× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

S mladými „baranmi“ pred reprezentačným kempom


06.04.2021

V týchto dňoch ponúka naša najvyššia hokejová súťaž svoje vyvrcholenie prostredníctvom vyraďovacích bojov play-off. Niektorým klubom však prebiehajúci ligový ročník už skončil a na ich hráčov čaká oddych. Do tejto skupiny ale nepatria hokejisti, ktorí boli v rámci prípravy na blížiace sa majstrovstvá sveta nominovaní na prvý dobrovoľný reprezentačný kemp, ktorý sa uskutoční od 7. apríla v Piešťanoch. V tomto smere budú zástupcami Tipos extraligy dvaja mladíci z kádra Banskej Bystrice – Filip Belányi  a Martin Faško-Rudáš, ktorých sme sa spýtali na nedávno ukončenú sezónu a aj na pocity zo spomínanej nominácie.

 

Banskobystričania sa po ukončení základnej časti extraligy nachádzali na desiatom mieste, čo pre nich znamenalo kvalifikačné boje o play-off proti Dukle Trenčín. V osemfinálovej sérii predviedli oba celky vzájomnú vyváženosť síl, ktorá sa odzrkadlila aj na scenároch jednotlivých zápasov. Vyrovnaná séria. S výnimkou druhého zápasu sa všetky ostatné rozhodli až v predĺžení. Samozrejme, mrzia nás neúspešné predĺženia, no taký je hokej. Ostáva nám len pogratulovať súperovi a posunúť sa ďalej,“ ponúkol svoj pohľad Faško-Rudáš, ktorého doplnil aj jeho brankársky kolega. „Bola to veľmi náročná séria s viacerými predĺženiami, no škoda, že sme ich nedotiahli do víťazného konca. Podľa mňa sme bojovali najviac, ako sme mohli,“ povedal Belányi. Pre Filipa to bola z viacerých pohľadov výnimočná sezóna. Začal ju v banskobystrickej juniorke,  v ktorej stihol pred prerušením ligy odchytať len dve stretnutia. Nasledovalo hosťovanie pri mužoch Levíc a nakoniec sa mu podarilo preniknúť do „áčka baranov“, kde si svoje miesto výborne zastal. Čakal mladý gólman takýto priebeh ročníka? „Vôbec nie. Mojím cieľom bolo pravidelne chytávať medzi seniormi v Leviciach. Keď však prišla možnosť chytať Tipos extraligu za Banskú Bystricu, tak som neváhal a chopil som sa šance,“ vyjadril prekvapenie a odpovedal aj na otázku prípadného tlaku prvej sezóny medzi seniormi. V tomto ročníku som stres vôbec necítil. Neviem, čím to bolo, no žiadne stresové situácie som nemal.“

 

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

 

Mladíci v drese Banskej Bystrice patrili medzi opory mužstva a neostalo to bez povšimnutia. Obaja sa budú môcť predviesť pred zrakmi reprezentačných trénerov na piešťanskom kempe. Čo pre nich znamená takáto šanca? „Som nesmierne rád, skutočne som veľmi šťastný, že mám takúto príležitosť. Nie veľa mladých chlapcov sa dostane do reprezentačnej prípravy pred majstrovstvami sveta. Teším sa z toho, chcem tam nabrať čo najviac skúseností a ukázať sa trénerom,“ nadšene reagoval šikovný gólman a sekundoval mu aj jeho spoluhráč z opačnej strany klziska. „Je to pre mňa veľká šanca ukázať sa pred vedením mužskej reprezentácie. Chcem predviesť, čo vo mne je a zabojovať o majstrovstvá sveta.“ Dvadsaťročný strážca svätyne vekovo spĺňal predpoklad aj na nomináciu pre posledné majstrovstvá sveta juniorov, tá ale neprišla. Momentálne však okúsi rovno seniorskú reprezentáciu. Dostal som šancu v áčku Banskej Bystrice a ja som sa jej chytil. Mrzelo ma síce, že som sa nedostal do juniorského reprezentačného výberu , no brankári, ktorí tam boli, mali odchytaných viac zápasov. Teraz som ale veľmi rád, že môžem byť súčasťou reprezentácie mužov,“ zhodnotil Belányi. Útočník Faško-Rudáš sa veľmi rýchlo adaptoval na úroveň a spôsob mužského hokeja a počas extraligovej sezóny svojmu mužstvu nemalou mierou pomáhal v útočnej fáze hry. Z mladého hokejistu sa stal líder tímu a s tridsiatimi ôsmimi kanadskými bodmi druhý najproduktívnejší hráč „baranov“. Myslím si, že zlom nastal, keď som sa ešte pod vedením pána trénera Javorčíka posunul do prvej formácie. Dostával som veľa herného priestoru, hrával som presilovky a dosť mi to pomohlo,“ určil čas prelomu. Tipoval však v lete, že bude takto prosperovať a príde aj pozvánka na reprezentačný kemp? „Pravdupovediac, vôbec som takýto scenár nečakal. Netušil som, že sa mi počas prvej sezóny medzi seniormi bude až takto dariť,“ dal najavo pocity šťastia. Spomedzi korčuliarov Tipos extraligy bude v Piešťanoch jediným hráčom v nominácii a istým spôsobom odsunul aj hokejistu, akým je Michal Chovan. „Stále je to len dobrovoľný kemp. Netušíme ešte, kto sa ukáže na hlavnom kempe od 13. apríla. Pokojne sa môže stať, že na ňom už bude Mišo Chovan miesto mňa. Neberiem to tak, že som niekoho odsunul, skôr sa teším sa, že tam môžem ísť,“ skonštatoval.

 

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

 

Minulý rok bol Martin účastníkom majstrovstiev sveta juniorov a teraz istým spôsobom bojuje o rovnaké podujatie na seniorskej úrovni. Ak by sa mu naň podarilo prebojovať, zaradil by sa k malému počtu hráčov, ktorí boli na MS aj v „dvadsiatke“ aj v mužskej reprezentácii. Vníma tento fakt ako extra motiváciu? „Moja motivácia nevyplýva z dôvodu, že by som mohol patriť medzi úzku skupinu hráčov, ktorým sa to podarilo. Motivuje ma vízia dostať sa na majstrovstvá sveta a reprezentovať svoju krajinu,“ vyslovil svoje odhodlanie. Prebojovanie sa do záverečnej nominácie majstrovstiev sveta by bolo krásnym aj pre Filipa a jeho tohtosezónny príbeh vzostupu. „Na takéto úvahy je ešte ďaleko. Teším sa, budem bojovať, no v mojom mladom veku si takúto príležitosť idem hlavne užiť,“ nenechal sa uniesť predstavami. Berie nadchádzajúci reprezentačný kemp ako odmenu za svoje doposiaľ vynaložené hokejové úsilie? „Určite áno. Ukázalo sa mi, že hrať hokej sa oplatí. Niekedy sa nedarí, no vždy treba ísť šťastiu naproti a výsledky prídu,“ usúdil Belányi, ktorý jemne načrtol aj svoju klubovú budúcnosť. Vyzerá to tak, že ostávam v Banskej Bystrici,“  uviedol brankár, no jeho kolega otázku ďalšieho pôsobiska bližšie nešpecifikoval. „O takýchto veciach je ešte skoro hovoriť. Všetko podstatné budem riešiť s mojím agentom. Keď však budem mať v mojej hokejovej budúcnosti jasno, tak sa o tom ľudia určite dozvedia,“ uzavrel Faško-Rudáš.

 

autor: Kamil Schreiber,Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY