× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Rozhovor s hráčom týždňa: Rudolf Huna


26.03.2021

Najstarším hráčom v prebiehajúcej sezóne Tipos extraligy je Rudolf Huna. Skúsený útočník oslávi v máji štyridsiate prvé narodeniny. Hokej mu však zjavne stále chutí. Na svoje bodové konto si v tomto ročníku pripísal slušných tridsaťjeden kanadských bodov, pričom v poslednom týždni základnej časti mal bilanciu tri presné zásahy a jedna asistencia. Preto sme sa rozhodli vybrať ho do našej tradičnej rubriky a oslovili ho na rozhovor. 

 

Kapitán Liptovského Mikuláša počas tejto sezóny prekročil hranicu päťsto kanadských bodov v najvyššej slovenskej súťaži a zaujal aj tým, že v rámci svojho tímu bol najvyťaženejším hráčom. „Človek by mal byť na seba vždy kritický. Podarilo sa mi nazbierať nejaké tie body, nie je to však len moja zásluha, podiel na tom majú aj moji spoluhráči. Mám svoje roky, som rád, že to telo zvládlo. Samozrejme, že po takejto porcii minúť potrebujem oddych,“ vyjadril sa Huna k jeho individuálnej výkonnosti. Z tímového hľadiska to už také svetlé nebolo – Liptovský Mikuláš už v druhom ročníku po sebe obsadil suverénne poslednú pozíciu, s čím jeho líder, pochopiteľne, veľmi spokojný nebol. „Sezóny ako táto alebo minulá sa hodnotia veľmi ťažko, vieme, ako sme dopadli. Pozitívne je aspoň to, že sme sa vrátili na domáci zrekonštruovaný štadión a že priestor dostali mladí chlapci, ktorí môžu rozvíjať svoj potenciál.

 

Najstarší z bratskej trojice Hunovcov odohral svoj prvý duel v najvyššej slovenskej súťaži už v ročníku 1997/1998. Celkovo v nej nastúpil už vyše sedemstokrát, a tak vie z vlastnej skúsenosti porovnať jej súčasnú úroveň s minulosťou. „Hokej sa každým rokom mení. Hra sa zrýchľuje, zjednodušuje. Svetový trend je taký, že vládnu mladšie ročníky, a rovnako to je aj na Slovensku. To, že mladí hráči dostávajú veľký priestor, je dobré, no na druhej strane, mužstvá treba vystužiť aj skúsenými hokejistami, ktorí ich vedia usmerniť. To už je však na zvážení každého klubu,“ myslí si skúsený krídelník. V súvislosti s mladými hráčmi treba povedať, že pomerne veľa ich v tomto ročníku nastupovalo aj za Liptákov. V približne dvadsiatich dueloch posilnila posledné mužstvo tabuľky pätica mladých Kanaďanov, po ktorých príchode sa herný prejav aj výsledky tímu zlepšili. Prínos Jesusa, Robertsona, McShanea, Portokalisa a Tullia hodnotí kladne aj náš respondent. „Mužský hokej bol pre nich niečím novým, keďže prišli z juniorskej súťaže. Bolo však vidno, že sú to šikovní hokejisti, určite nám pomohli. Naši domáci mladíci si z nich môžu zobrať príklad, ako sa trénuje vo svete, aby mohli napredovať.“

 

zdroj: SITA

 

Rudolf Huna má za sebou dlhoročnú kariéru, počas ktorej si okrem slovenských klzísk vyskúšal aj zahraničné – legionárčil v Rusku, Švédsku, Česku aj Nemecku, za Lev Poprad si zahral v KHL. V rôznych tímových pôsobiskách sa mu podarilo dosiahnuť niekoľko tímových úspechov. „Nikdy nezabudnem na prvý titul v drese Košíc, ktoré sa vtedy stali majstrom prvýkrát po desiatich rokoch. O rok na to sa nám podarila obhajoba, bola to špecifická séria, keďže na druhej stráne stál Slovan s mojimi bratmi. Vážim si aj druhé miesto v českej lige, postup do najvyššej súťaže vo Švédsku či dve tretie miesta na Spenglerovom pohári,“ spomína mikulášska „dvadsaťjednotka“. Z Hunových rovesníkov pôsobia v Tipos extralige len obrancovia Branislav Mezei a Tomáš Starosta. Väčšina hokejistov po štyridsiatke už buď nehrá profesionálny hokej, alebo rozmýšľa o konci kariéry. Zvažuje zavesenie korčúľ na povestný klinec aj Rudolf Huna? „Momentálne ma čaká ešte niekoľko tréningov v Liptovskom Mikuláši. Následne si potrebujem dobre oddýchnuť po fyzickej aj psychickej stránke. Až potom sa budem zamýšľať nad ďalšou sezónou. Skôr som však nastavený tak, že by som chcel pokračovať,“ uzavrel Huna, ktorý si v televízii nenechá ujsť zápasy vyraďovacej časti. „Podľa mňa môžeme očakávať vyrovnané play-off. Je to špecifická sezóna, hrá sa bez divákov, takže zaniká výhoda domáceho prostredia. Ja osobne mám štyroch hlavných adeptov na titul - Michalovce, Poprad, Zvolen a Slovan. Play-off je ale nová súťaž. Šancu uspieť majú aj ďalšie mužstvá, vrátane tímov hrajúcich v kvalifikácii,“ ponúkol svoj pohľad na možného víťaza vyraďovacej časti.

 

autor: Samuel Brecko | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY