× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: Finále základnej časti


21.03.2021

Dnes sa v extraligovom kolotoči odohrá posledné kolo základnej časti sezóny 2020/2021. Po piatkovom kole je už známy víťaz základnej časti ako aj celá prvá šestka, rozhodnúť sa môže ešte o pozíciách na siedmom až desiatom mieste, nakoľko tu je bodový rozdiel minimálny, a rovnako tak aj o umiestnení na štvrtej a piatej priečke, či na druhej a tretej priečke. Známe je jedna štvrťfinálová dvojica, večer sa dozvieme aj zloženie tej druhej. Dnešné kolo sa však bude niesť skôr v duchu príprav na najdôležitejšiu časť sezóny, hlavne u tých mužstiev, ktorým už prakticky o nič nejde.

 

Súboj o domáce prostredie

Výhoda domáceho prostredia je v play – off nesmierne dôležitá, hoci v tomto ročníku absentuje faktor fanúšikov. I tak je ale pre kluby výhodnejšie mať istotu prípadného siedmeho zápasu v domácom prostredí a práve o to bude v poslednom kole na diaľku bojovať Slovan a Nitra. Slovanisti sa predstavia vo Zvolene, kde nastúpia proti Banskej Bystrici. Aktuálny náskok „belasých“ pred „corgoňmi“ sú dva body a konečnú štvrtú priečku majú vo svojich rukách, stačí im zvíťaziť. No aj v prípade prehry alebo zisku iba jedného bodu, sa Slovan môže udržať na štvrtej priečke. „Barani“ síce tiež ešte môžu vylepšiť svoje konečné umiestnenie, no budú sa musieť spoľahnúť na prehru Nových Zámkov. Okrem toho, aj prípadne deviate miesto im pozíciu v predkole play – off nezlepší, a tak by išlo iba o kozmetickú úpravu.

 

zdroj: Projekt Timeout (Denis Sivák)

 

Derby prakticky „o nič“

Aj takto by sme mohli nazvať zápas medzi Detvou a Zvolenom. Domáci si víťazstvom v Košiciach zabezpečili istotu priameho postupu do štvrťfinále, hostia zase domácim víťazstvom nad Miškovcom celkové prvenstvo v základnej časti. Obom mužstvám tak nepôjde v podstate o nič, najmä z pohľadu ligovej tabuľky. Na obdobie najbližších dní však ide pre oba celky o posledný súťažný zápas, a tak je isté, že si ho hráči budú chcieť užiť. Avšak iba do takej miery, aby ani v jednom kádri nedošlo k zbytočnému zraneniu a oslabeniu svojho mužstva pred cestou za celkovým prvenstvom v sezóne.

 

Rozlúčka so sezónou

Tá sa uskutoční na Liptove, kde domáci celok privíta DVTK Miškovec. Oba tímy dnes odohrajú posledný súťažný zápas tejto sezóny a pri pohľade na kalendár si iste všetci uvedomujú, že hráči oboch kádrov budú pomerne dlhú dobu bez hokeja. Liptáci budú chcieť v domácom prostredí zlomiť negatívnu sériu prehier, veď naposledy sa z víťazstva tešili ešte v januári. Mužstvo z Maďarska je na tom o čosi lepšie, no ani forma „ľadových medveďov“ nie je oslnivá. Aj v tomto zápase teda svojim spôsobom nepôjde o nič, iba o to, ktorý tím sa bude chcieť s nevydarenou sezónou rozlúčiť víťazstvom.

 

Boj o najlepšie pozície

Na Zemplín pricestujú hráči Nitry a v tomto zápase predsa ešte o niečo pôjde. Hosťujúcej Nitre o teoretickú možnosť začať štvrťfinále so Slovanom v domácom prostredí, domácim Michalovciam o udržanie si druhej priečky. Alebo aj nie, v prípade, ak by „líšky“ chceli pred play – off kalkulovať. Druhé miesto im totiž prinesie súpera zo štvorice, ktorá odohrá predkolo play – off, tretie miesto by im do štvrťfinále pridelilo už isto šiestu Detvu. Kalkulovať sa však nevypláca, nepredpokladáme, že by to domáci robili, a pred najdôležitejšou časťou sezóny sa budú chcieť naladiť víťazstvom. Šance Nitry na štvrtú priečku sú už len teoretické a aj v prípade ich víťazstva by záležalo od výsledku Slovana Bratislava.

 

Posunie sa Poprad na druhé miesto?   

Zaujímavý zápas sa odohrá aj v Poprade, domáci celok privíta Duklu Trenčín. Poprad má istotu tretej priečky, ak by si ju chcel vylepšiť, musí zvíťaziť a zároveň čakať na výsledok Michaloviec. V tomto momente by „kamzíci“ narazili vo štvrťfinále na Detvu, ich prípadný posun na druhú priečku im môže priniesť súpera z dolnej štvorice, kam patria aj Košice či Trenčín. Ani v tomto prípade nepredpokladáme, že by domáci celok kalkuloval a určite bude chcieť zajtra zvíťaziť a posunúť sa vyššie, čo v konečnom dôsledku môže byť výhoda v prípadnom semifinále alebo finále. Trenčanom ide nanajvýš o udržanie si siedmej priečky, no z ich pohľadu to do ďalších bojov nie je nijako dôležité, jedine že by sa do finále prebojovali spolu s mužstvo na ôsmom mieste.

 

Súboj tabuľkových susedov

Zápas medzi ôsmym a deviatym mužstvom môžeme charakterizovať ako súboj tabuľkových susedov, avšak iba z pohľadu aktuálneho umiestnenia, bodový rozdiel medzi týmito mužstvami je pomerne veľký. Obe mužstvá môžu po skončení dnešného kola ešte zmeniť svoje konečné umiestnenie, no nepôjde o výrazné posuny a z pohľadu výhodnejšej pozície to pre tieto dva tímy nič neznamená. Je možné, že tento zápas je akousi generálkou pred predkolom play – off, dá sa totiž predpokladať, že v osemfinále tieto tímy narazia práve na seba. Vo vzájomnom zápase tak určite nevytiahnu všetky tromfy a pôjde skôr o opatrnejšie stretnutie.

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY