pod vedením fínskeho lodivoda sa dá pozrieť nielen v kontexte spomínanej série bez prehry, ale aj v horizonte dlhšieho časového obdobia. Pred prehrou proti Košiciam platilo, že z posledných dvadsiatich šiestich ligových stretnutí nebodovali Michalovce iba v jedinom. Tieto výsledky sa, samozrejme, začali prejavovať aj v tabuľke. V tej sa Michalovčania dostali na dostrel k jej úplnému čelu. Ak si zoberieme do úvahy, že ešte nedávno naň strácali dvojciferný počet bodov, ide o znamenitý progres.

 

zdroj: Projekt Timeout (Miroslava Maťašová)

 

Vyrovnaný a vhodne doplnený káder

V rámci michalovskej bodovej produktivity dominuje Christophe Lalancette, ktorý si na svoje konto v doterajšom priebehu sezóny pripísal štyridsaťdva individuálnych bodov. Za týmto kanadským legionárom sa nachádza väčšia medzera, no následne je to v tabuľke michalovskej produktivity poriadne vyrovnané.  Za zmienku určite stojí, že veľmi vysoko sa v nej nachádzajú obrancovia - Graeme McCormack je druhý, Jordonovi Southornovi patrí delená tretia priečka. Sila mužstva je rozložená do všetkých formácií, káder má dostatočnú šírku aj vyrovnanosť. Práve vďaka tomu sa „líšky“ v priebehu víťaznej série dokázali úspešne vyrovnať s niekoľkými absenciami. Na úspešných michalovských výsledkoch mali výrazný podiel aj hráči, ktorí prišli do Dukly v priebehu sezóny. Skúsený Fín Antii Erkinjuntti si od svojho príchodu na Zemplín drží priemer bod na zápas, pričom v prvej polovici víťazného ťaženia jeho forma výrazne gradovala. Ako veľmi cenná posila sa ukazuje aj Jakub Suja a do dobrej fazóny sa rozohral aj mladý obranca Dávid Mudrák.

 

Víťazná mentalita

Ako už bolo spomenuté, v prvej polovici sezóny sa Michalovčanom ani zďaleka nedarilo napĺňať papierové predpoklady, ktoré ich pasovali do pozície jedného z ligových favoritov.  „Líšky“ nezvládli viacero tesných a dobre rozohraných stretnutí, v ktorých ich súperi často dokázali vyťažiť z minima maximum. Postupne sa karta obrátila a kolektív okolo kapitána Vladimíra Mihálika sa naučil zvládať zlomové momenty zápasov, ako aj ich tesné koncovky. Stačí spomenúť tesné víťazstvá na Slovane, v Košiciach, Poprade alebo úspešne zvládnuté predĺženia poprípade nájazdy v Nových Zámkoch, resp. doma proti Zvolenu a Trenčínu. Každý z týchto výsledkov pomohol zvýšiť herné sebavedomie a psychickú odolnosť mužstva, ktoré majú na úspechu  v prakticky každom športe nezanedbateľný podiel.

 

autor: Samuel Brecko | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY