× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zaskočí Detva Podtatrancov a bude prekvapením aj v play-off?


29.03.2021

Základná časť skončila a v nedeľu sme spoznali posledných dvoch účastníkov štvrťfinále. Pred nami je teda najdôležitejšia časť ligy. Tá bola v doterajšom priebehu, s výnimkou Liptovského Mikuláša, vyrovnaná. Mimoriadne napínavé boli najmä stretnutia medzi Popradom a Detvou. Práve tieto dva tímy sa proti sebe postavia v play-off a máme sa na čo tešiť.

 

Celky sa stretli až šesťkrát, štyrikrát v lige a dva razy v Kaufland Cupe. Zo štyroch víťazstiev sa tešili „kamzíci“, raz „medvede“ a raz sa zrodila remíza. Napriek tejto optickej prevahe ale nemôžeme očakávať jasnú záležitosť Podtatrancov. S výnimkou prvého stretu v Kaufland Cupe, kedy celok spod Tatier zvíťazil 4:0, vždy rozhodol jediný gól. K tomu sa až dvakrát išlo do predĺženia a raz do nájazdov. Pred nami je teda zaujímavá séria, v ktorej môžu rozhodnúť viaceré faktory či maličkosti. Poďme si priblížiť tri z nich.

 

Obávaný popradský útok

Už minulú sezónu dokázal Poprad poskladať veľmi silný tím, čo dokazoval aj na ľade, no dôvod ich stopky je známy. Jadro tímu ostalo pokope aj túto sezónu a výrazne ho posilnili Dávid Skokan a Marcel Haščák. Do prvého útoku sa k nim pridal Patrik Svitana a o najnebezpečnejšiu ofenzívu bolo postarané. Svoju silu potvrdzovali od začiatku sezóny a už v treťom dueli nazbierali títo traja hráči pri demolácii Banskej Bystrici dokopy desať bodov. Až na pár stretnutí si produktívnu formu udržali v celom aktuálnom ročníku. Marcel Haščák sa stal najlepším strelcom ligy a zároveň jej najproduktívnejším hráčom. Patrik Svitana je druhý najproduktívnejší hráč ligy a v počte asistencií ho prekonal iba Michal Chovan. Dávid Skokan skončil na šiestej pozícii v tabuľke produktivity. Na krátky čas boli traja menovaní najproduktívnejšími hráčmi ligy. Dokopy nazbierali až 177 bodov. Hlavná zbraň Popradu je teda jasná. Napriek tomu, že si to uvedomuje každý klub a snažia sa túto zbraň eliminovať, je táto trojica takmer každý zápas zodpovedná za väčšinu gólov. Podarí sa Detve konečne efektívne eliminovať tento útok alebo bude ich dôvodom na vypadnutie?

 

zdroj: Miroslava Maťašová

 

Skúsený a nevypočítateľný Bokroš

Detva takisto poskladala zaujímavý káder a zámorskí hráči boli prísľubom atraktívneho hokeja. Najzaujímavejšia akvizícia paradoxne nebola na hráčskom poste, ale trénerskom. Do Detvy zavítala neočakávaná posila Ernest Bokroš, bývalý lodivod slovenskej reprezentácie do dvadsaťjeden rokov. Kombinácia skúseného trénera a zámorských hráčov žala úspech a Detva sa stala najväčším prekvapením extraligy, keď sa usadila na šiestej priečke zabezpečujúcej priamu účasť vo štvrťfinále. Popritom nechala za sebou tímy ako Trenčín, Košice či Banská Bystrica. Pri úspechoch Detvy sa častokrát skloňovala skúsenosť šéfa detvianskej lavičky a jeho schopnosť reagovať na akýkoľvek vývoj stretnutia. Má teda veľký podiel na tom, že jeho zverenci zaskočili nejedného favorita. Podtatrancov však v šiestich stretnutiach tejto sezóny zaskočili iba raz. Nájde na nich tréner Bokroš konečne správny recept a dokážu „medvede zožrať kamzíkov“ alebo budú „kamzíci“ príliš rýchli?

 

Nevýrazná obrana Popradu

Celok spod Tatier odohral skvelú sezónu. Tridsať z päťdesiatich kôl strávil na prvej priečke a väčšinu zvyšných kôl na druhej. Realita je ale taká, že pôsobenie ukončili „až“ na treťom mieste. Dôvodom sú najmä výkony zo záveru základnej časti. Poprad inkasoval veľké množstvo gólov, čo naznačilo ich slabinu a prehrali aj oba priame súboje o vrch tabuľky proti Zvolenu a Michalovciam. Podtatranci inkasovali v posledných piatich dueloch až dvadsaťjedenkrát. Pre porovnanie, „rytieri“ vyťahovali zo svojej bránky trinásť pukov a „líšky“ iba deväť, pričom sedem kúskov dostali v jedinom zápase proti Zvolenu. Popradčania mohli stratiť ešte viac bodov, ale zachránila ich veľká útočná sila a schopnosť strieľať góly. Ako sa vraví, play-off je najmä o dobrej defenzíve a kvalitných výkonoch brankára. Jedno aj druhé v mužstve podtatrancov na konci základnej časti chýbalo. Pre nich bude dôležité, aby dokázali tieto problémy napraviť, pretože môžu skončiť skôr, než by čakali. Napriek tomu ide o jedno z najskúsenejších mužstiev a na čele s ostrieľaným kormidelníkom Mikulom si tieto nedostatky určite uvedomujú. Bude Poprad schopný zapracovať na defenzíve alebo to bude ich achilovou pätou aj v play-off a čaká ich koniec s trpkou príchuťou?

 

Vzájomné zápasy z aktuálnej sezóny:

22. 09. 2020 CUP Poprad – Detva 4:0

24. 09. 2020 cup Detva – Poprad 3:3

08. 11 2020 TEL Poprad Detva 2:3 pp.

29. 11. 2020 TEL Detva – Poprad 3:4

29. 01. 2021 TEL Detva – Poprad 2:3 sn.

07. 03. 2021 Poprad – Detva 4:3 pp.

 

autor: Daniel Kopáč  | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY