× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zostavy základnej časti podľa redakcie Timeout (2. časť)


03.04.2021

Približne počas šiestich mesiacov základnej časti Tipos extraligy sme mali možnosť sledovať päťdesiat kôl súbojov elitných slovenských hokejových mužstiev. Rovných tristo súťažných stretnutí nám prinieslo 1792 presných zásahov, z ktorých sa na ľade nezrodilo desať, nakoľko prišli po dvoch kontumáciách. Nádherné hity, oku lahodiace rozvlnenia sietí či perfektné technické parádičky, nad ktorými sa zastaví myseľ. Dianie na tunajších klziskách potvrdilo podceňovanú kvalitu najrýchlejšieho kolektívneho športu hrajúceho sa na Slovensku. I my, členovia redakcie Projektu Timeout sme všetko pozorne sledovali, aby sme už tradične po konci prvej fázy súťaže mohli skromne vyjadriť subjektívny názor a zvoliť najlepšiu šesticu základnej časti podľa jednotlivých redaktorov.

 

 

MARIÁN KUBÍK

Tomáš Tomek - pri tomto poste som zvažoval možnosť v podobe švédskeho brankára Robina Rahma, ktorý je s Tomášom Tomekom v mojich očiach najspoľahlivejším brankárom ligy. Voľba však napokon padla na extraligovú stálicu „Rudyho”, ktorý má výrazný podiel na michalovskom úspechu. Spočiatku síce čelil nepriazni zo strany fanúšikov „líšok“, no verím, že postupom času si získal ich srdcia. Patrí k najvyťaženejším brankárom a napriek tomu si drží viac než solídne štatistiky, ktoré zdobí štyrmi čistými kontami. 

 

Carl Ackered - na začiatku sezóny bol na hrane „prepustenia” z kádru Trenčína, no jeho zotrvanie sa ukázalo ako jednoznačne najlepší možný krok. Tento produktívny švédsky obranca si drží priemer jedného bodu na zápas, čo je na obrancu veľmi slušné číslo.

 

Mike Dalhuisen - obranu uzatváram druhým legionárom, ktorým je Mike Dalhuisen - jeden z najlepších hráčov v štatistikách +/-. Okrem toho, že sa naň dá spoľahnúť v defenzívnych činnostiach, prispieva svojimi výkonmi aj popradskej ofenzíve. Patrí k hráčom, ktorí majú v drese Kamzíkov najväčší icetime a myslím, že je do tohto výberu správnou voľbou.

 

Radovan Bondra – zvolenský forvard sa nechal pred sezónou počuť, že by rád prispel mužstvu zvýšenou produktivitou a dnes môžeme s určitosťou konštatovať, že svoj cieľ plní dostatočne. Vďaka skvelej strele a svojim fyzickým parametrom je nielen  ťažko odstaviteľným od puku, ale aj nebezpečným pri zakončení. Výborne pracuje v predbránkovom priestore a keď je to potrebné, nerobí mu problém zastať sa svojich spoluhráčov.

 

Marcel Haščák - ako by tento výber vyzeral bez najlepšieho strelca ligy? O výkonoch tohto kanoniera netreba viesť rozsiahle debaty a osobne si myslím, že bez neho by bola ofenzíva Popradu polovičná. Figuruje v podstate pri tretine zo všetkých gólov Kamzíkov v tejto sezóne a proti každému súperovi sa presadil minimálne dvakrát.

 

Miloš Kelemen - talentovaný útočník a rodák zo Zvolena je pre mňa najväčším prekvapením tejto sezóny. Podľa môjho skromného názoru zaznamenal zo všetkých hráčov najväčší progres a zaslúžene sa stal stabilným členom prvého útoku Rytierov. Je produktívny, nevynechá žiadny súboj a je to pravý hokejový bojovník, ktorého potrebuje každé mužstvo. Pred sebou má určite sľubnú budúcnosť. 

 

Prekvapenie ročníka: Miloš Kelemen

 

zdroj: Projekt Timeout (Kristína Prievalská)

 

 

RADOVAN SLÁVIK

Henri Kiviaho - brankár Nových Zámkov ma zaujal hneď po príchode do tohto klubu. V podstate neznámy hráč si prvými zápasmi a zákrokmi v nich spravil v extralige dobré meno a hoci sa neskôr „býkom" nedarilo, fínsky brankár podával dobré výkony. V prípade, ak by nastupoval v niektorom z lepších tímov, predpokladám, že by kraľoval štatistikám brankárov celej extraligy. 

 

Carl Ackered - obranca Trenčína podáva stabilné a dobré výkony, keďže ide o ofenzívny typ, patrí aj k najproduktívnejším obrancom ligy, čo je hlavný dôvod, prečo ma zaujal. V play-off môže byť jednou z opôr Dukly a dôležitým hráčom na ľade.

 

Šimon Nemec - mladý obranca Nitry dostáva na ľade stále viac a viac priestoru a je ho aj vidieť. Hoci sa nevyhne chybám, čo je v jeho veku prirodzené, má veľký potenciál do budúcnosti a je dobré, že dostáva príležitosti, za ktoré sa trénerom odvďačuje gólmi či asistenciami. Na svoj vek má veľký prehľad a dokáže hrať vyrovnaný hokej s oveľa skúsenejšími hokejistami.

 

Mikko Nuutinen - útočník Zvolena ma zaujal najmä svojou produktivitou a vyrovnanými výkonmi. Patrí k bodovým lídrom zvolenského tímu. Angažovať fínskeho útočníka bol pre Zvolen výborný krok a Nuutinen potvrdil svoje kvality.

 

Adrián Holešinský - útočníka Nitry som si všimol ešte počas prípravných zápasov a odvtedy som ho viac sledoval. Hoci mal počas sezóny viacero „hluchých" období, návrat do zostavy po zranení aktuálne ukazuje jeho veľký potenciál a šikovnosť. Momentálne patrí k pravidelne bodujúcim hráčom „corgoňov", na ľade dostáva aj viac priestoru a ten využíva najlepšie, ako vie.

 

Marcel Haščák - popradský útočník aj túto sezónu potvrdzuje svoje vynikajúce kvality a čuch na góly, od začiatku ročníka patrí k lídrom „kamzíkov" a so spoluhráčmi v útoku ma výrazný podiel na aktuálnom umiestnení Popradu v ligovej tabuľke. O jeho kvalitách svedčí aj to, že v prebiehajúcej sezóne prepísal zopár popradských rekordov a v bodovaní určite bude pokračovať aj v jej ďalšej časti, navyše jeho presné zásahy väčšinou stoja za pozretie.

 

Prekvapenie sezóny: Miloš Kelemen

 

 

SILVESTER BOBKO

Tomáš Tomek – s príchodom novej sezóny naskočili extraligové tímy na trend zahraničných brankárov. Pozíciu jednotky zastával slovenský gólman od začiatku iba v Michalovciach, neskôr sa situácia podobne vykryštalizovala i v Košiciach či Banskej Bystrici. Ak niekto má výrazný podiel na tom, že defenzíva Michaloviec si vyslúžila prívlastok najlepšia, rozhodne je to skalický rodák.

 

Adam Drgoň – tri roky spojené so Zvolenom sú minulosťou, po skúsenom obrancovi siahlo vedenie Popradu, do ktorého skladačky trnavský rodák milimetrovo zapasoval. Realizačný tím „kamzíkov“ vyťažil z Drgoňa maximum – poskytol mu potrebný priestor, a ten náležite zužitkoval. Okrem vynikajúceho plnenia defenzívnych povinností dokázal svoju veľkosť i na pozícii režiséra presilových hier z modrej čiary. V tridsiatich šiestich rokoch zažíva svoju životnú kariéru a ktovie, ako ju zakončí. 

 

Carl Ackered – odchádzajúceho McCormacka potrebovali pod Hradom Matúša Čáka nahradiť, preto padla voľba na slovenským fanúšikom neznáme meno. Ostrovná EIHL veľké nadšenie nevzbudzuje, vďaka čomu dávalo Švédovi šancu uspieť minimum priaznivcov. Ako sa postupom času ukázalo, vedenie Dukly vie čo robí a severská hokejová škola sa jednoducho nezaprie. Príbeh sympatickej trenčianskej päťky detailnejšie opisovať netreba.

 

Marcel Haščák – čo povedať o popradskom ostrostrelcovi? O jeho povestnej strele švihom sa musí súperovým brankárom aj snívať. Na sekundu stačí klipnúť očami a ťažko zastaviteľnú ránu ani nebádať. Ovládnutie streleckej produktivity i prekonanie historických klubových štatistík je dôkazom toho, že Haščák má stále čím prekvapiť. Kvalitatívne našu ligu zrejme prevyšuje, preto sa naskytá otázka či nemožno očakávať jeho návrat za hranice. 

 

Michal Chovan -  košický kapitán sa zachoval voči svojmu zamestnávateľovi veľmi sympaticky a napriek množstvu ponúk v metropole východu zotrval. Jeden z najkvalitnejších slovenských extraligových hokejistov síce po svojom boku tentokrát nemal až toľko hviezdnych mien, no v jeho produktivite ho to ani zďaleka nezastavilo. Práve naopak, popri Chovanovi sa mohlo rozbehnúť viacero „oceliarov“. Ofenzívny líder na seba vie zobrať zodpovednosť v náročných fázach zápasu a aj to z neho robí veľkého hráča.

 

Miloš Kelemen – je skvelé sledovať, ako vo Zvolene rastie ďalší veľký hráč pre slovenský hokej. Dvadsaťjedenročný bývalý mládežnícky reprezentant už v mladom veku preukazuje ohromnú bojovnosť, chuť napredovať a víťaziť. Prakticky na začiatku svojej hokejovej kariéry sa radí k lídrom zvolenskej kabíny, a to je pri pretlaku, ktorým líder základnej časti disponuje čo povedať. Na ľade je ochotný nechať všetko, bojovnosťou pripomína ligových velikánov ako Špirko, Spilar či Huna. Kelemen je hráčom, ktorý zrejme nemá neprajníkov a nepriateľov.

 

Prekvapenie ročníka: Filip Belányi

 

zdroj: Projekt Timeout (Miroslava Maťašová)

 

 

KRISTÍNA PRIEVALSKÁ

Robin Rahm – okolo švédskeho brankára sa pred príchodom do Zvolena vynáralo hneď niekoľko pochybností. Rahm už však od samého začiatku ročníka preukazoval svoje nadobudnuté skúsenosti a rýchlo si zastal pozíciu jednotky. Podobne ako Zvolen, ani on prakticky nemal slabšie obdobie a patril medzi najvyťažovanejších gólmanov základnej časti.

 

Jordon Southorn – Kanaďan sa pomalými krokmi stáva legionárskou stálicou na Slovensku. Ofenzívne ladený typ obrancu bol spočiatku sezóny kritizovaný za svoj defenzívny prístup. Ten však postupom času výrazne zlepšil, pridal k tomu svoje ofenzívne ťaženie a ukázal, že je oň právom veľký dopyt. 

 

Carl Ackered – rátajúc tri roky strávené na Britských ostrovoch, pre švédskeho obrancu je Tipos extraliga vôbec iba druhým pôsobiskom v najvyššej súťaži. Produktivita v tvrdej EIHL síce mala v prípade Ackereda klesavú tendenciu, avšak severský obranca na našich klziskách našiel stratenú chuť, štýl Trenčína mu sadol a výsledkom je ovládnutie produktivity pelotónu obrancov.

 

Marcel Haščák – ak niekto absolútne bez pochýb patrí medzi najlepšiu šesticu základnej časti, je to popradský ťahúň. Viacnásobný reprezentant sa vrátil po dlhých rokoch domov a materskému klubu kompenzuje požičané najlepším možným spôsobom. Navyše potvrdzuje, ba dokonca prevyšuje poslednú sezónu, a tak je dosť možný jeho návrat do zahraničia.

 

Pavel Klhůfek – práve po odchode vyššie spomenutého Haščáka z Košíc, sa pozícia strelca uvoľnila. Chopil sa jej kto iný, než český útočník Klhůfek. O kvalitách rodáka zo Zlína absolútne nemožno pochybovať. Napodobnil svoje dve sezóny zo Zvolena a jasne dokázal svoj obrovský potenciál. Ak dostane viac priestoru, je vymaľované. 

 

Marek Tvrdoň – nitriansky rodák sa neradil medzi najväčšie talenty slovenského hokeja iba tak, o niečom svedčí aj jeho úspešný draft z roku 2011. Napriek tomu, že do najprestížnejšej ligy sveta sa nikdy nedostal, kvalitatívne sa vrátil k špici slovenského extraligového hokeja. V najlepšom hokejovom veku zaznamenáva svoju životnú sezónu na seniorskej úrovni. 

 

Prekvapenie ročníka: Miloš Kelemen

 

 

DANIEL KOPÁČ

Tyler Parks - brankár, ktorý je o dva levely vyššie ako naša liga. To, že odchytal menej zápasov v základnej časti ako iní brankári, nie je podstatné. Jeho čísla nie sú výplodom náhody alebo menšieho počtu odchytaných zápasov. Najlepšia percentuálna úspešnosť zákrokov, najmenej inkasovaných gólov na zápas, najviac čistých kont. Ak by odchytal rovnakú porciu zápasov ako ostatní kolegovia, koľko čistých štítov by mal po základnej časti? Osobne si myslím, že Parks je dôvod, prečo sa Slovan počas slabšieho obdobia neprepadol medzi Detvu, Košice a Trenčín v boji o šieste miesto.

 

Carl Ackered táto voľba bola tiež jednoznačná. Šiesty najproduktívnejší hráč ligy. Za jedným z top útočníkov ligy, Dávidom Skokanom, skončil s rovnakým počtom bodov len preto, že strelil o jeden gól menej. To je vždy vizitka obrovskej kvality. Počet bodov po základnej časti, perfektná strela, čuch na góly a výborný prehľad sú dôvodom jeho kvalít. V štatistikách +/- svieti číslo sedem, čiže v obrannej hre je takisto veľmi presvedčivý, aj napriek jeho útočnému štýlu.

 

Šimon Nemec – produktívny obranca, všestrannosť, prehľad v hre, dravosť a iba sedemnásť rokov - to je vizitka tohto mladého a mimoriadne talentovaného obrancu, ktorý v tejto zostave nemôže chýbať. Tridsaťsedem zápasov - dva góly a sedemnásť asistencií - takéto čísla dosiahol v základnej časti. Za spomenutie určite stojí, že počas toho strávil na trestnej lavici iba dvanásť minút.

 

Marcel Haščák – Táto voľba je hádam jasná. Obrovský prehľad v hre, chladnokrvnosť pri zakončení, najproduktívnejší hráč a zároveň najlepší strelec ligy. Chýbali mu iba dva góly na dosiahnutie méty štyridsať gólov a jeden bod na dosiahnutie méty sedemdesiat bodov. Takýto hráč jednoducho nemôže chýbať v zostave sezóny.

 

Michal Chovan Center bola náročnejšia pozícia a adeptov bolo určite viac. Za spomenutie stojí napríklad jeho spoluhráč Klhůfek. To, čo predvádza dlhodobo Chovan v Košiciach, ktoré sa celú sezónu trápili na ôsmej priečke, je obdivuhodné. Veľa špinavej roboty, perfektné hokejové myslenie, cit pre prihrávku a vysoká produktivita. Tento hráč dokazuje, že nepotrebuje pri sebe hráčov ako Skokan alebo Haščák. Rovnaké individuálne výsledky dokáže dosahovať v akomkoľvek tíme, medzi akýmikoľvek spoluhráčmi.

 

Patrik Svitana Často zabúdaný a podceňovaný, no jeden z najlepších, ak nie najlepší útočník extraligy a zároveň jej najvšestrannejší hráč. Korčuľuje dopredu, dozadu, robí špinavú robotu, má obrovský hokejový prehľad, dokáže tvoriť hru, je technicky zdatný, vymýšľa perfektné prihrávky, vďaka ktorým dáva Haščák góly. Jeho strela švihom je porovnateľná s tou Haščákovou a v tabuľke produktivity skončil na druhom mieste, rovnako ako v počte asistencií. Tam ho prekonal iba Michal Chovan. Nie je to pritom len výstrel tejto sezóny. Každý rok patrí medzi najlepších hráčov nie len Popradu, ale aj celej ligy. Zabudol som na niečo? Ak aj nie, je to podľa mňa dosť argumentov na to, že v tejto lige neexistuje lepší hráč, ktorý by mohol byť v tejto zostave namiesto neho.

 

Prekvapenie ročníka: Filip Belányi

 

zdroj: Projekt Timeout (Miroslava Maťašová)

 

 

KAMIL SCHREIBER

Tomáš Tomek - Michalovce sú jediný tím v extralige, ktorý ma čisto slovenskú brankársku dvojicu. Jasnou jednotkou je skúsený Tomáš Tomek, ktorý si udržiava konzistentné výkony. Síce mali „líšky“ pomalší štart, no aj vďaka nemu sa výrazne zlepšili a v závere základnej časti útočili na úplné čelo tabuľky.

 

Carl Ackered - švédsky obranca nezačal v našej extralige najlepšie, dokonca sa chvíľu šuškalo o jeho odchode z Dukly. Neudialo sa to a Calle sa za dôveru patrične odvďačil. S priemerom okolo bodu na zápas ovládol produktivitu obrancov a v play-off sa na neho jeho spoluhráči rozhodne budú môcť spoľahnúť. 

 

Adam Drgoň - jediným slovenským obrancom, ktorý je v top desiatke produktivity medzi bekmi je práve Adam Drgoň. Ostrieľaný hokejista je lídrom popradskej defenzívy a bez neho by na tom obrana „kamzíkov“ bolo oveľa horšie.

 

Marcel Haščák - tu veľa netreba písať. Najlepší hráč ligy, najlepší strelec, prekonal klubový rekord Arneho Krotáka. Spolu so Svitanom a Skokanom tvorí najnebezpečnejší útok súťaže. Marcel je jednoducho extratrieda.

 

Michal Chovan - Košice opustili pred sezónou viacero veľkých mien, no Michal Chovan ostal. Jednoznačne je najväčším lídrom „oceliarov“ a zároveň aj najlepším nahrávačom ligy. O jeho schopnostiach nemožno pochybovať.

 

Marek Tvrdoň - Marek prišiel pod Zobor reštartovať svoju kariéru a každému ukázal, že talent na hokej sa časom nevytratí. Tretí najproduktívnejší hráč ligy dokáže z ničoho vytvoriť niečo a je ideálnym doplnkom ku kreatívnemu Slovákovi.

 

 

Prekvapenie sezóny: Oliver Okuliar

 

 

PRVÁ ČASŤ: Zostavy základnej časti podľa redakcie Timeout

PODOBNÉ ČLÁNKY