× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

TRIEDA A BIEDA – Semifinále SHL


05.04.2021

Finálovú dvojicu druhej najvyššej hokejovej súťaže vykryštalizovalo desať semifinálových duelov. V posledných bojoch aktuálnej sezóny sa stretnú žilinskí Vlci s odhodlanými Spišiakmi. Oba tímy museli zdolať neľahkých súperov v dueloch, kde o postupe rozhodovali viaceré momenty a detaily. Najpútavejšie z nich sme zaradili do našej pravidelnej rubriky. Tak poďme na to!

 

TRIEDA

Výstavný štart

Ťažko by sme hľadali lepši vstup do série play-off začínajúcej sa na ľade súpera než ten, ktorý v úvodnom stretnutí predviedli hokejisti Spišskej Novej Vsi. Na východniarov čakal otvárací semifinálový duel na martinskom štadióne a prvé meranie síl zahájili skutočne ukážkovo. Gólový účet bojov o finále otvorili už v polovici štvrtej minúty a o tridsaťosem sekúnd už viedli rozdielom dvoch presných zásahov. Deviata minúta stretnutia znamenala ďalšiu trefu hostí a o tri minúty neskôr bol vyvrcholením streleckej aktivity Spišiakov v úvodnom dejstve gól na 4:0. Z dobre postaveného základu víťazstva ťažil hosťujúci celok aj naďalej. Ideálne vstúpil taktiež do prostrednej dvadsaťminútovky, v ktorej sa na piaty spišský zásah čakalo len niečo vyše polminúty. Zverenci trénera Mosnára prichystali svojmu hostiteľovi na úvod nepríjemné prekvapenie a v Martine napokon zvíťazili 6:2.

 

Opäť bez prehry

Vlkom zo Žiliny sa podarilo preniesť silu kolektívu aj do semifinále a majú za sebou ďalšiu najkratšiu možnú vyraďovaciu sériu. Favorit však znova nemal na ružiach ustlané, protivníkom mu bol zdatný káder Dubnice nad Váhom. Hneď prvý stret na žilinskom ľade bol predzvesťou vyrovnaných bojov. Po remíze 2:2 sa šiel víťaz duelu hľadať až do samostatných nájazdov. V nich sa našiel len jediný úspešný exekútor, bol ním domáci kapitán Jaroslav Markovič, ktorý zabezpečil svojmu tímu vedenie 1:0 na zápasy. V druhom stretnutí síce prehrávali Žilinčania po štyridsiatich minútach 1:3, no v záverečnom dejstve sa vzorovo skonsolidovali, predviedli dostatočné odhodlanie a tromi presnými zásahmi stanovili víťazný rezultát 4:3. Séria sa presťahovala do Dubnice, kde sa opäť potvrdila vyrovnanosť síl. V treťom semifinálovom boji protagonisti zase okúsili atmosféru predĺženia, no tentoraz sa až k nájazdom nepreklopilo a v jeho ôsmej minúte si Vlci zabezpečili tretiu výhruNajjednoznačnejší priebeh mal posledný duel, v ktorom sa všetko dôležité udialo počas prvých dvoch tretín. Tím trénera Gregora porazil domácich 4:1 a celkovo teda ovládol semifinálovú sériu v pomere 4:0.

 

Čarodejník v bránke

Dubnickému Spartaku to v bojoch proti Žiline síce nestačilo ani na jediné víťazstvo, no hokejisti od Váhu boli pre Vlkov viac než schopným súperom a prezentovali sa veľmi sympatickými výkonmi. Tímové nádeje držal nad vodou najmä gólman Matej Kristín, ktorý hájil dubnickú svätyňu v prvých troch semifinálových súbojoch a predvádzal v nich výborné počiny. Tridsaťjedenročný brankár mal veľký podiel na vyrovnanosti celej série. Pod Dubňom sa počas úvodného zápasu dostal do prevádzkovej teploty štyridsiatimi šiestimi zákrokmi, ktorými dotiahol spoluhráčov až ku samostatným nájazdom. Mužom číslo jedna bol aj o deň neskôr, keď zmaril štyridsaťštyri streleckých pokusov Žilinčanov. Množstvo vrások na čelá žilinských hokejistov pridal hlavne v treťom stretnutí, v ktorom sa počet jeho zákrokov vyšplhal až na päťdesiatjeden. Skúsený Kristín sa ukázal ako ukážková opora kolektívu, za tri semifinálové boje sa k jeho menu pripisovalo až stoštyridsaťjeden intervencií proti ofenzívnym snahám Žiliny a úspešnosť zákrokov počas týchto bojov činila 93,33%. Určite nie len od našej redakcie smeruje pred brankárom Dubnice veľký klobúk dole.

 

Sila prvých tretín

Ako dôležitý faktor sa v stretoch medzi Spišskou Novou Vsou a Martinom ukázali úvodné dejstvá zápasov. V tomto smere dominoval celok z východného Slovenska, ktorý otváraciu periódu prehral len raz, no aj to pri víťaznom zápase. Už spomínanú prvú dvadsaťminútovku celého semifinále ovládli Spišiaci gólovým pomerom 4:0. V druhom meraní síl to už také oslnivé síce nebolo, no úvodnú tretinu opäť vyhrali, tentokrát 1:0. Boje sa premiestnili na východ republiky, domáci v prvom dejstve znova nepadli a do šatní sa šlo za stavu 1:1. Ani otvorenie štvrtého stretnutia s Martinčanmi neznamenalo pre Spišskú Novú Ves porážku a v prvej časti duelu zvíťazili 1:0Jediná prehra z úvodných dvadsiatich minút prišla v piatom zápase, v ktorom Martinčania viedli 1:0, no z víťazstva sa aj tešili hokejisti zo Spiša. Šiesty vzájomný boj ponúkol jediné bezgólové otváracie dejstvo, ale remíza 0:0 znamenala, že východniari opäť neodchádzali z prvých minút duely porazení. Celkovo si teda odniesli päť prvých tretín, v ktorých neboli zdolaní a aj to mohol byť jeden z kľúčov, ktorým si otvorili finálové brány.

 

zdroj: Facebook HK Martin

BIEDA

Len dva góly

Martinské mužstvo viedlo po troch semifinálových stretnutiach 2:1 na zápasy, no sériu nedotiahlo do víťazného konca a prehralo 2:4. Rozhodujúcim faktorom bola gólová efektivita martinských hokejistov v ďalšej trojici duelov. Najhoršie obstáli vo štvrtom zápase, z ktorého vyšli gólovo naprázdno a prehrali ho 0:2. V nasledujúcom súboji malo mužstvo od Turca výhodu domáceho klziska. Prinavrátiť vedenie na svoju stranu sa im však nepodarilo, hostitelia prekonali súperovho brankára len raz a na vlastnej pôde museli prijať porážku 1:3. V ostatnom dueli celého boja o finále im to v koncovke znova neklapalo, opäť sa presadili iba raz a v Spišskej Novej Vsi definitívne padli po výsledku 1:4. Dva presné zásahy v troch rozhodujúcich zápasoch sú na postup do finále skutočne málo.

 

FINÁLE:

Vlci Žilina vs HK Spišská Nová Ves

 

autor: Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY