× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Tri dôvody vypadnutia HC 07 Detva


08.04.2021

Štvrťfinálová séria, ktorá odštartovala play-off, sa paradoxne skončila ako prvá. Poprad ju štyrmi víťazstvami ukončil v najrýchlejšej možnej dobe. Výsledok 4:0 je ale skresľujúci. Detva bola silným, zdatným a neraz vyrovnaným súperom. V jednom zápase viedla, dokázala zmazať dvojgólové manko a neraz zatlačili favorita pod obrovský tlak. Napriek tomu všetkému nedokázala uspieť ani raz. Ako je to možné, ak boli stretnutia také vyrovnané? Poďme sa pozrieť, čo mohlo byť príčinou štyroch detvianskych prehier v rade.

 

Neschopnosť zastaviť popradský útok

Celok spod Tatier disponuje obrovskou útočnou silou a vyrovnanými formáciami. Presadilo sa viacero hráčov. Najmä prvý útok je mimoriadne produktívny a nie je ľahké ho zastaviť. To sa potvrdilo aj v tejto sérii. Trojica Haščák – Skokan – Svitana nazbierala až dvanásť bodov, pričom Patrik Svitana odohral iba dva zápasy.  Súperi sú si toho vedomí a Detva nebola výnimkou, no aj tak ich nedokázala zastaviť. Počas celej série im to škrípalo v zadných radoch. Podpoľanci hrali proti favoritovi atraktívny a útočný hokej, ale táto skutočnosť sa im vypomstila.  V prvých dvoch stretnutiach strelili podtatranci až desať gólov. Celok spod Poľany sa síce neustále doťahoval, ale Poprad ukázal, v čom je najlepší, a vedenie vždy strhli na svoju stranu. Zároveň sa ukázalo, že pozor si netreba dávať len na top strelca Marcela Haščáka. Skokan ho v tejto sérii perfektne nahradil a v prvých dvoch dueloch mieril presne až štyrikrát. V oboch prípadoch to boli góly víťazné. Detva teda nedokázala nájsť recept na ich najsilnejšiu zbraň.

 

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

 

Nedisciplinovanosť

V play-off sú presilovky veľmi dôležitým a často rozhodujúcim faktorom. „Kamzíkom“ sa v základnej časti v tejto hernej činnosti darilo viac. Ich úspešnosť bola na úrovni 20,56 % a úspešnosť „medveďov“ bola 14,16 %. Všetci teda vedeli, že presilovky ich favorizovaného súpera sú veľmi dobré, a ak chcú pomýšľať na úspech, musia hrať disciplinovane. To sa im ale nepodarilo a „kamzíkom“ darovali až devätnásť početných výhod. Oslabenia sa im následne nedarilo brániť podľa predstáv. V jednom zápase inkasovali tri zo štyroch gólov pri početnej nevýhode a štvrtý počas avizovaného vylúčenia. Ak zarátame aj tento zásah, detviansky celok vyťahoval puk z bránky za nerovnovážneho stavu korčuliarov dokopy až sedemkrát. V druhom a treťom stretnutí im dokonca strelili Popradčania všetky góly len v tejto hernej činnosti a ani jeden pri hre päť na päť. Úspešnosť využitia tejto výhody u podtatrancov sa zastavila na úctyhodnom čísle 31,58 %, čo podčiarkuje ďalšie nebezpečenstvo, ktoré sa „medveďom“ nepodarilo eliminovať.

 

Slabá efektivita

Zverenci Ernesta Bokroša dokázali pod Tatrami skórovať šesťkrát, čo proti takému súperovi nie je málo, ale nestačilo to. Po dvoch stretnutiach vonku sa od nich doma očakávala vyššia aktivita smerom dopredu, čo aj dokázali, ale bez želaného efektu. V oboch domácich dueloch strelili iba po jednom góle, a to už je naozaj veľmi málo. Dokopy vypálili stoosem pukov, čo je len o jedenásť menej ako Poprad, ale ujalo sa ich iba osem. V play-off skončili s najhoršou efektivitou streľby. Svoj cieľ našlo iba 7,41 % striel. Pritom boli po základnej časti tretím najefektívnejším mužstvom ligy. Nemohúcnosť streliť góly najmä v domácom prostredí bola čiastočne spôsobená aj zranením ich najskúsenejšieho a najproduktívnejšieho hráča po základnej časti, Jána Sýkoru. Takáto strata by bola nepríjemnou pre každé mužstvo. Detva sa napriek tomu všetkému tlačila do bránky do poslednej sekundy štvrtého zápasu, ale doma nedokázala streliť viac ako jeden gól.

 

autor: Daniel Kopáč | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY